Opiskelijan ohjeet (päivitetty 15.1.2021)

Viimeisimmät koronavirustilanteeseen liittyvät ohjeet Diakissa on koottu tälle sivulle. Sähköpostiosoite korona@diak.fi vastaa kysymyksiin, joihin ei tältä sivulta tai sivuille linkatuissa uutisissa löydy vastausta.

 

Kulkeminen kampuksilla

Diakin kampukset ovat avoinna Diakin opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Kampuksilla voi liikkua, työskennellä ja osallistua lähiopetukseen turvallisuusohjeita noudattaen. Suosittelemme vahvasti maskin tai visiirin käyttöä kampuksella ja kampuskirjastoissa liikkuessa.

Kampuksilla toteutuu vain sellainen opetus, jota ei voida toteuttaa etäyhteyksin. Opetuksessa noudatetaan tarkasti suojautumisohjeita. Katso kohta ”Opetus syyslukukaudella”.

Pieksämäen-kampuksella ovet lukittuina

Koska koronatilanne on pahentunut merkittävästi Pieksämäen alueella, niin 3.12.2020 alkaen Pieksämäen-kampuksen B-rakennuksen ja kirjaston ulko-ovet ovat toistaiseksi lukittuina.

Kampuksella on mahdollista käydä arkisin klo 8–14 välillä. Kirjastossa voi asioida arkisin klo 9–14 (vain aineistojen lainat ja palautukset, sovittava etukäteen).

Jos sinulla on kampukselle asiaa, niin voit soittaa ATK-tukihenkilö Vesa Korhoselle, puh. 040 7030310. Jos haluat käyttää kirjaston palveluja, soitathan kirjastoon etukäteen puh. 040 356 0727.

 

Toimintaohjeet kampuksilla

 • Tule kampukselle vain terveenä. Lieväkin oire on syy jäädä kotiin. Jos tunnet itsesi kipeäksi kesken päivän, poistu kampukselta ja tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Jos Omaolo ohjaa sinut koronatestiin, niin osallistu tulosten saamiseen saakka opetukseen etänä alla olevan ohjeistuksen mukaan. Diak voi tarvittaessa poistaa oireisen opiskelijan kampukselta järjestyssääntöjemme nojalla.
 • Noudata turvavälejä liikkuessasi kampuksella ja kaikissa opetustilanteissa.
 • Suosittelemme käyttämään omaa kasvomaskia (lue tarkemmat ohjeet uutisesta: Diak suosittelee kasvomaskia). Muistathan pitää maskia opetustilanteissa, tenteissä, kirjastossa asioidessasi ja kampuksella liikkuessasi. Mikäli et voi terveydellisistä syistä käyttää maskia, myös visiirin käyttäminen on mahdollista. Emme voi tarjota visiireitä opiskelijoille, joten tuothan oman visiirisi. Simulaatio-opetuksessa ja muussa lähikontaktia edellyttävässä opetuksessa on kuitenkin syytä käyttää maskia.
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Puhdista kätesi tullessasi kampuksen tiloihin. Käsidesiä on saatavilla kampuksilla.
 • Puhdista paikkasi työskentelyn päätteeksi. Opetus- ja työskentelytiloista löytyy puhdistusainetta ja käsipyyhkeitä.
 • Pysy karanteenissa, jos tiedät altistuneesi koronavirukselle tai olet palannut ulkomailta.

Diak suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Lataa Koronavilkku sovelluksen nettisivuilta tai sovelluskaupasta. Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. 

Opetus kevätlukukaudella 

Diak on päättänyt siirtää suurimman osan opetuksesta etäopinnoiksi. Järjestelyt ovat voimassa helmikuun 2021 loppuun asti. Kevätlukukauden lukujärjestykset on julkaistu koko lukukaudeksi ja ne löytyvät mm. Diakin nettilukkarista.

Diak seuraa tilannetta ja valtakunnallisia ohjeistuksia jatkuvasti. Opetusjärjestelyjä ja lähiopetuksen toteutusta arvioidaan uudelleen tarpeen mukaan. Seuraa tiedotusta ja koronainfoa nettisivuillamme ja muista tarkistaa lukujärjestykset säännöllisin väliajoin muutosten varalta.

