Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset: IT-palvelut

Tutustuithan Kirjautumislinkit-sivun sisältöön? Siellä ovat yleisimmät ohjeet järjestelmiin pääsyyn. 

1. Miten käytän Zoomia?

Löydät kaikki Zoomiin liittyvät ohjeet kootusti täältä.

2. Mitä IT-palveluita voin käyttää Diakin opiskelijana?

Opiskelijana keskeisimpiä käyttämiäsi järjestelmiä ovat Diakle (opiskelualusta), Office365-toimistotyökalut sekä kirjaston tarjoamat tietokannat ja e-kirjat Finna-palvelun kautta. Diakin kampuksilla käytössä olevat tietokoneet ovat Windows-koneita, joista löytyy Office-ohjelmisto ja muita perusohjelmia yleisimpiin tehtäviin. 

Office-paketti sisältää mm. sähköpostitilin, OneDrive-tilin, Wordin, Excelin, PowerPointin ja Teamsin. Office-sovelluksia voidaan käyttää suoraan selaimessa Online-versiona, tai Office-ohjelmiston voi ladata omalle tietokoneelle. Tilit ja ohjelmistot ovat voimassa niin kauan kuin opiskeluoikeuskin.

Kaikilla Diakin opiskelijoilla on samat palvelut käytössä opiskelumuodosta riippumatta.

3. Tarvitsenko opiskeluun oman tietokoneen?

Opiskeluarjen sujuvuuden kannalta edellytämme, että sinulla on käytössäsi oma tietokone, sillä se mahdollistaa esim. joustavan verkko- ja etäopiskelun myös muualla kuin kampuksella. (Huomaathan, että useiden yhteensopivuusongelmien takia emme suosittele Chromebook-laitteita!) Diakilla on tiloissaan tarjolla vain hyvin rajallinen määrä kiinteitä työpisteitä ja mahdollisuuksien mukaan myös kannettavia tietokoneita, joita voi lainata kampuksella päivän ajaksi.

Huom! Kiinteissä työpisteissä ei ole äänilaitteita, eli kannattaa pitää omat kuulokkeet mukana. 

4. Mitä tarvitsen Diakissa (etä)opiskeluun?

Mikä tahansa kannettava tietokone riittää, mutta emme suosittele Chromebookia. Sille saa ladattua Play-kaupasta Office-sovelluksia, mutta ne ovat hyvin rajallisia. Myös Eduroam-verkkoon liittyminen on haasteellista, ja Zoom-sovelluksessa ei todennäköisesti toimi kaikki samat ominaisuudet kuin Windowsissa ja Macilla.

Suosittelemme käyttämään kaikissa Diakin järjestelmissä Google Chrome -selainta.

Etäopetukseen osallistumista varten on hyvä hankkia myös tietokoneeseen liitettävä headset eli kuulokkeet, joissa on mikrofoni. Yleensä kannettavissa tietokoneissa on kamera, mikrofoni ja kaiuttimet, mutta niiden käyttö vaatii yksityisen tilan, jossa ei ole häiriöitä, ja silloinkin äänenlaatu voi olla vaihtelevaa. 

5. Mistä saan Office365-ohjelmat tietokoneelleni?

Kun kirjaudut tietokoneesi selaimella Office-pilveen Diakin käyttäjätunnuksella, oikealle ylös ilmestyy ”Asenna Office” -painike. Sen alta saa ladattua kyseiselle tietokoneelle sopivan asennuspaketin, mikäli Office-ohjelmisto on tuettu laitteellasi. Esimerkiksi Chromebookilla kyseistä painiketta ei näy. 

6. Unohdin salasanani! / En pääse enää tililleni!

Ei hätää! Ohjepankki ScreenStepsLivestä löydät pikaohjeet salasanaongelmiin. 

7. Miten käytän Diakin tulostimia?

Kirjaudu omalla käyttäjätunnuksellasi Diakin tietokoneelle, niissä on oletustulostimena Diakin kampuksilta löytyvät isot yleistulostimet nimellä ’Canon-tulostus’. Kun tulostat tietokoneelta tähän yleistulostimeen, voit sen jälkeen mennä kirjautumaan mille tahansa talosta löytyvälle yleistulostimelle omalla opiskelijatunnuksella (lyhyt muoto riittää, esim. c12345). Valitse kirjautumisen jälkeen ”Secure Print”, niin näet tulostusjonosi. Valitse sitten listalta haluamasi tuloste, ja paina ”Print+Delete”. Muista kirjautua ulos, kun poistut tulostimen luota. 

Oletusasetuksilla tulosteeseen sisältö tulee mustavalkoisena molemmille puolille paperia. 

8. Miten voin tulostaa omalta tietokoneeltani ollessani kampuksella?

Kannattaa lukaista ensin ylempi kohta Diakin tulostimien käytöstä. 

Lähetä haluamasi tiedosto liitteenä omasta opiskelijasähköpostistasi osoitteeseen tulostus@diak.fi, niin se päätyy tulostusjonoon samalla tavalla kuin Diakin tietokoneelta tulostaessa. Tulostus toimii parhaiten PDF-tiedostoilla. 

Mikäli dokumenttisi on muuta muotoa kuin PDF, eri kokoa kuin A4 tai sisältää monimutkaisia muotoiluja, se kannattaa lähettää ensin sähköpostilla itselleen ja tulostaa sitten Diakin koneelta. Tee näin myös, jos haluat muuttaa oletustulostusasetuksia. 

9. Miten kirjaudun Diakleen? Tai MyDiakiin? Tai Office365:n?

Kirjautumiset-sivulta löytyy tähän ohjeistukset. 

10. Mistä löydän kurssini Zoom-huoneen?

Jos kurssillesi on luotu Zoom-huone, se löytyy kurssin Diakle-alustalta.

11. Miten löydän kurssille Diaklessa?

Nykyään opiskelijat lisätään automaattisesti Diakle-kursseille, joille heidät on merkitty osallistujiksi MyDiakissa. 

Kurssisi löytyvät Diaklessa oikean yläkulman Omat kurssini -osiosta. Jos et löydä sieltä hakemaasi, kannattaa ottaa yhteyttä kurssin opettajaan. 

12. Miten kirjaudun Eduroamiin?

Voit kirjautua laitteellasi Eduroamiin seuraamalla tätä ohjetta.

13. Miten saan käyttööni opiskelijahintaisen virustorjunnan?

Opiskelijoiden F-Securen saat käyttöösi ottamalla yhteyttä IT-tukeen ja pyytämällä ohjetta.