Siirry sisältöön

Tekoäly suosittelemaan nuorille sopivaa tukea

piirretyssä kuvassa on vasemmalla musta kukkula, jonka päällä seisoo musta hahmo, taustalla on taivas ja erivärisiä pilviä
Diakissa kehitelty Zekki on ensimmäinen palvelu, joka aloittaa tekoälyä hyödyntävän AuroraAI-verkon suosittelujen käytön koko Suomessa.

Diakissa kehitetty digitaalinen Zekki.fi-tukipalvelu aloittaa elokuun lopussa tekoälyä hyödyntävän AuroraAI-verkon käytön. Nuorten hyvinvointia vahvistava digipalvelu ottaa ensimmäisenä käyttöön AuroraAI-verkon tukipalvelusuosittelut valtakunnallisesti. 

Aiemmin Zekistä on voinut ohjautua yli kymmeniin järjestöjen kansallisiin virtuaalisiin tukipalveluihin. Älyverkon hyödyntäminen mahdollistaa myös kohdennetut suosittelut paikallisiin palveluihin, joissa nuori voi asioida kasvokkain.   

– Nuorten tukipalvelut ovat melkoinen viidakko. Nuoren polku tuen luo on kovin mutkainen, alkaen siitä, että nuoret eivät tiedä tarjolla olevista tukipalveluista tai siitä, miten ne voisivat häntä auttaa, kommentoi projektipäällikkö Reija Paananen Diakista. 

Tekoäly etsii sopivimmat palvelut 

Zekissä tarjotaan nuorelle hänen tilanteeseensa sopivia valtakunnallisia tukipalveluita ja AuroraAI:n kautta myös lähipalveluita koko Suomessa. Tarkoitus on, että nuoret pysähtyisivät kysymään itseltään, miten heillä menee ja tarvittaessa löytämään tukea omaan tilanteeseensa mahdollisimman helposti. 

AuroraAi on hallitusohjelman strateginen hanke, jonka toteuttaa valtionvarainministeriö. AuroraAI-verkon kehityksestä vastaa puolestaan Digi- ja väestötietovirasto. Ohjelma pohjautuu avoimeen verkostotyöskentelyyn, ja sen tavoitteena on helpottaa ihmisiä palveluiden saamisessa elämän eri tilanteissa ja tapahtumissa. 

Tekoälyn kehittelemiseen on kutsuttu mukaan avoimesti niin julkisen, yksityisen kuin kolmannen sektorin toimijoita. Zekki ja sen taustalla oleva 3X10D-elämäntilannemittari ovat vahvasti mukana ohjelman kehittämisessä. 

– Olen tyytyväinen, että AuroraAI voi auttaa nuoria. AuroraAI-verkon suosittelijan kautta nuoret voivat löytää elämäntilanteeseensa sopivia julkisia palveluja, sanoo Digi- ja väestötietoviraston hankepäällikkö Tuire Vuolasvirta. 

Nuorten hyvinvointia edistämään luotu Zekki kannustaa pohtimaan omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Zekki palkittiin viime vuonna Euroopan parhaana sosiaalisena innovaationa. Puolentoista vuoden aikana se on kerännyt 70 000 kävijää ja nuorten ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten arviot palvelusta ovat olleet kiittäviä. Zekin kehittämistä on rahoittanut STEA. 

Yhteystiedot

Reija Paananen
040 508 4294
reija.paananen@diak.fi

Tuire Vuolasvirta
tuire.vuolasvirta@dvv.fi
0295 535 355

Lue lisää tästä linkistä. Käy tutustumassa Zekkiin tästä linkistä.