Lue hygieniaohjeet taitopaja-, simulaatio- sekä ensiapuopetukseen

Koronaohjeistus uusille opiskelijoille

Katso uuden opiskelijan koronaohjeistus Uuden opiskelijan info -sivulta.

Opetus järjestetään pääosin etänä

Paikan päällä kampuksilla järjestetään ainoastaan välttämättömästi paikalla olemista vaativa opetus ja osa tenteistä. Opetuksen lukujärjestykseen on merkitty, toteutuuko opetus etänä vai paikan päällä.

Etänä toteutuvien opetusten osalta lukujärjestyksessä lukee tilana Collaborate. Lehtorit merkitsevät tarkemman Colla- tai muun yhteyden myöhemmin ennen opetuksen alkua. Pieniä muutoksia saattaa vieläkin tulla, joten tarkista lukujärjestyksesi säännöllisesti. Edelleen periaatteena on se, että ryhmän koko päivän opetus toteutuu kokonaan etänä tai kokonaan kampuksella.

Lähiopetus korona-aikana

Kampuksella toteutuu vain sellainen opetus, jota ei voi toteuttaa verkossa. Tästä syystä lähiopetukseen ei voi osallistua etänä.

Simulaatio- ja muussa kampuksella tapahtuvassa opetuksessa huolehditaan erityisen tarkasti suojautumisesta, jotta kaikki opiskelijat voivat turvallisesti osallistua opetukseen. On erittäin tärkeää, että opiskelijat kampuksella liikkuessa käyttävät maskia tai visiiriä sekä huolehtivat turvaväleistä ja käsihygieniasta. Kampuksella on vain vähän opiskelijoita kerrallaan, joten turvaväleistä huolehtiminen on mahdollista.

Etäopetuksen ohjeet opiskelijalle

Varmistathan, että omat verkkototeutukseen tarvittavat laitteesi ovat kunnossa (nettiyhteys, tietokone, headset). Diakin IT-tuki ei pysty auttamaan opiskelijoiden omiin laitteisiin ja yhteyksiin liittyvissä ongelmissa.

Etäopetukseen osallistuessasi käytä Chrome-selainta. Jos liityt Collaborate-etäopetustiloihin, yhdistä headset tai muut äänilaitteet ennen liittymistä. Varmista, että äänilaite on tietokoneen asetuksissa oletuslaitteena ja liity vasta sen jälkeen istuntoon. Seuraa tiedotusta opintojakson Diakle-huoneessa. Testaa oma nettiyhteytesi ja kirjaudu etäopetustilaan hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli kirjautumisessa on ongelmia, tarkista myös oma sähköpostisi mahdollisten ohjeiden varalta.

Harjoittelut

Harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikoista ei tule esteitä niiden toteutumiseen. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta.

 • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.
 • Jos olet sairas, flunssaoireinen tai karanteenissa, älä mene harjoittelupaikkaasi.
 • Jos kuulut riskiryhmiin, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti.
 • Ole erityisen huolellinen, jos olet siirtymässä harjoittelupaikasta tai yksiköstä toiseen.
 • Jos olet epävarma miten toimia, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaan tai laita sähköpostia korona@diak.fi.
 • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun tai ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan opinto-ohjaajan ja harjoittelua ohjaavien lehtoreiden kanssa.
 • Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia.  Katso THL:n ajantasainen riskiryhmien ohje.

Yleiset tentit ja kypsyysnäytteet

Yleiset tentit

Helmikuun 2021 loppuun asti yleiset tentit järjestetään pääosin etänä. Yleisissä tenteissä käytetään maskeja, lue lisää uutisesta.

Seuraavien aineiden tentit toteutuvat valvotusti kampuksilla:

 • kypsyysnäytteet
 • lääkelaskujen tentit
 • lääkehoidon tentit, jos niihin liittyy lääkelaskuja
 • tulkkikoulutusten osalta lehtorit ilmoittavat tenttikohtaisesti tenttimistavan.

Ammatillisen ruotsin kirjalliset kokeet on siirretty etätoetutukseen 26.11. alkaen.

Jos kuulut riskiryhmään etkä terveydellisistä syistä voi käyttää maskia tentissä, ilmoita siitä tentti-ilmoittautumisen yhteydessä. Tällöin varataan erillinen tila, jossa tentin voi suorittaa.

