Siirry sisältöön

Diakin rehtori Elina Juntunen: ”Diakilaiset rakentavat moninaisempaa ja yhdenvertaisempaa maailmaa” 

Diakin rehtori Elina Juntunen Helsingin-kampuksen portaikossa
Diak on moniarvoinen ja moninaisuutta kunnioittava avoin yhteisö. Meille ovat tervetulleita opiskelemaan ihan kaikki, riippumatta maailmankatsomuksesta tai sukupuoli-identiteetistä. Diakin rehtori Elina Juntunen vastaa opiskelemaan hakevia usein askarruttaviin kysymyksiin Diakin kristillisestä taustasta ja tasavertaisuudesta. 

Tarvitseeko olla uskovainen opiskellakseen Diakissa? 

”Lyhyesti ja ytimekkäästi: ei tarvitse. Ainoastaan kirkon alan kaksoistutkinnoissamme on mukana katsomuksellista opetusta. Muissa tutkinnoissamme ei ole katsomuksellista opetusta. Suurin osa Diakissa opiskelevista valmistuukin muista kuin kirkon alan koulutusohjelmista. 

Diakissa on tilaa kaikille maailmankatsomuksille ja uskonnoille. Meillä opitaan dialogia eri tavalla ajattelevien kesken. Dialogi on jokaista ihmistä kunnioittavan ja rauhallisen yhteiselon perusedellytys.”  

Mitä arvoja Diak edustaa? 

”Diakin toiminnan arvoja ovat lähimmäisenrakkaus, moninaisuus ja avoimuus. Nämä ovat kulttuurissamme laajasti jaettuja periaatteita, joihin monen opiskelijan tai henkilökunnan jäsenen on helppo liittyä, vaikka olisi itse esimerkiksi uskonnoton.  

Me diakilaiset haluamme puolustaa lähimmäisyyttä, inhimillisesti arvokasta ja hyvää elämää. 

Meillä on luovuttamatonta yhdenvertaisuus. Meille kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän taustastaan, edustamistaan asioista ja identiteetistään. Me edellytämme yhdenvertaisuuteen sitoutumista kaikilta yhteisömme jäseniltä ja edistämme sitä toiminnassamme. Haluamme myös vaikuttaa rakentamalla entistä moninaisempaa ja yhdenvertaisempaa maailmaa.” 

Miten kristillinen tausta näkyy Diakissa? 

”Eri maailmankatsomukset ovat läsnä Diakin kampuksilla. Ne ovat läsnä, koska ne kuuluvat osaksi elämää. Ihmiset tuovat omat taustansa mukanaan yhteisöön ja me kunnioitamme sitä.  

Diakin juuret perustuvat diakonissalaitosten historiaan. Diakonissalaitokset kouluttivat jo 1800-luvun lopulla maamme ensimmäisiä diakonissoja. Laitosten työ perustui ja perustuu kristillisen lähimmäisenrakkauden toteuttamiseen. Nämä ovat meidän juuremme ja arvostamme niitä. Kristillisyys on Diakin juurissa. 

Ihmisten maailmankatsomukset ja uskonnot ovat osa koulutustamme, sillä meillä opitaan kohtamaan ja käydään dialogia eri tavalla ajattelevien ihmisten kesken. Uskonnot ja kristillisyys ovat meillä myös tutkimuksen kohteina.  

Eri katsomukset näkyvät meillä konkreettisesti tiloissamme esimerkiksi niin, että Helsingin-kampukselta löytyy kristillinen kappeli, mutta myös hiljentymishuone eri elämänkatsomuksia edustavia opiskelijoita varten. 

Vaikka ei tunnustaisi kristillistä uskoa, niin Diakissa opiskelevan tulee kuitenkin uskoa ihmiseen, sillä kohtaamiset ja muiden auttaminen hädän keskellä ovat meidän juttumme. Meiltä valmistuvat osaajat työskentelevät monesti ympäristöissä, jossa syvä hätä on läsnä. Koulutamme opiskelijamme pärjäämään näissä tilanteissa. Arvopohjamme ja historiamme auttavat meitä siinä.” 

Miten Diakissa suhtaudutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin? 

”Diakissa haluamme huomioida ja kohdata sukupuolten laajan kirjon avoimesti joka päivä. Diak ei hyväksy minkäänlaista syrjintää tai muiden ihmisten loukkaamista. Haluamme olla etujoukoissa muuttamassa yhteiskuntaamme entistä tasavertaisemmaksi. 

Sukupuolten kirjo näkyy Diakissa esimerkiksi niin, että opiskelijakuntamme O’Diako järjestää sateenkaareville opiskelijoille yhteistä toimintaa. Teema näkyy myös opetuksessamme, koulutamme esimerkiksi sukupuolten moninaisuuden kohtaamista sote-alan työssä. Markkinoinnissa ja viestinnässä teemaa tuodaan säännöllisesti esille mm. kuvavalinnoin ja kirjoituksin. Pride-viikolla nostamme sateenkaarilipun Helsingin-kampuksemme salkoon osoittaaksemme vankan tukemme seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.”