Siirry sisältöön

Diakonia – kutsumuksesta yhteiskunnalliseen tehtävään

Diakonissan hiippa
Mitä diakonialla on milloinkin tarkoitettu? Millaisia ovat olleet sen käytännöt, työympäristöt ja todellisuus, jossa se toteutuu? Ainutlaatuinen julkaisu valottaa rinnakkain diakonian käsitteen ja diakoniatyön historiaa.

– Laajaa, koko suomalaisen diakoniailmiön ja diakoniatyön, diakonialaitosten ja seurakuntadiakonian historiaa ei ole aikaisemmin tutkittu, eikä siihen myöskään ole aiemmin liitetty käsitehistorian näkökulmaa, kertoo julkaisun kirjoittanut Diakin diakonian ja kasvatuksen yliopettaja, kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara.

Diakonia on kutsumustyötä – Diakonia Suomessa 1850–1944 -teos tarkastelee diakoniaa ja diakonia-sanan käyttöä Suomessa vuosina 1850–1944, jolloin diakoniaa hallitsi diakonissalaitosten vaalima kutsumusajattelu. Sen rinnalle nousi yhteiskunnallisempi, sosiaalista vastuuta korostava diakonianäkemys.

– Diakoniaa eli diakoniatyötä, diakoniailmiötä, diakonian historiaa ja virkaa on sinänsä tutkittu paljonkin. Uutta on se, että kaikkea tätä ja sen lisäksi diakonian käsitteen sisältöä tutkitaan samanaikaisesti pitkäaikaisessa vertailussa, Malkavaara pohtii.

Diakonian merkitys on muuttunut aikojen kuluessa. Malkavaaran mukaan sitä on pidetty ainakin tehtävänä ja velvollisuutena, arvona ja asenteena, virkana ja ammattina sekä sairaanhoitona tai köyhäinhoitona.

– Diakonian ja diakonian käsitteen historiaa on syytä tuntea, jotta kykenee arvioimaan omaa käsitteen käyttöään ja ymmärrystään.

Teos on tarkoitettu kaikille diakoniasta kiinnostuneille. Erityisesti siitä hyötyvät alan opiskelijat ja tutkijat, jotka voivat käyttää sitä lähdeteoksenaan ja tietokirjanaan. Malkavaaran mukaan sitä tarvitaan myös kirkon ja sen tehtävien ymmärtämiseen, kirkon olemuksen pohtimiseen.

– Koska kirkko ja kirkollinen elämä on muutenkin murroksessa, tilanteeseen ei ole odotettavissa nopeita muutoksia. Asian syvällinen ymmärtäminen voi kuitenkin tuottaa käytännön tuloksia ja ajattelutavan muutoksia tulevaisuudessa.

Malkavaaran tavoitteena on jatkaa diakonian historian tutkimusta ja kartoitusta. Vuosien 1944–1972 kartoituksen on tarkoitus ilmestyä syksyllä 2023.

Julkaisun tiedot

Malkavaara, M. (2022). Diakonia on kutsumustyötä – Diakonia Suomessa 1850–1944. (Diak Tutkimus 5). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-398-8.

Julkaisu on luettavissa Theseuksessa.