Kaikki yleisen tentin ilmoittautumiset tehdään vain e-lomakkeen kautta määräaikaan mennessä. Ilmoittaudu viimeistään edeltävänä torstaina klo 23.59. Lue lisää uutisesta.

Lue lisää sähköisen tentin suorittamisesta sivulta Yleiset tentit ja rästitehtävät.

Kypsyysnäytteet

Opintojaksoista vastaavat lehtorit tiedottavat kypsyysnäytteeseen osallistuvia opiskelijoita Diaklen kautta. Kypsyysnäytetilaisuudessa noudatetaan samoja turvallisuusohjeita kuin muissa kampuksella järjestettävissä tenteissä (ks. ohjeet yllä).

Opinnäytetyö

Opinnäytetyö tilanteessa, jossa opinnäytetyön mahdollinen toiminnallinen osuus tai tutkimuksellisen opinnäytetyön aineistonkeruu eivät onnistu suunnitellulla tavalla.

Vaihtoehtoina on:

 • aineiston hankinta tapahtuu toisella tavalla (esim. kasvokkaishaastatteluiden sijaan puhelin- tai nettihaastattelut),
 • aineiston hankinta tapahtuu myöhemmin, jolloin aineistonkeruuta odotellessa voi vahvistaa teoreettisia elementtejä ja panostaa muihin opintoihin, jotta myöhemmin kun opinnäytetyön jatkaminen mahdollistuu, on aikaa ja osaamista opinnäytetyöhön, tai
 • aihetta tarkastellaan toisesta näkökulmasta tai esimerkiksi, jos oli opinnäytetyössä tarkoitus kokeilla ja toteuttaa, niin nyt laaditaan samaan teemaan liittyen materiaalia tulevaisuudessa käytettäväksi.

Uuden aiheen ottamista ei suositella opinnäytetyön suunnitelman esittämisen jälkeen. Ideapaperi ja opinnäytetyön suunnitelma esitellään kumpikin seminaarissa vain yhden kerran. Mahdolliset työn prosessin muutokset sovitaan ohjaajan kanssa sähköpostitse, keskusteluna tai haluttaessa seminaariesityksen uusimisena.

OT-seminaariryhmät

Seminaarit toteutetaan Collaborate-osallistumista hyödyntäen.

Julkaisuseminaarit

Toteutetaan verkkototeutuksina.

Kansainväliset vaihdot

Kaikki syksyn 2020 opiskelijavaihdot on peruttu Diakissa koronapandemiasta johtuen. Tämä päätös on ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kv-valiokunnan suositusten mukainen.

Keväällä 2021opiskelijavaihtoja on kuitenkin mahdollista toteuttaa Eurooppaan, mikäli kohteen epidemiatilanne on lähtöhetkellä sellainen, että sinne voi ulkoministeriön matkustussuositusten ja THL:n  liikennevalomallin mukaan matkustaa. Vaihdot Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin on peruttu keväältä 2021.

Päätöksien pohjana ovat ulkoministeriön listaamat pandemian aikana matkustamiseen liittyvät riskit ja epävarmuustekijät, opintojen sujuvan etenemisen varmistaminen ja harjoittelun laatu.

Joissakin tapauksissa vaihto on mahdollista siirtää myöhemmäksi:

Viittomakielen tulkkaus

Vaihtoa ei voi siirtää toiselle lukukaudelle. Opiskelijat osallistuvat kyseisen lukukauden opintoihin Suomessa.

Sosiaaliala ja terveysala

Vaihdon siirtämisen mahdollisuus riippuu opintojen vaiheesta. Vaihto ei saa viivästyttää valmistumista. Keskustele opon kanssa, onko siirtäminen mahdollista. Mikäli siirtäminen onnistuu, laita siitä viestiä osoitteeseen international.office@diak.fi.

Lisätietoa: Korona ja opiskeluvaihdot

Ohjeita avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille 

Opinto-oikeuden pidentäminen

Jos keväälle 2020 saatuun opinto-oikeuteen kuuluvan toteutuksen opetusta siirtyy myöhemmäksi (esim. tietyt simulaatiot), pidennetään opiskelijan opinto-oikeutta vastaavasti niin, että tämä voi suorittaa opintonsa loppuun, kun opetus myöhemmin järjestetään.

Opiskelijoita pyydetään tässä tapauksessa itse ottamaan yhteyttä avoimen amk:n opintotoimistoon, sillä meillä ei ole kattavaa listaa niistä toteutuksista, joissa opetusta on näin jouduttu venyttämään.

