Opiskelijan ohjeet (päivitetty 13.9.2021)

Viimeisimmät koronavirustilanteeseen liittyvät ohjeet Diakissa on koottu tälle sivulle. Sähköpostiosoite korona@diak.fi vastaa kysymyksiin, joihin ei tältä sivulta tai sivuille linkatuissa uutisissa löydy vastausta.

 

Kulkeminen kampuksilla

Diakin kampukset ovat auki itsenäiseen opiskeluun, asiointiin ja ryhmätöiden tekemiseen. Muista toimia kampuksella turvallisuusohjeidemme mukaisesti. Turvallisuusohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta ”Toimintaohjeet kampuksilla”.

Liikkuminen kampuksilla

Katso kampusten aukioloajat

Helsinki:

Helsingin-kampuksella kuudennen kerroksen avoin työskentelytila on avoinna itsenäiseen opiskeluun. Kuudennen kerroksen pienet ryhmätyökopit ovat edelleen suljettuja, mutta ryhmätöitä voi tehdä väljissä tiloissa, kuten ruokalassa ja 2.-4. kerrosten avoimissa tiloissa.

Oulu:

Kampuksella voi asioida välttämättömissä tilanteissa.

Pieksämäki:

Kampuksella voi asioida välttämättömissä tilanteissa.

Pori:

Kampuksella voi asioida välttämättömissä tilanteissa.

Turku:

Turun-kampuksen opiskelijoilla on omat kulkuavaimet kampuksen tiloihin. Tiloja voi käyttää itsenäiseen työskentelyyn. Tarkistathan perusohjeet tilojen ja laitteiden varaamisesta.

Mikäli tarvitset tulkkausstudiota, ole yhteydessä koulutuspäällikkö Raija Roslöfiin puh. 040 706 3803.

Toimintaohjeet kampuksilla

 • Tule kampukselle vain terveenä. Lieväkin oire on syy jäädä kotiin. Jos tunnet itsesi kipeäksi kesken päivän, poistu kampukselta ja tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Jos Omaolo ohjaa sinut koronatestiin, niin osallistu tulosten saamiseen saakka opetukseen etänä alla olevan ohjeistuksen mukaan. Diak voi tarvittaessa poistaa oireisen opiskelijan kampukselta järjestyssääntöjemme nojalla.
 • Noudata turvavälejä liikkuessasi kampuksella ja kaikissa opetustilanteissa.
 • Suosittelemme käyttämään omaa kasvomaskia (lue tarkemmat ohjeet uutisesta: Diak suosittelee kasvomaskia). Muistathan pitää maskia opetustilanteissa, tenteissä, kirjastossa asioidessasi ja kampuksella liikkuessasi. Mikäli et voi terveydellisistä syistä käyttää maskia, myös visiirin käyttäminen on mahdollista. Emme voi tarjota visiireitä opiskelijoille, joten tuothan oman visiirisi. Simulaatio-opetuksessa ja muussa lähikontaktia edellyttävässä opetuksessa on kuitenkin syytä käyttää maskia.
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Puhdista kätesi tullessasi kampuksen tiloihin. Käsidesiä on saatavilla kampuksilla.
 • Puhdista paikkasi työskentelyn päätteeksi. Opetus- ja työskentelytiloista löytyy puhdistusainetta ja käsipyyhkeitä.
 • Pysy karanteenissa viranomaisohjeiden mukaisesti.

Diak suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Lataa Koronavilkku sovelluksen nettisivuilta tai sovelluskaupasta. Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. 

Opetus syyslukukaudella 

Opetusta toteutetaan elo-syyskuussa samaan tapaan kuin keväällä: kaikki opetus, mikä voidaan toteuttaa etänä, toteutetaan verkossa.

Lähiopetuksena kampuksilla järjestetään seuraavat opinnot:

 • syksyllä 2021 aloittavien AMK-koulutusta suorittavien ryhmien pakollinen orientaatio-opetus
 • simulaatiot, taitopajat ja osa tulkkauksen opetuksesta.

Terveysalan simulaatioissa ja taitopajoissa käytetään FFP2-maskeja ja noudatetaan hygieniaohjeita.

Opetuksen etälinjaukset ovat näillä näkymin voimassa syyskuun loppuun asti. Diakin valmiusryhmä seuraa koronatilannetta ja rokotuskattavuuden etenemistä aktiivisesti viikoittain. Meillä on vahva tahto palata lähiopetukseen heti, kun se on pandemiatilanteen ja terveysturvallisuuden näkökulmasta mahdollista.

Syyslukukauden lukujärjestykset on julkaistu ja ne löytyvät mm. Diakin nettilukkarista. Lukujärjestyksiä muokataan vielä elo-syyskuun osalta, joten niihin saattaa vielä tulla muokkauksia. Tarkista oma lukkarisi säännöllisesti.

