julkaisut
Korona-aika muutti diakoniatyön toimintatapoja, mutta korosti ihmisen kohtaamisen tarpeen pysyvyyttä. Diakonian 150-vuotisjuhlavuonna vastikään julkaistu Diakoniabarometri 2022 syväluotaa diakoniatyöntekijöiden ajatuksia muuttuvasta ja vaikuttavasta diakoniatyöstä. Diakoniabarometrin toteutti kolme Diakin YAMK-opiskelijaa opinnäytetyönään.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjausosaamisen on oltava vankkaa, jotta asiakkaat tavoittavat eri sote-alan toimijoiden tuottamat palvelut. Diakin vuosikirja valottaa ohjauksen ja valmennuksen käyttöä ja kehittämistä.
Työllisyysasteen nostaminen edellyttää osatyökykyisten työllistymistä nykyistä laajemmin. Yhteiskunnallisten yritysten kehittäminen on yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi. Diakin tuore julkaisu kuvaa yhteiskunnallista yrittäjyyttä ja esittelee yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittämiselle mallia Suomessa.
Jatkuvan oppimisen avulla voidaan tehokkaasti varmistaa, että sosiaalialan ammattilaisilla on osaamista, jolla he vastaavat kansalaisten palvelujen ja tuen tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla myös tulevaisuudessa. Diakin uusi julkaisu esittelee keinoja jatkuvan oppimisen kehittämiseksi sosiaalialoilla.
Henkilöstön työkyky on yrityksen keskeisin voimavara. Työntekijöiden hyvinvoinnin edistäminen vaatii työnantajalta rahallista panostusta ja työntekijältä aktiivisuutta sekä ajankäyttöä. Tuottavuutta hyvinvointia kohentamalla -hankkeen tulokset kokoava julkaisu tarjoaa työkaluja työntekijöiden hyvinvoinnin tukemiseksi.
Sosiaalialan työntekijät joutuvat tekemään päätöksensä paperittomille asiakkaille ristiriitaisten ohjeistusten mukaan. Kuinka pitkälle vallan ulottuvuudet ylettyvät sosiaalialalla?
Sosionomien työ- ja tehtäväalueet muuttuvat yhä monipuolisemmiksi. Tämä asettaa vaatimuksia sosionomikoulutuksen harjoittelun kehittämiselle, sillä harjoittelut ovat merkittävässä roolissa alan ammatillisen osaamisen vahvistamisessa. Uusi julkaisu esittelee sosionomikoulutuksen harjoitteluista tehdyn kartoituksen tulokset.
Suomen väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. Maahanmuuttajien ja monikulttuurisen työvoiman määrä kasvaa lähitulevaisuudessa, mikä avaa yhteiskunnalle sekä uusia mahdollisuuksia että haasteita. Uutuusjulkaisussa tarkastellaan monikulttuurisen ohjaustyön kehittämistä koulutuksen avulla. Näkökulmina ovat esimerkiksi kielitietoinen ja omakielinen ohjaus ja verkostotyö osana ammatillista kasvua.
Miten parannetaan vaikeasti työllistyvien nuorten ja aikuisten koulutus- ja työllistymispolkuja? Uusi julkaisu esittelee malleja, joilla sujuvoitetaan koulutus- ja työllistymispolkuja vaikeasti työllistyvässä asemassa oleville nuorille ja aikuisille, joilta puuttuu ammatillinen koulutus tai joilla on pidempi työttömyysaika takanaan.
Uusi esiselvitys tarkastelee tekoälyn mahdollisuuksia sosiaalisen osallisuuden vahvistamisessa ja yksinäisyyden vähentämisessä. Esiselvitys on luotu hankkeessa, joka kokosi yhteen tekoälyn ja yksinäisyyden asiantuntijoita keskustelemaan ja jakamaan osaamistaan.