Huom: Mikäli opiskelija opiskelee työttömyysetuudella ja opintopisteiden viivästyminen elokuulle aiheuttaa ongelmia opintojen edistymisen seurannassa, hänen tulee mahdollisimman nopeasti olla itse yhteydessä TE-toimistoonsa Oma asiointi -palvelun kautta.

TE-palvelujen koulutusneuvonnalta tarkistetun tiedon mukaan yleisenä linjauksena katsotaan, että mikäli opintojen etenemisen puute ei johdu asiakkaasta (vaan Diakista ja Diakin opetusjärjestelyistä), se huomioidaan seurannassa. Opiskelijan on kuitenkin itse toimittava aktiivisesti ja otettava ennakoiden yhteyttä, kuten TE-toimiston kanssa asioinnissa yleensäkin.

Korvaavat opinnot polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille

Polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korvaaviin opintoihin ilman lisäopintomaksua silloin, kun opintopakettiin kuuluva harjoittelu peruuntuu kokonaan tai osittain.

Näissä tapauksissa opiskelijoiden tulee ottaa yhteyttä omaan opinto-ohjaajaansa, jotta tämä voi tarkistaa mikä korvaavasta opintotarjonnasta sopii ko. opiskelijan opintojen vaiheeseen. Opinto-ohjaaja infoaa avoimen amk:n opintotoimistoa korvaavien opintojen tarpeesta. Jotta korvaavien opintojen saaminen ilman opintomaksua on mahdollista, opiskelijan ei tule itsenäisesti ottaa yhteyttä lehtoreihin tai ilmoittautua avoimen amk:n sivuillakaan mihinkään, mitä ei ole heille erikseen maksuttomaan ilmoittautumiseen avattu. 

Minulla on koronavirustartunta, kuinka toimin?

Jos sinulla todetaan koronavirustartunta, toimi viranomaisilta saamiesi ohjeiden mukaan. Suosittelemme vahvasti, että ilmoitat Diakin valmiusryhmälle, jos olet oleskellut kampuksillamme viimeisen 2 viikon aikana. Lähetä tekstiviesti vararehtori Pirjo Hakalalle: 040 869 6001.

Olen palannut ulkomailta, miten toimin? 

Jos palaat riskialueilta Suomeen, noudatetaan omaehtoista karanteenia. Jos olet aloittamassa harjoittelua, noudata harjoittelupaikan antamaa ohjetta.

Lisätietoa riskimaista ja karanteenista THL:n sivuilta ja Finavian sivuilta. Huomioithan, että sinulla on mahdollisuus lyhentää karanteeniaikaa vapaaehtoisella testaamisella.

Opiskelijan palvelut Diakissa

 • Opintotoimistot: Kampusten opintotoimistot palvelevat osoitteessa opintotoimisto@diak.fi ja opintotoimistojen puhelinnumerot ja palveluajat löytyvät opintototoimistojen sivustolta.
 • IT-palvelut: IT:n palveluportaali tuki.diak.fi, sähköposti tuki@diak.fi ja puhelinpalvelu 029 469 6070, avoinna ma–pe klo 8–17. Tarkempaa tietoa ja ohjeita löytyy IT:n sivustolta
 • Opiskelijan KV-palvelut:  international.office@diak.fi. Etävastaanottoaikoja (puhelin, Colla, Teams, Skype) voi varata sähköpostitse.
 • Opinto-ohjaus: ota tarvittaessa yhteys omaan opinto-ohjaajaasi sähköpostitse ja sovi aika puhelinohjaukselle tai sähköpostiohjaukselle tai varaa aika verkkotapaamiselle opinto-ohjaajasi ilmoittamista tapaamisajoista MyDiakista.
 • Kirjaston palvelut: Kirjaston sivulle  libguides.diak.fi/korona on koottu kaikki palvelut ja palveluajat
 • Hakijapalvelut: hakuasioissa palvellaan osoitteessa hakijapalvelut@diak.fi ja puhelinnumero on 0400 725 384. Hakijapalveluiden sivut täällä.
 • Terveydenhuolto: 1. tammikuuta 2021 AMK-opiskelijoiden terveydenholtopalveluista vastaa YTHS. Huomioithan, että YTHS ei kuitenkaan tee koronatestejä, vaan ne kuuluvat julkisen terveydenhuollon vastuulle. 
 • Kuraattorit ja muut opiskeluhyvinvoinnin tukipalvelut ovat opiskelijoiden käytettävissä niin koronavirustilanteesta johtuvissa kysymyksissä kuin muissa keskustelutarpeissa. Oman kampuksen tukipalveluiden yhteystiedot löytyvät tukipalveluiden nettisivuilta.