Lue hygieniaohjeet taitopaja-, simulaatio- sekä ensiapuopetukseen

Etäopetus

Opetuksen lukujärjestykseen on merkitty, toteutuuko opetus etänä vai paikan päällä.

Etänä toteutuvien opetusten osalta lukujärjestyksessä lukee tilana Collaborate. Lehtorit merkitsevät tarkemman Colla- tai muun yhteyden myöhemmin ennen opetuksen alkua. Periaatteena on, että ryhmän koko päivän opetus toteutuu kokonaan etänä tai kokonaan kampuksella.

Etäopetuksen ohjeet opiskelijalle

Varmistathan, että omat verkkototeutukseen tarvittavat laitteesi ovat kunnossa (nettiyhteys, tietokone, headset). Diakin IT-tuki ei pysty auttamaan opiskelijoiden omiin laitteisiin ja yhteyksiin liittyvissä ongelmissa.

Etäopetukseen osallistuessasi käytä Chrome-selainta. Jos liityt Collaborate-etäopetustiloihin, yhdistä headset tai muut äänilaitteet ennen liittymistä. Varmista, että äänilaite on tietokoneen asetuksissa oletuslaitteena ja liity vasta sen jälkeen istuntoon. Seuraa tiedotusta opintojakson Diakle-huoneessa. Testaa oma nettiyhteytesi ja kirjaudu etäopetustilaan hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli kirjautumisessa on ongelmia, tarkista myös oma sähköpostisi mahdollisten ohjeiden varalta.

Lähiopetus

Kampuksella toteutuu osa opetuksesta syyslukukaudella. Alkuvaiheen opiskelijoilla on enemmän lähiopetusta kuin loppuvaiheen opiskelijoilla. Lähiopetukseen ei voi osallistua etänä.

Simulaatio-, taitopaja- ja muussa kampuksella tapahtuvassa opetuksessa huolehditaan syksylläkin erityisen tarkasti suojautumisesta, jotta kaikki opiskelijat voivat turvallisesti osallistua opetukseen. Niissä opetustilanteissa, joissa opiskelijat joutuvat olemaan lähikontaktissa, suojausta on tehostettu mm. huolehtimalla tarkasti käsihygieniasta ja käyttämällä tehokkaampia FFP2-maskeja. Lehtorit opastavat lähiopetukseen osallistuvia opiskelijoita suojausasioista.

On erittäin tärkeää, että opiskelijat kampuksella liikkuessaan käyttävät maskia tai visiiriä sekä huolehtivat turvaväleistä ja käsihygieniasta edelleenkin. Opetusta on pyritty järjestelemään niin, että turvallinen opiskelu kampuksella on mahdollista.

Harjoittelut

Harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikoista ei tule esteitä niiden toteutumiseen. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta.

 • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.
 • Jos olet sairas, flunssaoireinen tai karanteenissa, älä mene harjoittelupaikkaasi.
 • Jos kuulut riskiryhmiin, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti.
 • Ole erityisen huolellinen, jos olet siirtymässä harjoittelupaikasta tai yksiköstä toiseen.
 • Jos olet epävarma miten toimia, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaan tai laita sähköpostia korona@diak.fi.
 • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun tai ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan opinto-ohjaajan ja harjoittelua ohjaavien lehtoreiden kanssa.
 • Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia.  Katso THL:n ajantasainen riskiryhmien ohje.

Tentit ja kypsyysnäytteet

Tentit

Yleisissä tenteissä lääkelaskutentit toteutetaan kampuksilla. Muut yleisen tentin yhteydessä tentit toteutetaan elo-syyskuussa sähköisinä. Tenttien suorittamistavat määräytyvät koronatilanteen mukaan. Seuraa siis nettisivujen, Diaklen ja Tuudon uutisointia kulloinkin noudatettavasta tenttimistavasta.

Seuraavien aineiden tentit toteutuvat valvotusti kampuksilla:

 • lääkelaskutentit  (sekä yleisten tenttien yhteydessä että erillisinä tentteinä)
 • yleissairaanhoitajan valtakunnallinen koe
 • tulkkikoulutusten osalta lehtorit ilmoittavat tenttikohtaisesti tenttimistavan.

Tenteissä käytetään maskeja. Jos kuulut riskiryhmään etkä terveydellisistä syistä voi käyttää maskia tentissä, ilmoita siitä tentti-ilmoittautumisen yhteydessä. Tällöin varataan erillinen tila, jossa tentin voi suorittaa.

Lue lisää sähköisen tentin suorittamisesta sivulta Yleiset tentit ja rästitehtävät.

Kypsyysnäytteet

Kypsyysnäytteet toteutuvat toistaiseksi etänä. Opintojaksoista vastaavat lehtorit tiedottavat kypsyysnäytteeseen osallistuvia opiskelijoita Diaklen kautta.

Opinnäytetyö

Opinnäytetyö tilanteessa, jossa opinnäytetyön mahdollinen toiminnallinen osuus tai tutkimuksellisen opinnäytetyön aineistonkeruu eivät onnistu suunnitellulla tavalla.

Vaihtoehtoina on:

 • aineiston hankinta tapahtuu toisella tavalla (esim. kasvokkaishaastatteluiden sijaan puhelin- tai nettihaastattelut),
 • aineiston hankinta tapahtuu myöhemmin, jolloin aineistonkeruuta odotellessa voi vahvistaa teoreettisia elementtejä ja panostaa muihin opintoihin, jotta myöhemmin kun opinnäytetyön jatkaminen mahdollistuu, on aikaa ja osaamista opinnäytetyöhön, tai
 • aihetta tarkastellaan toisesta näkökulmasta tai esimerkiksi, jos oli opinnäytetyössä tarkoitus kokeilla ja toteuttaa, niin nyt laaditaan samaan teemaan liittyen materiaalia tulevaisuudessa käytettäväksi.

Uuden aiheen ottamista ei suositella opinnäytetyön suunnitelman esittämisen jälkeen. Ideapaperi ja opinnäytetyön suunnitelma esitellään kumpikin seminaarissa vain yhden kerran. Mahdolliset työn prosessin muutokset sovitaan ohjaajan kanssa sähköpostitse, keskusteluna tai haluttaessa seminaariesityksen uusimisena.

OT-seminaariryhmät

Seminaarit toteutetaan Collaborate-osallistumista hyödyntäen.

Julkaisuseminaarit

Toteutetaan verkkototeutuksina.

Ohjeita avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille 

Opinto-oikeuden pidentäminen

Jos saatuun opinto-oikeuteen kuuluvan toteutuksen opetusta siirtyy myöhemmäksi, pidennetään opiskelijan opinto-oikeutta vastaavasti niin, että tämä voi suorittaa opintonsa loppuun, kun opetus myöhemmin järjestetään.

Opiskelijoita pyydetään tässä tapauksessa itse ottamaan yhteyttä avoimen amk:n opintotoimistoon.

Huom: Mikäli opiskelija opiskelee työttömyysetuudella ja opintopisteiden viivästyminen elokuulle aiheuttaa ongelmia opintojen edistymisen seurannassa, hänen tulee mahdollisimman nopeasti olla itse yhteydessä TE-toimistoonsa Oma asiointi -palvelun kautta.

TE-palvelujen koulutusneuvonnalta tarkistetun tiedon mukaan yleisenä linjauksena katsotaan, että mikäli opintojen etenemisen puute ei johdu asiakkaasta (vaan Diakista ja Diakin opetusjärjestelyistä), se huomioidaan seurannassa. Opiskelijan on kuitenkin itse toimittava aktiivisesti ja otettava ennakoiden yhteyttä, kuten TE-toimiston kanssa asioinnissa yleensäkin.

Korvaavat opinnot polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille

Polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korvaaviin opintoihin ilman lisäopintomaksua silloin, kun opintopakettiin kuuluva harjoittelu peruuntuu kokonaan tai osittain.

Näissä tapauksissa opiskelijoiden tulee ottaa yhteyttä omaan opinto-ohjaajaansa, jotta tämä voi tarkistaa mikä korvaavasta opintotarjonnasta sopii ko. opiskelijan opintojen vaiheeseen. Opinto-ohjaaja infoaa avoimen amk:n opintotoimistoa korvaavien opintojen tarpeesta. Jotta korvaavien opintojen saaminen ilman opintomaksua on mahdollista, opiskelijan ei tule itsenäisesti ottaa yhteyttä lehtoreihin tai ilmoittautua avoimen amk:n sivuillakaan mihinkään, mitä ei ole heille erikseen maksuttomaan ilmoittautumiseen avattu. 

Kansainväliset vaihdot

Syksyllä 2021opiskelijavaihtoja on mahdollista toteuttaa Eurooppaan, mikäli kohdeorganisaatio voi vastaanottaa opiskelijan ja tarjota laadukkaan opetuksen/harjoittelun. Vaihdot voivat toteutua vain maihin, joihin ei ole matkustuskieltoa. Vaihdot Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin on peruttu vuodelta 2021.

Päätöksien pohjana ovat ulkoministeriön listaamat pandemian aikana matkustamiseen liittyvät riskit ja epävarmuustekijät, opintojen sujuvan etenemisen varmistaminen ja harjoittelun laatu.

