Siirry sisältöön

Opiskelijan terveys

Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiö YTHS huolehtii kaikkien ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevien tutkinto-opiskelijoiden terveydenhuollon palveluista 1.1.2021 alkaen. YTHS tarjoaa sinulle yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja.

Valtakunnalliset palvelunumerot ovat:

Yleis- ja mielenterveys p. 046 710 1073

Suunterveys p. 046 710 1085

Lisätietoa löydät YTHS:n nettisivuilta.

YTHS:llä voit asioida lähivastaanotolla yli 50 palvelupisteessä tai käyttää monipuolisia sähköisiä palveluja tilanteesi ja tarpeesi mukaan. Lue lisää ja löydä lähin palvelupiste YTHS:n sivuilta.

Palveluihin liittyy terveydenhoitomaksu, joka maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Huomaathan, että terveydenhoitomaksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti! Lisätietoa terveydenhoitomaksusta löydät Kelan ja YTHS:n sivuilta.

Lisäksi sinulla on oikeus käyttää kotikuntasi terveyspalveluja YTHS:n ollessa suljettuna.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta, miten sinun pitää toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian sosiaaliturvaan.


Rokotukset

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijalla tulee olla voimassa tartuntatautilain ja tartuntatautiasetuksen mukaiset rokotukset. Ajankohtaiset rokotusohjeet voit tarkistaa THL:n nettisivuilta.

Selvitä hyvissä ajoin ennen jokaista harjoitteluasi, harjoittelupaikan vaatima rokotussuoja sekä mahdollisesti muu harjoittelupaikan vaatima tartuntatautisuoja.

Kerää tiedot rokotuksistasi esimerkiksi terveyskorttiin, tai tulosta ne potilastietojärjestelmästä.

Ole tämän jälkeen tarvittaessa yhteydessä opiskelijaterveydenhuoltoon, jossa voit selvittää tämänhetkisen rokotussuojasi ja ottaa tarvittavat rokotukset.

Opiskelijaterveydenhuolto tarjoaa kotimaan harjoitteluun meneville opiskelijoille tarvittavat rokotukset.

Kv-vaihtoon osallistuvat Diakin opiskelijat kustantavat kohdemaahan tarvittavat rokotteet itse, mutta voivat rahoittaa tätä Diakin myöntämästä vaihto-apurahasta. Kunkin maan rokotesuositukset voit tarkistaa esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.