Siirry sisältöön

Kotihoidon työntekijöiden hyvinvointi parani Vetovoimainen kotihoito -hankkeen aikana

Kotihoidon työntekijä ja asiakas hymyilevät ja painavat peukalot vastakkain
Etelä-Savossa on satsattu kotihoidon kehittämiseen erityisesti työntekijöiden näkökulmasta. Lopputuloksena syntyi useita kiinnostavia ratkaisuja, jotka vastaavat työelämän todellisiin ongelmiin.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen Essoten kotihoidon työntekijöiden työhyvinvointi on parantunut viimeisten kahden vuoden aikana. Työn hallinnan tunne on kasvanut, ja reilusti useampi työtekijöistä kokee muutokset työssään myönteisiksi vuoteen 2019 verrattuna.

Lähes 80 prosenttia kotihoidon työntekijöistä suosittelisi Essotea työnantajana ystävilleen, kun vuonna 2016 suosittelijoiden osuus oli alle 60 prosenttia. Tulokset käyvät ilmi Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu-kyselystä, johon Essote osallistuu vuosittain.

‒ Emme voi osoittaa, että muutokset johtuisivat suoraan Vetovoimainen kotihoito -hankkeen työstä. Tulokset ovat kuitenkin merkittäviä ottaen huomioon pandemiatilanteen ja kotihoidon rekrytointihaasteet, hankkeen vaikutusten arvioinnista vastannut asiantuntija Tuula Pehkonen-Elmi Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Vetovoimainen kotihoito -hankkeessa on panostettu kotihoidon työntekijöiden hyvinvointiin mm. työpajoilla, joissa on ratkottu työntekijöiden esiin nostamia työhyvinvoinnin haasteita. Lisäksi on tarjottu vuorovaikutusvalmennusta ja koottu Essoten eri tiimien työntekijöistä työhyvinvoinnin yhteyshenkilöverkosto arkisen työhyvinvoinnin tueksi.

Työprosessien kehittäminen sujuvoittaa työtä

Pieksämäen kotihoidossa kehitettiin kotihoidon kotiutumis- ja arviointiprosessia moniammatillisen tiimin kanssa. Kehittämisen tuloksena Pieksämäen kotihoitoon on nimetty arviointi- ja kuntoutusjaksoa toteuttavat ja vastuussa olevat työntekijät ja sairaalasta kotiutusta ennakoidaan nyt aiempaa paremmin.

‒ Arviointi- ja kuntoutusjaksosta saadut kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä, sillä jakson avulla asiakkaat ovat kuntoutuneet, käyntejä on voitu vähentää tai asiakkaat pärjäävät kotona ilman kotihoidon palveluja, projektikoordinaattori Tuovi Kokkonen Diakista sanoo.

Myös kotihoidon työntekijöiden arki selkiytyy, kun sairaalasta kotiutukset eivät tupsahda yllättäen jo ennestään täyden työlistan keskelle. Asiakkaiden kuntoutuminen vahvistaa myös työntekijän kokemusta oman työn mielekkyydestä.

Aktiivinen viestintä rakentaa alan vetovoimaa

Kotihoidon monipuolinen ja laajaa osaamista edellyttävä työ näkyy julkisuudessa vain vähän. Työntekijöiden kokema merkityksellisyys, työyhteisön tuki ja palkitsevat kohtaamiset eivät nouse median otsikoihin.

Vetovoimainen kotihoito -hankkeessa on annettu kotihoidon työntekijöille osaamista ja eväitä someviestintään. Some-haasteiden avulla kannustettiin vanhusalaa laajemminkin kiinnittämään huomiota omaan viestimiseen yhteistyössä Vetovoimainen vanhustyö -hankkeen kanssa.

Konkreettisesti yhteisestä viestinnän kehittämisestä jäi käteen uudet kotihoidon verkkosivut Pieksämäen kaupungille , kotihoidon työstä kertovat lyhyet videot, joihin voi tutustua Essoten ja Pieksämäen kaupungin YouTube-kanavilla sekä kotihoidon someverkosto, joka jatkaa toimintaansa yhdessä työstetyn kotihoidon somekäsikirjan pohjalta.

Uudeksi sisäisen viestinnän muodoksi kehitettiin pandemiaolosuhteissa lyhyet vetovoimavartit, joissa käsiteltiin erilaisia työhyvinvointiin liittyviä teemoja tai vaihdettiin ajatuksia henkilöstön kanssa kulloinkin mielessä olevista aiheista.

Vetovoimainen kotihoito – tehdään hyvä arki yhdessä -hanke lyhyesti

Vetovoimainen kotihoito -hankkeessa on vahvistettu kotihoidon veto- ja pitovoimaa kehittämällä osaamista, työhyvinvointia ja työprosesseja eli arkisen työn sujuvuutta. Lisäksi on kehitetty osallistavaa tiedolla johtamista ja kotihoidon viestintää.

  • Hankkeen toteuttamisaika: 1.1.2020-31.1.2022.
  • Hallinnoija: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote
  • Osatoteuttajat: Kaakkoissuomen ammattikorkeakoulu XAMK, Etelä-Savon koulutus Oy ESEDU ja Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak.
  • Rahoitus: 1,25 miljoonaa euroa.
  • Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY keskus sekä toteuttajatahot.
  • Kohderyhmä: Kotihoidon henkilöstö Essoten ja Pieksämäen kaupungin alueilla.
  • Osallistujia: yli 320 kotihoidon työntekijää ja esimiestä

Lisätiedot: Hanna Moilanen, asiantuntija, Vetovoimainen kotihoito – tehdään hyvä arki yhdessä -hanke, hanna.moilanen@diak.fi, puh. 050 562 7023.