Lisätietoa opiskelijavaihtojen koronalinjauksesta löytyy kv-palveluiden sivuilta.

Joissakin tapauksissa vaihto on mahdollista siirtää myöhemmäksi:

Viittomakielen tulkkaus

Vaihtoa ei voi siirtää toiselle lukukaudelle. Opiskelijat osallistuvat kyseisen lukukauden opintoihin Suomessa.

Sosiaaliala ja terveysala

Vaihdon siirtämisen mahdollisuus riippuu opintojen vaiheesta. Vaihto ei saa viivästyttää valmistumista. Keskustele opon kanssa, onko siirtäminen mahdollista. Mikäli siirtäminen onnistuu, laita siitä viestiä osoitteeseen international.office@diak.fi.

Lisätietoa: Korona ja opiskeluvaihdot

Olen palannut ulkomailta, miten toimin? 

Tarkista viimeisimmät ohjeet FINENTRY:n, THL:n ja Finavian sivuilta. Huomioithan, että sinulla on mahdollisuus lyhentää karanteeniaikaa vapaaehtoisella testaamisella. Jos olet aloittamassa harjoittelua, noudata harjoittelupaikan antamaa ohjetta.

Ruokailu kampuksilla 

Turvallisuus kampusten ravintoloissa

Noudatathan yllämainittuja Diakin korona-ajan toimintaohjeita myös opiskelijaravintolassa: huolehdi käsihygieniasta ja turvaväleistä. Käytä kasvomaskia jonotustilanteissa ruokaa ottaessasi ja astiat palauttaessasi.

Voit käyttää ennen ruokailua käyttöön ottamaasi maskia uudestaan palauttaessasi astiat. Poista maski kasvoiltasi koskettamalla ainoastaan
korvalenkkejä. Aseta maski syliisi ruokailun ajaksi. Ruokailun lopetettuasi aseta maski takaisin kasvoillesi.

Helsinki

Food & Co Diak Kalasatama -ravintola on suljettu ja avautuu 1. syyskuuta. Katso syyskuun aukioloajat ravintolan nettisivuilta. Helsingin-kampuksen opiskelijat voivat ruokailla elokuussa esim. yliopiston Kumpulan kampuksen Unicafessa ja Arcadan opiskelijaravintolassa. Arcadan opiskelijaravintola toivoo, että Diakin opiskelijat ruokailisivat erityisesti klo 11–12 välillä.

Oulu

Food & Co Kantakortteli on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pieksämäki

Kampuksen ravintola Viikuna on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pori

Diakonissalaitoksen ravintola on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Turku

Sodexo Old Mill on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Tukea hyvinvointiin

 • Opinto-ohjaajien ja lukukausivastaavien tunneilla voit ottaa esille jaksamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen liittyviä tarpeita. Kuraattorit ja muut opiskeluhyvinvoinnin tukipalvelut ovat opiskelijoiden käytettävissä niin koronavirustilanteesta johtuvissa kysymyksissä kuin muissa keskustelutarpeissa. Oman kampuksen tukipalveluiden yhteystiedot löytyvät tukipalveluiden nettisivuilta.
 • Terveydenhuolto: AMK-opiskelijoiden terveydenholtopalveluista vastaa YTHS. Huomioithan, että YTHS ei kuitenkaan tee koronatestejä, vaan ne kuuluvat julkisen terveydenhuollon vastuulle. 
 • Nyyti ry – Mielen hyvinvointia opiskelijoille. Tukea opiskeluun ja mielen hyvinvointiin.
 • Mieli Suomen Mielenterveys ry
 • Kirkon keskusteluapu 
  • Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 (joka päivä klo 18-24)
  • Palveleva chat (ma-pe klo 12-20)
 • Terveyskylä: Psyykkinen selviytyminen eristyksissä
 • Mielenterveystalo: Tietoa ja vinkkejä oman jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseen
 • Ohjaamot: tukea ja ohjausta alle 30-vuotiaille esim. toimeentulon, asumisen ja hyvinvoinnin kysymyksissä
 • Tukea arkeen oman ja läheisten hyvinvoinnin kysymyksissä saat myös oman kuntasi sosiaali- ja terveyspalveluista sekä paikallisesta seurakunnasta (evl.fi)

Tapahtumat 

Järjestettävien tapahtumien osalta Diak seuraa yleistä tautitilannetta. Tapahtumat toteutuvat pääosin verkossa. Seuraathan tapahtumakalenteriamme.

Yhteystiedot

Lisätietoa saat tarvittaessa Diakin valmiusryhmältä sähköpostitse osoitteesta korona@diak.fi. Kurssin suorittamiseen liittyvissä asioissa laita kysymyksesi suoraan Diaklen kurssialustalle tai opintojakson vastaavalle opettajalle sähköpostitse.