Siirry sisältöön

Uusi koulutus antaa eväitä yhteiskunnallisten yritysten neuvontaan

Yhä suurempi joukko opiskelijoiden yritysideoista tähtää yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun. Diakin uusi koulutus antaa työkaluja yritysneuvojille, lehtoreille ja yrityskasvattajille yhteiskunnallisten yrittäjien kohtaamiseen.

Diakonia-ammattikorkeakoulu käynnistää uuden yhteiskunnallisten yritysten neuvonnan ja ohjauksen koulutuksen yhteistyössä Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen kanssa.

Yhteiskunnalliset yritykset tavoittelevat toiminnallaan yhteiskunnallista tai ekologista muutosta. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ikäihmisten yksinäisyyden vähentäminen, osatyökykyisten työllistäminen tai ruokajätteen vähentäminen.

Yhä suurempi joukko opiskelijoiden yritysideoista tähtää yhteiskunnallisten tai ympäristöön liittyvien ongelmien ratkaisuun.

− Yritysneuvonnassa ja korkeakouluissa tulee olla valmiuksia ja osaamista tukea aloittavia yrittäjiä ja siitä kiinnostuneita opiskelijoita oman yrittäjäpolun alussa. Lisää osaamista tarvitaan erityisesti yhteiskunnallisten yrittäjien kohtaamiseen, erityisasiantuntija Harri Kostilainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Suomessa on yhteensä noin 2 500 yhteiskunnallista yritystä, ja ne työllistävät yhteensä yli 60 000 ihmistä.

Maailman muuttajien verkostossa jaetaan samat arvot

Inhimillisistä arvoista ammentavana korkeakouluna Diakille on ollut luontevaa erikoistua missiolähtöisen ja maailmaa muuttavan yrittäjyyden kehittämiseen Suomessa ja kansainvälisesti.

− Meille on luontevaa toimia verkostoissa, joissa jaetaan samankaltaisia arvoja. Olemme itsekin eräänlainen yhteiskunnallinen yritys, ja myös Diakin omistajat ovat aktiivisia tällä kentällä, kehitysjohtaja Elina Ylikoski Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Diakin asiantuntijoiden pitkäjänteinen tutkimus- ja selvitystyö on rakentanut pohjaa Suomen yhteiskunnallisten yritysten strategialle, jonka työ- ja elinkeinoministeriö lanseerasi vuonna 2021.  Diak on myös mukana Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksessa, joka parhaillaan jalkauttaa strategiaa käytäntöön.

Osaamiskeskuksen muodostaa joukko yhteiskunnallisen yrittämisen konkareita. Verkostoa luotsaa Yhteiskunnallisten yritysten liitto Arvo  ja sen jäseniä ovat Diakonia-ammattikorkeakoulun lisäksi KuntoutussäätiöOsuustoimintakeskus PellervoSilta-valmennusyhdistys  ja Vates-säätiö.

Uusin tieto liikkuu verkostojen kautta

Yhteiskunnallinen yrittäjyys on vahvassa nosteessa Euroopassa. Diak on jäsenenä yhteiskunnallisen yritystoiminnan Euclid-verkostossa, johon kuuluu jäseniä yli kahdestakymmenestä maasta.

‒ Kansainvälisten verkostojen kautta me saamme uusimman tiedon Euroopasta, ja samaten uusin Suomessa synnytetty tieto lähtee meiltä Eurooppaan, Kostilainen sanoo.

Kotimaisten yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittämishankkeiden lisäksi Diak on mukana useissa kansainvälisissä hankkeissa, joissa muun muassa kehitetään sosiaalisia innovaatioita ja avoimen liiketoiminnan menetelmin.

Lisätietoja: