Siirry sisältöön

Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelun tarkoitus on saada selville, oletko juuri sinä sopiva kyseiseen työtehtävään. Sinun tehtäväsi on puolestaan vakuuttaa työnantaja osaamisellasi haastattelutilanteessa. Kun saat kutsun työhaastatteluun, voit jo onnitella itseäsi!

Haastattelijaa kiinnostavat osaamisesi lisäksi muun muassa tavoitteesi, arvomaailmasi sekä motivaatiosi. Huomio tulee myös kohdistumaan vuorovaikutustaitoihisi, ongelmanratkaisukykyyn sekä tietämykseesi työnantajasta sekä haettavasta tehtävästä.

Perinteisesti työhaastattelu järjestetään yksilöhaastatteluna mutta haastattelu voidaan järjestää myös ryhmähaastatteluna tai videohaastatteluna. Oli haastattelutapa mikä tahansa edellä olevista, tulee siihen valmistautua huolella.

Työnantajaan tutustuminen

  • Lue vielä kerran työpaikkailmoitus
  • Kertaa, mitä opit työnantajasta työhakemusta laatiessa
  • Tutustu vielä uudelleen työnantajan verkkosivuihin ja sosiaalisen median kanaviin
  • Mitä muuta tietoa työnantajasta ehkä löytyy? (Lehtijutut, taloustiedot?)

Valmistaudu työhaastatteluun analysoimalla omia työpaikkaan, työnantajaan ja uraan liittyviä toiveitasi. Saat työhaastattelusta enemmän irti, jos tunnet työnantajan lisäksi myös itsesi ja omat toiveesi.

Varaudu vastaamaan tyypillisiin työhaastattelussa esitettäviin kysymyksiin

  • Kerro itsestäsi?
  • Miksi haet tätä työpaikkaa?
  • Miksi meidän kannattaisi palkata sinut?
  • Mitkä ovat heikkoutesi?
  • Mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mitkä ovat arvosi?
  • Millainen on hyvä esimies? (millainen johtamistyyli tukee sinua työssäsi?)
  • Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
  • Mitä odotat tältä työltä?
  • Hypoteettinen case ko. työssä – miten toimisit?

Mihin työhaastattelussa ei tarvitse vastata?

Kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi uskontoon, perhesuhteisiin, seksuaaliseen suuntautumiseen ja poliittisiin vakaumuksiin. Mikäli haastateltava esittää näihin liittyviä kysymyksiä, voit kiertää kysymyksen kohteliaasti.

Haastattelun päätteeksi kannattaa kysyä rekrytointiprosessin kulusta. Tällä osoitat, että olet yhä kiinnostunut työpaikasta.

Yksilöhaastatteluun valmistautuminen

Kun olet saanut kutsun työhaastatteluun

Vastaa haastattelukutsuun mahdollisimman nopeasti, myös silloin vaikka et pääsisi osallistumaan.

Haastattelu edessä

Työhaastattelu on tapaaminen, jossa tutustutaan ja keskustellaan. Sen lisäksi, että työnantaja tutustuu sinuun, on myös sinun mahdollista tutustua työnantajaan esittämällä itse aktiivisesti kysymyksiä.

Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää tehtävästä ja työnantajasta. Kirjoita muistiin, mitä haluat tietää työnantajasta, työtehtävistä ja yrityksen henkilöstöstä eli potentiaalisista tulevista työkavereistasi.

Valmistaudu haastattelutilanteeseen miettimällä vaatetuksesi edellisenä päivänä valmiiksi. Tarkista myös se, kuinka pääset paikan päälle ja kuinka paljon aikaa sinun tulee varata siirtymiin. Ota mukaasi ansioluettelosi (CV), mahdolliset todistukset sekä työhakemuksesi. Voit myös ottaa kirjaamista varten mukaan muistiinpanovälineet.

Haastattelutilanteessa

Haastatteluun saapuminen

Saavu haastatteluun hyvissä ajoin. Esittele itsesi hymyillen ja tee työnantajaan lähtemätön vaikutelma jo ensi hetkestä alkaen.

Jännittäminen

On luonnollista jännittää työhaastattelutilanteessa. Jännittäminen kertoo, että haluat suoriutua tilanteessa mallikkaasti. Ylitsepääsemätöntä jännitystä on kuitenkin mahdollista oppia hallitsemaan. Voit tehdä esimerkiksi erilaisia hengitysharjoituksia ennen haastattelutilannetta.

Kehonkieli, ilmeet, eleet ja oma aktiivisuus

Kehonkielellä voi kertoa monia asioita itsestään. Sopivan ryhdikäs asento antaa myös itsellesi itsevarmemman olon. Ilmeillä ja eleillä voit osoittaa mielenkiintosi työnantajaa ja haettavaa työtä kohtaan.

Kysy haastattelijalta rohkeasti kysymyksiä, jotka kyseistä työpaikkaa koskien sinua kiinnostavat. Varaudu myös kertomaan omasta osaamisestasi ytimekkäästi, motiiveistasi työtä kohtaan sekä mahdollisista aukoista ansioluettelossasi.

Ryhmähaastatteluun valmistautuminen

Ryhmähaastattelulla tarkoitetaan työhaastattelutilannetta, johon osallistuu lisäksesi muitakin työnhakijoita. Ryhmähaastattelussa on mahdollista erottua omalla persoonallaan ja tavoitteena on erottua edukseen muista työtä hakevista.

Huomioi ryhmähaastattelutilanteessa ainakin seuraavat asiat:

  1. Ajattele tilannetta kilpailutilanteen sijasta yhdessä työskentelyn ja yhteistyötaitojen näkökulmasta.
  2. Osallistu rohkeasti keskusteluun mutta anna myös tilaa muiden puheenvuoroille.
  3. Kuuntele muita hakijoita, kommentoi rakentavasti heidän mielipiteitään ja anna positiivista palautetta. Hyvänä vinkkinä painat mieleen myös heidän nimensä, mikä antaa työnantajalle hyvän kuvan muiden huomioimisesta.
  4. Muista olla oma itsesi ja tuo esiin parhaat puolesi!

Vinkit videohaastatteluun

Videohaastatteluiden suosio on kasvanut haastattelumuotona. Sen voi toteuttaa videopuhelun välityksellä tai ennakkoon nauhoitetulla videolla.

Poimi tästä vinkit videohaastatteluun:

  1. Valmistaudu videohaastattelussa vastaamaan samoihin kysymyksiin kuin perinteisessäkin haastattelussa
  2. Huolehdi asianmukaisesta pukeutumisesta sekä ympäristön ja taustan siisteydestä. Voit myös käyttää esimerkiksi Teamsissa taustan sumennusta tai valitsemaasi taustakuvaa.
  3. Tarkista ääni- ja kuva-asetukset toimintakuntoon. Mieti myös valmiiksi miellyttävä kuvakulma ja valaistus videoyhteyttä varten.
  4. Etäyhteys saattaa tuoda vuorovaikutukseen omia haasteitaan. Pyri kuitenkin luontevaan vaikutelmaan mm. Katsomalla kameraan puhuessasi.
  5. Vältä haastateltavan päälle puhumista – kuuntele aina kysymykset loppuun asti.

Katso täältä vinkit videohaastatteluun

Harjoittele työhaastattelutilannetta: