Kaikilla on oikeus hyvään elämään ja ihmisarvoon
Tulevaisuus näyttäytyy monille epävarmana. Taloudellinen epävarmuus, ekologinen kestävyyskriisi, pandemiat ja sodat lisäävät ihmisten mielenterveysongelmia sekä yhteiskunnallisia jännitteitä. Julkinen sote-järjestelmä ei enää pysty vastaamaan haasteisiin ja osa apua tarvitsevista putoaa palvelujärjestelmän ulkopuolelle. Arvot ja elämänkatsomukset muuttuvat ja monimuotoistuvat.
Diakonia on heikommassa asemassa olevien ihmisten auttamista ja hyvinvoinnin tukemista vuoropuhelun sekä lähimmäisenrakkauden keinoin. Sana diakonia tulee kreikan kielestä, ja se tarkoittaa palvelua tai palvelemista. Me Diakissa parannamme diakoniatyön sisältöä ja seurakuntien muutosta sekä tavoittavuutta, jotta kukaan ei jää ilman apua.
Teemme monialaista tutkimus-, kehittämis- ja koulutusyhteistyötä diakoniatyön kentällä toimivien kumppaneidemme kanssa. Verkostoomme kuuluu yliopistoja, korkeakouluja, järjestöjä, diakoniatoimijoita, seurakuntia ja muita uskonnollisia tahoja Suomessa ja ulkomailla.
Esimerkkejä toiminnastamme
Diakoniabarometri
Diakoniabarometri on kahden vuoden välein toteutettava tutkimushanke, jossa kartoitetaan Suomen luterilaisen kirkon diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä työstään ja työoloistaan, seurakuntien diakoniatyöstä, suomalaisesta huono-osaisuudesta ja ajankohtaisista ilmiöistä.
Barometritutkimukset ovat nimensä mukaisesti ikään kuin ilmapuntareita, joiden avulla voi arvioida ilmapiiriä ja muutosten suuntaa. Ensimmäinen diakoniabarometrin nimellä toteutettu tutkimus valmistui 1999, mutta vakiintuneemman muodon tutkimustyyppi sai 2010-luvulla.
Diakoniabarometrin toteuttajia ovat Diakonian tutkimuksen seura, Kirkkohallituksen Diakonia ja sielunhoito, Kirkon tutkimuskeskus, Diakoniatyöntekijöiden liitto sekä vuodesta 2017 alkaen Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Lue lisää Diakoniabarometristä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta.
Lisätietoja ja yhteistyöehdotukset
- tutkimus- ja kehittämispäällikkö Heidi Zitting, heidi.zitting@diak.fi