Siirry sisältöön

Avoin AMK: usein kysyttyjä kysymyksiä

Alta löydät vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin Diakin avoimessa AMK:ssa opiskelemisesta.

Mitä voin opiskella avoimessa AMK:ssa?

Diakin avoimessa AMK:ssa voit opiskella lähes kaikkia Diakin AMK- ja YAMK-tutkintoihin kuuluvia opintoja. HUOM! Avoimen ammattikorkeakoulun kautta et voi saada tutkintoa, vaan sitä varten on haettava tutkinto-opiskelijaksi Diakiin.  

Voit tutustua eri koulutuksien opintoihin opinto-oppaassa, joka auttaa sinua suunnittelemaan opintojasi sekä valitsemaan opintoja verkkokaupasta. 

Löydät avoimen AMK:n opinnot verkkokaupasta: 

Yksittäiset opintojaksot 

Avoimen ammattikorkeakoulun kautta voi suorittaa lähes kaikkia Diakin AMK- ja YAMK-tutkintojen opetussuunnitelmiin kuuluvia opintoja. Poikkeuksena ovat harjoittelu ja opinnäytetyö, joita pääsääntöisesti suoritetaan vain osana suurempia opintokokonaisuuksia.  

Lukukausikokonaisuudet eli polkuopinnot

Lukukausikokonaisuudet eli polkuopinnot on tarkoitettu tutkintoon johtavaan koulutukseen tähtääville, mutta opintoja voi suorittaa myös oman osaamisen kartuttamiseksi. Lukukausikokonaisuuksien suorittaminen alkaa 1.lukukauden opinnoista. Opintoja voi kuitenkin jatkaa avoimessa AMK:ssa ensimmäisen lukukauden opintojen jälkeenkin.  

Lukukausiopinnot tarjoavat mahdollisuuden aloittaa tavoitteellinen ja kokopäiväinen opiskelu jo ennen tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelupaikan saamista.  

Osaamiskokonaisuudet 

Osaamiskokonaisuudet ovat tiettyihin opintosisältöihin, tietoihin ja taitoihin liittyviä opintoja. Niiden kautta on helppo päivittää ja laajentaa omaa osaamista tiettyyn teemaan liittyen. Joissain osaamiskokonaisuuksissa kaikkiin opintoihin ilmoittaudutaan kerralla ja ne suoritetaan tietyssä järjestyksessä määriteltynä aikana. Toisissa opiskelija voi itse pohtia, mitkä teemaan liittyvät opinnot itseä erityisesti kiinnostavat ja valikoida sen mukaisesti avoimen AMK:n verkkokaupasta opintoja omaan aikatauluun sopivassa tahdissa.  

Kelpoisuuskokonaisuudet 

Kelpoisuuskokonaisuuksilla voi täydentää aiempaa ammattikorkeakoulututkintoa ja siten saavuttaa lainsäädännön ja työelämän tunnustaman kelpoisuuden tiettyyn tehtävään tai virkaan.  

Väyläopinnot 

Väyläopinnot ovat toisen asteen opiskelijoille joustava mahdollisuus tutustua AMK-opintoihin ja siten helpottaa siirtymää toisen asteen opinnoista AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Diakin väyläopinnot ovat maksuttomia kaikille toisen asteen opiskelijoille.  

Kuka voi opiskella avoimessa AMK:ssa?

Diakin avoin ammattikorkeakoulu on tarkoitettu kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Korkeakouluopiskelu vaatii kuitenkin hyvää suomen ja englannin kielen taitoa sekä hyviä opiskeluvalmiuksia. Opintojen suorittaminen vaatii myös aikaa osallistua niin ohjattuun kuin itsenäiseen opiskeluun. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. 

Joissakin kokonaisuuksissa ja opintojaksoissa voi olla esitietovaatimuksia, joista on maininta opintojakson kuvauksessa. YAMK-opintoihin osallistuminen edellyttää alempaa korkeakoulututkintoa. 

Avoimen ammattikorkeakoulun opintoja on myös mahdollista suorittaa työn ohessa. Tutustuthan kuitenkin huolellisesti opintojakson tietoihin, joista näet opintojen laajuuden ja aikataulun, joiden avulla voit suunnitella työn ja opintojen yhteensovittamista. 

Voivatko Diakin tutkinto-opiskelijat opiskella Diakin avoimessa AMK:ssa? 

Diakin läsnä olevat tutkinto-opiskelijat eivät saa suorittaa opintoja Diakin avoimen AMK:n kautta 

Milloin opintotarjonta julkaistaan?

