Siirry sisältöön

”Meillä on voimakas tahtotila palata laajemmin kampuksille heti kun mahdollista”

Kahdesta kädestä muodostuva sydänkuvitus
Syyslukukautta aloitellaan Diakissa koronan takia etäpainotteisesti, mutta valoa näkyy jo tunnelin päässä. Diakin koronavalmiusryhmän puheenjohtaja, palvelujohtaja Johanna Lammi kertoo syyslukukauden aloituksesta ja koronalinjauksista Diakissa. 

Johanna, mitä koronavalmiusryhmän vastuulle kuuluu ja keitä ryhmässä on mukana?

”Diakin koronavalmiusryhmä on pandemian alkuvaiheessa muodostettu moniammatillinen tiimi, joka valmistelee ja päättää Diakin koronalinjauksista. Teemme päätöksiä esimerkiksi siitä, mitkä opinnot toteutetaan etäopetuksena ja kuinka turvallisuudesta ohjeistetaan. Hoidamme myös Diakin koronatiedotusta.

Ryhmään kuuluvat lisäkseni Diakin toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen, vararehtori, koulutusjohtaja Pirjo Hakala, kehitysjohtaja Elina Ylikoski, O’Diakon toiminnanjohtaja Juha-Pekka Tulijoki, lehtori Marja Lindholm, kuraattori Tiina Ikonen, työsuojelupäällikkö Eeva Hytönen, tila- ja turvallisuusasiantuntija Pertti Hukkanen sekä viestintäpäällikkö Aura Vuorenrinne.”

Milloin päästään taas lähiopetukseen?

”Lukuvuosi itse asiassa alkaa aloittavilla opiskelijoilla lähiopetuksena kampuksilla, sillä se auttaa opintoihin kiinnipääsemisessä. Myös simulaatiot, taitopajat ja osa tulkkauksen opetuksesta tapahtuu kampuksilla. Lisäksi erityisesti toisen lukukauden opiskelijoille pyritään järjestämään muutakin lähiopetusta lokakuusta alkaen.

Vaikka tilanne on vielä tällä hetkellä vaikea, niin tämänhetkisten arvioiden mukaan koronatilanne tulee tarvittavien rajoitusten osalta hellittämään lokakuusta eteenpäin, kun rokotekattavuus paranee. Toivomme kovasti, että pääsisimme syksyn aikana avaamaan lähiopetusta mahdollisimman monille opiskelijoille.

Seuraamme valtakunnallista tilannetta ja muiden korkeakoulujen linjauksia tarkasti. Myös monet muut korkeakoulut ovat päätyneet samantapaiseen ratkaisuun syksyn aloituksessa.

Korostan, että meillä on myös valmius ja voimakas tahtotila palata laajemmin kampuksille heti, kun tilanne sen sallii.”

Miksi syyslukukausi aloitetaan etäpainotteisesti, vaikka on tiedossa, että opiskelijoille etäopetus on tosi rankkaa?

”Suuri osa etenkin pidempään opiskelleiden ryhmien opinnoista joudutaan toteuttamaan edelleenkin valitettavasti etänä. Opetuksen linjausten tekeminen on todella haastavaa ja meidän pitää punnita asioita monelta kannalta.

Vaakakupissa painavat esimerkiksi opiskelijoiden ja henkilökunnan välitön terveysturvallisuus ja suojaaminen koronatartunnoilta sekä niiden jälkivaikutuksilta, kuten pitkältä koronataudilta. Tutkimusten mukaan viruksen deltavariantti leviää todella helposti verrattuna aiempiin variantteihin. Myös täysrokotetut voivat levittää tautia, joten vielä emme voi unohtaa turvallisuusohjeiden noudattamista.

Altistumistilanteet johtavat nykyisten viranomaisohjeiden mukaan karanteeniin ja etäopetukseen siirtämiseen lyhyellä varoitusajalla, mikä on käytännön syistä haastavaa. Laadukkaan etä- tai lähiopetuksen suunnittelu vaatii aikaa ja nopeat muutokset ovat monesta näkökulmasta hankalia tehdä. Haluamme myös turvata syksyn harjoittelujen toteutumisen, etteivät opiskelijat sairastuisi heti lukukauden alussa.

Toisaalta huolemme opiskelijoiden ja henkilökunnan jaksamisesta on todella kova. Pohdimme jatkuvasti uusia keinoja tavoittaa ja auttaa niitä opiskelijoita, joille pitkittynyt tilanne aiheuttaa haasteita.

Pandemia on opettanut myös paljon hyvää esimerkiksi digipedagogiikan ja etätyöskentelyn saralla. Syksyn aikana pohdimmekin sitä, mitkä pandemian aikana opitut hyvät käytännöt jäävät Diakissa pysyviksi, ja mistä vanhoista tavoista on hyvä luopua. ”

Mitä jos en vaan enää jaksa etäopiskelua ja eristyksissä olemista?

YTHS palvelee opiskelijoita hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Sieltä voit varata ajan self-chatin tai puhelimen kautta. Yleis- ja mielenterveysasioissa puhelinnumero on 046 710 1073.

Jos et ole varma, mistä etsiä apua, ole yhteydessä opiskeluhyvinvointipalveluihimme. Diakin nettisivuilta ja Tuudosta löytyy verkkolomake, jolla voit ilmaista toiveen, että Diakin opiskeluhyvinvointipalveluista ollaan sinuun yhteydessä. Yhteydenottopyyntö käsitellään luottamuksellisesti. Pääset täyttämään lomakkeen tästä linkistä: asiointi.diak.fi/lomakkeet/215/lomake.html.

Diakissa on paljon tukimuotoja opiskelijahyvinvointiin, esimerkiksi kuraattoripalvelut, opot, oppilaitospastorit ja -diakonit sekä erilaiset ryhmät. Jo alkusyksyn aikana ryhmille järjestetään tukea verkossa. Katso oman kampuksesi tarjonta Tuudosta Hyvinvointi-valikosta tai Diakin Tuki ja palvelut –nettisivuilta (sivut päivitetään ajan tasalle lähiaikoina).”

Saako kampuksilla oleskella ja tehdä ryhmätöitä?

”Kampukset ja itseopiskelutilat ovat avoinna ja siellä saa käydä hoitamassa asioita pikaisesti. Kampuksilla oleskelua pyritään kuitenkin vielä välttämään. Opiskelutovereiden tapaaminen ja ryhmätöiden tekeminen kasvokkain kuitenkin voi tukea hyvinvointia. Valmiusryhmä selvittelee parhaillaan mahdollisuuksia ryhmätöiden tekemiseen kampuksella.”

Lisätietoa

Diakin ajankohtaiset koronaohjeet löytyvät Koronatilanne-sivulta.