Siirry sisältöön

Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä

Kaksi henkilöä rakentaa puupalikoista tornia. Kuvassa näkyy kaksi kättä, jotka asettavat palikoita päällekkäin. Kuvan oikeassa alakulmassa on Euroopan unionin ja Open Business for Community Development -logot.
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.

Yhteiskunnalliset yritykset tavoittelevat voiton maksimoinnin sijaan yhteiskunnallisen hyödyn ja hyvän kasvattamista. Suomessa on yli 3 000 yhteiskunnallista yritystä, jotka työllistävät yhteensä 62 000 ihmistä. Sektorilla työskentely tai yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen edellyttää usein laaja-alaista osaamista sekä yhteiskunnalliselta alalta että liiketoiminnan puolelta.

Open Business for Community Development (OBCD) -hanke vahvisti viiden Euroopan maan voimin yhteiskunnallisten yritysten osaamista ja keskinäistä yhteistyötä hyödyntämällä niin sanottua avointa liiketoimintamallia. Siinä ajatuksena on, että tiivis yhteistyö ekosysteemissä voisi tuoda yhteiskunnallisille yrityksille kilpailuetua, kun ne voivat jakaa osaamista, ideoita ja resursseja keskenään.

OBCD-hankkeen selvityksessä kävi ilmi, että yhteiskunnallisilla yrityksillä on haasteita löytää osaavaa työvoimaa. Koska tuoreen tutkimuksen mukaan jopa yli 90 prosenttia suomalaisista yhteiskunnallisista yrityksistä on kasvuhaluisia, osaamisvaje voi muodostua jopa kasvun esteeksi.

Avoimet verkkokurssit saivat hyvät arviot

Yhteiskunnallista yrittäjyyttä ei voi Suomessa opiskella lukuun ottamatta Turun yliopistoa ja yksittäisiä kursseja muissa oppilaitoksissa. Siksi alasta innostuneet joutuvat itse rakentamaan sopivan opintopaketin yhdistämällä eri alojen opintoja ja työssäoppimista.

OBCD-hanke tarttui tähän yhteiskunnallisten yritysten johdolta nousseeseen tarpeeseen sektorin erityistarpeet huomioivasta oppimateriaalista. Lopputuloksena syntyi kaksi kymmenen avoimen verkkokurssin eli MOOCin koulutusohjelmaa ammatilliseen koulutukseen ja korkeakoulutasolle. Kurssit ovat saatavilla suomeksi, englanniksi, espanjaksi, kreikaksi ja italiaksi hankkeen verkkosivuilla vuoteen 2030 saakka.

Verkkokurssit yhdistävät tärkeitä liiketoiminnan taitoja, kuten johtamista, taloushallintoa ja markkinointia, yhteiskunnallisiin näkökulmiin vastuullisuusraportoinnista vaikuttavuuden arviointiin. Ne ovat kiinnostaneet niin opiskelijoita kuin jo yhteiskunnallisten yritysten parissa työskenteleviä. Verkkokurssit ovat saaneet erinomaiset arviot osallistujilta ja opettajilta kaikilta koulutusasteilta monipuolisuudensa ja käytännönläheisyytensä takia.

Kansainväliseen OBCD-hankkeeseen osallistui kumppaneita Kreikasta, Espanjasta, Italiasta, Suomesta ja Hollannista. Tavoitteena oli vahvistaa korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yhteiskunnallisten yritysten välistä yhteistyötä, joten siksi kustakin maasta oli mukana yksi kutakin sorttia. Suomesta hankkeeseen osallistuivat Helsinki Business College, Silta-Valmennusyhdistys ry ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.


Hankkeen logo ja EU:n lippulogo

Open Business for Community Development (OBCD) toteutettiin vuosina 2022–2025, ja se sai rahoitusta Euroopan unionin Erasmus+-ohjelmasta.