Syyslukukauden opintotarjonta julkaistaan avoimen AMK:n verkkokaupassa yleensä touko–kesäkuussa ja kevätlukukauden tarjonta marras–joulukuussa. Kesäopinnot julkaistaan maaliskuun lopussa. 

Miten ilmoittaudun avoimen AMK:n opintoihin?

Diakin avoimen AMK:n opintoihin ilmoittaudutaan avoimen AMK:n verkkokaupassa. Kun olet tutustunut opintojakson sisältöön, aikatauluun ja mahdollisiin esitietovaatimuksiin, voit aloittaa ilmoittautumisen lisäämällä kaikki haluamasi opinnot opintokoriin klikkaamalla Lisää koriin 

Kun siirryt ilmoittautumaan, verkkokauppa pyytää sinua ensin vahvistamaan, että olet lukenut sopimusehdot ja tutustunut kaikkien valitsemiesi opintojen esitietovaatimuksiin.   

HUOM! HAKA-tunnistautumisen sijaan valitse “Ohita tunnistautuminen ja siirry syöttämään henkilötiedot”, jonka jälkeen siirryt täyttämään henkilötiedot ilmoittautumislomakkeelle. 

Tietojen tallentamisen jälkeen näet yhteenvedon ilmoittautumisestasi. Yhteenvedosta näet oletko saamassa opiskelupaikkaa suoraan vai jäämässä jonoon tai odottamaan myöhemmin tehtävää valintapäätöstä. Avoimen AMK:n opiskelupaikat täytetään pääsääntöisesti ilmoittautumisjärjestyksessä, jolloin näet heti verkkokaupassa, saitko opiskelupaikan valitsemiisi opintoihin. Mikäli valitsemasi opinnot ovat jo täynnä, voit halutessasi ilmoittautua varasijalle, silloin ilmoittautuessa näet kuinka mones varasijalla olet. 

Opiskelu avoimessa

Opinto-oikeus 

Myönnetty avoimen AMK:n opinto-oikeus koskee vain niitä opintoja, joihin olet ilmoittautunut. Opintojen aloitusta ei myöskään ole mahdollista siirtää. Opinto-oikeusaikasi päättyy, kun opintojaksot, joille olet ilmoittautunut päättyvät, tai jos keskeytät opintojen suorittamisen.  

Opiskelijaetuudet 

Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa on sivutoimista, minkä vuoksi siihen ei ole mahdollista saada valtion opintotukea tai opintolainaa. Avoimen AMK:n opiskelijat eivät ole myöskään oikeutettuja opiskelijaetuuksiin, kuten julkisen liikenteen opiskelija-alennuksiin ja Kelan ateriatukeen. Voit saada opintotukea avoimen AMK:n opintoihin vain, jos sinulla on tutkinnon suoritusoikeus korkeakoulussa ja avoimen AMK:n opinnot kuuluvat tutkintoosi. 

Polkuopintoihin voi hakea omaehtoisen opiskelun työttömyystukea. TE-toimisto katsoo polkuopinnot päätoimisiksi opinnoiksi, sillä opintopisteitä kertyy keskimäärin vähintään 5 op kuukaudessa. Opiskelija selvittää itse mahdollisuutensa opiskella työttömyysetuudella. 

Ahot 

Kaikki avoimessa AMK:ssa opetettavat opintojaksot ovat sisällöltään ja vaatimustasoltaan Diakin tutkintovaatimusten mukaisia, joten avoimessa AMK:ssa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyttää (ahotoida) osaksi tutkintoa myöhemmin, mikäli pääset tutkinto-opiskelijaksi. Jos haluat selvittää mahdollisuuksia hyödyntää aiemmin hankittua osaamistasi polkuopinnoissa, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan heti opintojen alussa. Jos olet polkuopiskelija ja sinulla on ahotoitavaa ensimmäisen lukuvuoden opinnoista, voit jättää kyseiset opinnot suorittamatta ja hakea ahotointia, kun pääset tutkinto-opiskelijaksi. 

Paljonko avoimen AMK:n opinnot maksavat?

Tiedon opintomaksusta löydät aina verkkokaupasta opintojakson kuvauksesta. Yksittäisen opintojakson opintomaksu on 15 €/opintopiste ja opintomaksut maksetaan pääsääntöisesti verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä.  

Lukukausikokonaisuuksien, eli polkuopintojen hinta on 175 €/lukukausi. Polkuopintoihin ilmoittautuessa maksutavaksi on mahdollista valita myös laskutus. Osaamis- ja kelpoisuuskokonaisuuksille on määritelty pakettihinta ja opintomaksu voi suorittaa joko verkkomaksuna tai tilata laskulle. 

