Siirry sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalla edistettiin yli sadan alkutuotannon yrittäjän ja työntekijän uraa ja hyvinvointia

Maaseutuelämää kuvitettuna.
MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanke tarjosi tukea Pohjois-Pohjanmaan alkutuotannon parissa työskenteleville henkilöille, jotka kaipasivat apua taloudellisissa tai hyvinvointia koskevissa asioissa. Hankkeessa järjestettiin muun muassa muutosvalmennusta ja elintapaohjausta sekä laadittiin työkalupakki kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoima Muutos-hanke tarjosi maksutonta tukea maaseudun yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveisiin elintapoihin. Toiminta oli henkilö- ja yrityskohtaista sekä ryhmämuotoista. Hanke tavoitti yhteensä 103 alkutuotannon yrittäjää ja työntekijää.

– Maaseudun yrittäjien ahdinko näkyi selvästi hankkeen toiminnan aikana. Alkutuotannon yritykset ovat lannoitteiden saatavuusongelman, polttoaineiden hintojen nousun ja ilmastonmuutoksen kurimuksessa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen Diakista.

Muutos-hanke toi apukeinoja niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.

–  Muutos-valmennuksessa yrittäjä sai uusia keinoja miettiä yrittäjyyttä ja omaa tulevaisuutta, Lappalainen jatkaa.

– Tarjosimme yrittäjille tukea muun muassa liiketoiminnan muutostarpeiden ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen, vihreään siirtymään sekä johtamisosaamisen kehittämiseen, kertoo talousasiantuntija Jeremias Niskanen ProAgria Oulusta.

Työkalupakista tukea jaksamiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin

Hankkeessa koottiin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkalupakki kehon, mielen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitoon. Se pitää sisällään vinkkejä työkyvyn tukemiseen ja vaihtoehtoja erilaisiin muutostilanteiden hallintaan.

– Vaikka työkalupakki on kohdennettu maaseutuyrittäjille, sopii se kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, Lappalainen painottaa.

Työkalupakista löytyy myös eri alojen asiantuntijoiden podcasteja ja webinaareja.

– Ne ovat helposti katseltavissa ja kuunneltavissa vaikka työnteon lomassa, Lappalainen vinkkaa.

Työkalupakki on osoitteessa: muutosmaaseudulla.diak.fi/tyokalupakki/

MUUTOS – Muutoskyvykkyydellä hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajina olivat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL Liikuntaklinikka) ja ProAgria Oulu. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja LähiTapiola Pohjoinen, Oulu. Hankkeen toimintakausi oli 1.4.2022–31.8.2023.

Muutos-hankkeen tuloksia, infograafi (pdf)


Lisätietoa:

Muutos-hankkeen projektipäällikkö Arja Lappalainen, arja.lappalainen@diak.fi