Siirry sisältöön

Sote-alan harjoitteluiden korvauskäytäntö

Korvausta saavat tahot 

Korvausta voivat saada hyvinvointialueet, HUS-yhtymä, Helsingin kaupunki, kunnat ja kuntayhtymät, valtion mielisairaala, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, kirkon seurakunnat ja seurakuntayhtymät, yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon tai varhaiskasvatuksen palveluja tuottavat yksiköt sekä Ahvenanmaan maakuntahallitus.  

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuottavalla yksiköllä tarkoitetaan yksityisestä terveydenhuollosta annetussa laissa (152/1990) tarkoitettuja toimintayksiköitä sekä yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa (922/2011) tarkoitettuja toimintayksiköitä. Korvaukseen on oikeutettu niitä ylläpitävä palveluntuottaja. Yksityisellä varhaiskasvatuksen toimintayksiköllä tarkoitetaan varhaiskasvatuslain (540/2018) 9. luvun mukaisen luvan saanutta toimijaa. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) tulee voimaan 1.1.2024. Lailla kumotaan yksityisistä sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta annetut lait, ja vuodesta 2024 alkaen korvaukseen oikeutetut yksiköt arvioidaan valvontalain mukaisesti. 

Lakimuutosten käsittelyn yhteydessä eduskunta hyväksyi lausuman, jossa eduskunta edellyttää, että hallitus seuraa korvaukseen oikeutettujen organisaatioiden kattavuutta ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin lainsäädännön kehittämiseksi.


Korvauksen suuruus 

Korvauksen suuruus määritellään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoihin kuuluvaan harjoitteluun varatun määrärahan ja harjoitteluviikkojen määrästä tehdyn arvion perusteella.  Vuoden 2023 korvaus on 36 € jokaiselta toteutuneelta harjoitteluviikolta. Korvausta ei makseta erikseen esim. suojavaatteiden käytöstä. Yksi harjoitteluviikko vastaa opiskelijan 40 tunnin opiskeluaikaa.  

Mikäli opiskelijan harjoittelu keskeytyy kesken harjoittelujakson, maksetaan korvausta toteutuneiden täysien viikkojen mukaan. Keskeytymisellä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jolloin harjoittelun jatkosta samassa harjoittelupaikassa ei ole sovittu. 


Korvauksen piiriin kuuluvat koulutukset 

Korvauksen piiriin kuuluvat sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnot, joiden tutkintonimikkeet on määritelty ammattikorkeakouluasetuksen liitteessä. Korvattavan harjoittelun tulee sisältyä tutkintoon. Tutkintoon sisältyvät työsuhteessa tehdyt ohjatut harjoittelut kuuluvat näin ollen myös korvauksen piiriin.  

Avoimen ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijan osalta harjoittelukorvauksen maksamista arvioidaan lain asettamien reunaehtojen perusteella. 

Tilauskoulutuksessa tilaajan rahoittaessa opetusta, ei valtion varoista makseta harjoittelusta korvauksia. Ammattikorkeakoulun on perittävä koulutuksen tilaajalta siitä aiheutuvat kustannukset kattava maksu.


Korvauksen hakeminen 

Korvausta haetaan Lounais-Suomen aluehallintovirastolta ja Ahvenanmaalla Ahvenanmaan valtionvirastolta. Korvausta voi hakea kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäisen vuosipuoliskon (1.1.–30.6.) harjoitteluiden korvausta haetaan syyskuun loppuun mennessä ja toisen vuosipuoliskon (1.7.–31.12.) harjoitteluiden korvausta maaliskuun loppuun mennessä. Jos harjoittelu ulottuu usealle vuosipuoliskolle, haetaan korvausta kokonaisuudessaan siltä vuosipuoliskolta, jolloin harjoittelu päättyy. 

Hakija tekee yhden hakemuksen koko organisaationsa osalta.  

 Hakulomake ja hakuun liittyvät ohjeet löytyvät Lounais-Suomen aluehallintoviraston sivuilta.  Määräajan jälkeen tulleita hakemuksia ei käsitellä. Hakemus lähetetään aluehallintoviraston kirjaamoon kirjaamo.lounais@avi.fi turvasähköpostilla turvaviesti.avi.fi . 

Hakemuksen tulee sisältää seuraavat tiedot:  

  1. tieto toteutuneiden harjoitteluviikkojen kokonaismäärästä 
  2. ajankohta, jolta korvausta haetaan (rastitetaan hakemukseen haettava puolivuotiskausi) 
  3. harjoittelun suorittaneiden henkilöiden lukumäärä  
  4. tieto toteutuneista harjoitteluviikoista tutkintonimikkeittäin  
  5. tieto, että harjoitteluiden ohjaus on toteutunut ja opiskelijoille on nimetty ohjaajat. Tietoa ohjauksen toteutumisesta ei tarvitse ilmoittaa opiskelijakohtaisesti. 
  6. korvaukseen oikeutetun hakijan ja ammattikorkeakoulun allekirjoituksin antama vahvistus 1.–4. kohdassa tarkoitettujen tietojen oikeellisuudesta. Ammattikorkeakoulun vahvistus on erillinen liite, jota varten on oma lomake Lounais-Suomen aluehallintoviraston sivuilla.   
  7. korvaukseen oikeutetun hakijan ja ammattikorkeakoulun välinen sopimus. Sopimus voi olla hakijaorganisaation ja ammattikorkeakoulun välinen harjoittelun puitesopimus. Lounais-Suomen aluehallintovirasto ja Ahvenanmaan valtionvirasto tarkistavat viran puolesta hakijaorganisaation perustiedot, kuten mahdolliset luvat. 

Korvaushakemuksessa ei tarvitse luetella harjoittelijoiden eikä heidän ohjaajiensa nimiä. Hakijalla tulee kuitenkin olla tiedot harjoittelun suorittaneista henkilöistä ja heidän suorittamistaan harjoitteluviikoista sekä nimetystä ohjaajasta. Nämä sekä muut hakemuksen tiedot tulee voida tarkistaa myös jälkikäteen tarvittaessa ja haetut harjoitteluviikot on oltava yhdistettävissä nimiin. Tietojen säilytysaika määräytyy tiedonhallintaa koskevan yleislainsäädännön mukaisesti. 

Diak tarvitsee vahvistusta varten harjoittelupaikasta listauksen, josta ilmenee tutkintonimikkeittäin kunkin harjoittelijan nimi ja hänen suorittamansa harjoitteluviikot. Harjoittelupaikkojen toivotaan lähettävän listaukset hyvissä ajoin ennen korvausten hakuajan päättymistä, jotta tarkistukset ehditään tehdä. Listaukset lähetetään osoitteella opintotoimisto@diak.fi. Opintotoimistomme henkilökunta tekee tarkistuksen. Vahvistuslomakkeet allekirjoitetaan Diakissa sähköisesti ja lähetetään sen jälkeen harjoitteluorganisaatioon