Yksittäisien opintojaksojen opintomaksua ei ole mahdollista saada laskulle. Mikäli yksittäisen opintojakson opintomaksun maksajana toimii työnantaja tai muu taho, tulee opiskelijan suorittaa maksu verkkokaupassa ilmoittautumisen yhteydessä ja hyvittää opintomaksu työnantajalta tai muulta taholta itse.  

Ilmoittautumisen peruminen ja opintojen keskeyttäminen

Voit perua ilmoittautumisesi opintojaksolle ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi toimitetusta vahvistusviestistä löytyvän linkin kautta. Mikäli et pysty peruuttamaan ilmoittautumistasi linkin kautta, tulee sinun perua ilmoittautumisesi kirjallisesti avoimen AMK:n opintotoimistoon avoin@diak.fi.  

Olet oikeutettu jo maksettujen opintomaksujen palautukseen, mikäli peruutat ilmoittautumisesi vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkua.  

Mikäli et peruuta ilmoittautumistasi ja jätät saapumatta opintoihin tai keskeytät jo aloittamasi opinnot, perimme opintomaksun kokonaisuudessaan. 

Opintomaksujen perimisestä voidaan luopua vain avoimen AMK:n peruutusehdoissa nimetyistä syistä.  

Mistä saan käyttäjätunnukset Diakin järjestelmiin?

Ilmoittauduttuasi avoimen AMK:n opintoihin ilmoittautumisen käsittelyssä kestää yleensä noin viikko, jonka jälkeen saat ilmoitus opinto-oikeudesta ja ohjeet tunnusten aktivoimiseen sähköpostin välityksellä. HUOM! Tarkista myös roskapostilaatikkoa.

Sinun tulee aktivoida käyttäjätunnuksesi itse Diakin Tunnistautumispalvelussa kaksi vuorokautta viestin saapumisen jälkeen.

Tarvitset käyttäjätunnukset opiskeluun liittyvien järjestelmien käyttöön.

Salasana unohtunut? 

Salasanan vaihtoon ohjeet löytyvät tästä linkistä. 

Jos Diakin sähköpostin tai käyttäjätunnusten toimivuudessa on ongelmia, ole yhteydessä Diakin IT-tukeen, tuki.diak.fi. 

 

Diakle - oppimisympäristö

Diakissa opiskelijoiden käytössä on oppimisympäristö Diakle, johon pääset kirjautumaan saamillasi käyttäjätunnuksilla Opiskelija/opettaja – kirjautuminen painikkeesta.

Opintojaksot tulevat Diakleen opiskelijoiden näkyville aikaisintaan kaksi viikkoa ennen opintojakson alkua ja löytyvät tämän jälkeen Omat kurssini -osiosta.

Katso kirjautumisohjeet täältä.

HUOM! Joitakin opintoja toteutuvat Howspace alustalla, tästä mainitaan aina avoimen verkkokaupassa opintojakson ilmoittautumissivulla ja toteutuksen tiedoissa.

Mistä löydän lukujärjestyksen?

Opintojesi aikataulun näet ilmoittautumisen yhteydessä avoimen AMK:n verkkokaupassa opintojakson tiedoissa. Opintojaksojen lukujärjestykset löytyvät lukkarikoneesta. Lukkarikoneessa voit hakea lukujärjestystä yksittäisille opintojaksoille tai valita lukkariin useita opintojaksoja kerralla. Lukujärjestyksestä näet mm. opintojen aikataulun, opetuspaikan sekä opintojaksosta vastuuopettajan nimen.  

Miten saan todistuksen suoritetuista opinnoista?

Diakin avoimen amk:n opiskelijat pääsevät hakemaan opintosuoritusote MyDiakin Tulostepalvelun kautta. Tulostepalvelu on käytettävissä 24/7, tutustu ohjeisiin tästä.

Mikäli sinulla ei ole pääsyä MyDiakiin, suoritetuista opinnoista on mahdollista saada opintosuoritusote lähettämällä sähköpostitse pyyntö avoimen AMK:n opintotoimistoon avoin@diak.fi. 

Tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n kautta

Suoritettuaan avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 59 opintopisteen laajuiset koulutuskohtaiset opinnot, voi hakea Diakin AMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin avoimen amk:n erillishaun kautta. 

Opinnot voivat olla yksittäisiä opintojaksoja tai lukukausikokonaisuuksia eli polkuopintoja. Opinnot voi olla suoritettu missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa. Opintojen tulee olla haettuun koulutukseen soveltuvia ja vastata Diakissa käytössä olevaa opetussuunnitelmaa. Tutkinto-opiskelijana ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot eivät sovellu suorahaussa hyväksyttäviksi opinnoiksi.