Free mover -vaihdot

Joskus on perusteltua hankkia vaihtopaikka Diakin kansainvälisten vaihtokohteiden listan ulkopuolelta. Hyväksyttäviä syitä ovat perheside, pitkä oleskelu maassa tai muu kohdeympäristön tuntemus. Huomioi kuitenkin, että näitä paikkoja hyväksytään Diakin vaihtoprosessiin vain toissijaisesti.

Emme puolla vaihtoja maihin, joihin Suomen ulkoasiainministeriö ei suosittele matkustamista, tai joiden turvallisuustilanne on epävakaa. Kun pohdit Free Mover -vaihtoa Euroopan ulkopuolelle, ole aina hyvissä ajoin (mieluiten vähintään 6 kk ennen vaihtoa) yhteydessä kv-liikkuvuuspalveluihin.

Vaihto Euroopassa itse hankitussa harjoittelupaikassa

Euroopassa harjoitteluvaihto onnistuu myös itse hankitussa harjoittelupaikassa tai ulkopuolisessa organisaatiossa, mutta edellytyksenä on, että kohdeorganisaatio vastaa harjoittelun vaatimuksia ja tehtävät soveltuvat opiskelijan alaan. Soveltuvia organisaatioita voivat olla esimerkiksi päiväkodit tai non-profit -järjestöt.

Euroopassa suoritettavat vaihdot toteutetaan Erasmus+ -ohjelman puitteissa, jolloin minimipituus vaihdolle on kaksi (2) kuukautta.

Jos harkitset Free mover -vaihtoa, selvitä vaihtokohteen yhteyshenkilön kanssa ensin seuraavat asiat:

  • tarkat tiedot vaihdon sisällöllistä tavoitteista
  • tiedot organisaation toiminnasta
  • paikallisen harjoittelun ohjaajan nimi ja asema organisaatiossa
  • tiedot asumisjärjestelyistä.

Muistathan, että vastaat itse kaikista vaihtokohteen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä. Usein itse hankittu harjoittelupaikka on työläämpi kuin Diakin kumppanikohteen valinta. Free Mover – vaihdoissa Diak ei vastaa mahdollisista harjoitteluohjauskorvauksista.

Free Mover -hakemus (Instant application) täytetään Mobility Online -ohjelmassa.