Ruokailu kampuksilla 

Turvallisuus kampusten ravintoloissa

Noudatathan yllämainittuja Diakin korona-ajan toimintaohjeita myös opiskelijaravintolassa: huolehdi käsihygieniasta ja turvaväleistä. Käytä kasvomaskia jonotustilanteissa ruokaa ottaessasi ja astiat palauttaessasi.

Voit käyttää ennen ruokailua käyttöön ottamaasi maskia uudestaan palauttaessasi astiat. Poista maski kasvoiltasi koskettamalla ainoastaan
korvalenkkejä. Aseta maski syliisi ruokailun ajaksi. Ruokailun lopetettuasi aseta maski takaisin kasvoillesi.

Helsinki

Food & Co Diak Kalasatama -ravintola on auki klo 10–13 ja lounas 11–13.  Lue lisää ravintolan nettisivuilta.

Opiskelijat saavat take away -annoksiin ateriatuen.

Vilkkain ruokailuaika on usein klo 11–11.45 välissä. Kannattaa suosia ruokailua vilkkaimman ajan ulkopuolella, jos mahdollista.

Lounasaikana ravintolan pöytiä käyttävät vain ruokailijat. Poistuthan ravintolatiloista heti aterioinnin jälkeen.

Oulu

Food & Co Kantakortteli on avoinna. Opiskelijat saavat take away -annoksiin ateriatuen. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pieksämäki

Kampuksen ravintola Viikuna on auki. Opiskelijat saavat take away -annoksiin ateriatuen. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pori

Diakonissalaitoksen on ravintola auki. Opiskelijat saavat take away -annoksiin ateriatuen (kertakäyttöisen kuljetusrasian hinta 50 senttiä/kpl). Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Turku

Sodexo Old Mill aukeaa maanantaina 17.8. Tarkemmista käytänteistä saadaan infoa hieman myöhemmin. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Yleisiä hyvinvointi- ja tukipalveluja 

Opiskelijan toimeentulo 

Koronaviruksen vuoksi monen opiskelijan toimeentulo voi heikentyä muun muassa lomautusten seurauksena. Ohessa tiiviisti tietoa opintotuesta, työttömyysturvasta ja Kelan korona-linjauksista.

Opintotuki

Kela on tiedottanut, että kevään 2020 poikkeusolot otetaan huomioon opintojen edistymisen seurannassa ja tukiajassa. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut poikkeustilan aikana riittävä. Selvitys opintojen edistymisestä on tehtävä, mutta koronaepidemia on hyväksyttävä syy opintojen hidastumiseen (oppilaitoksen todistuksella). Opintojen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista Kela tiedottaa myöhemmin lisää. Opiskelijoiden on hyvä seurata Kelan tiedotusta.

Työttömyysturva

Hallitus on esittänyt määräaikaisia muutoksia palkansaajan ja yrittäjän työttömyysturvaan koronatilanteen vuoksi. Uudet ohjeet päivitetään Kelan nettisivulle.

Jos lomautus on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen opiskelijat voivat saada työttömyysetuutta. Kyseessä on väliaikainen muutos, joka on voimassa 31.7.2020 asti. Työttömyysetuutta haetaan TE-palvelujen ja Kelan ohjeiden mukaisesti.

Tapahtumat 

Järjestettävien tapahtumien osalta Diak seuraa yleistä tautitilannetta. Tapahtumat toteutuvat pääosin verkossa. Seuraathan tapahtumakaleteriamme.

Yhteystiedot

Lisätietoa saat tarvittaessa Diakin valmiusryhmältä sähköpostitse osoitteesta korona@diak.fi. Kurssin suorittamiseen liittyvissä asioissa laita kysymyksesi suoraan Diaklen kurssialustalle tai opintojakson vastaavalle opettajalle sähköpostitse.

Lisätietoa koronaviruksesta