Opiskelijan ohjeet (päivitetty 7.12.2021)

Viimeisimmät koronavirustilanteeseen liittyvät ohjeet Diakissa on koottu tälle sivulle. Sähköpostiosoite korona@diak.fi vastaa kysymyksiin, joihin ei tältä sivulta tai sivuille linkatuissa uutisissa löydy vastausta. Koronaan liittyvä opiskelijatiedotus löytyy Tuudon uutispalstalta.

 

Kulkeminen kampuksilla

Diakin kampukset ovat auki opiskeluun, asiointiin ja ryhmätöiden tekemiseen. Muista toimia kampuksella turvallisuusohjeidemme mukaisesti. Turvallisuusohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta ”Toimintaohjeet kampuksilla”.

Liikkuminen kampuksilla

Kaikki Diakin kampukset ovat avoinna. Kirjastoissa saa työskennellä. Helsingin-kampuksella kuudennen kerroksen pienet ryhmätyökopit ovat myös avoinna.

Katso kampusten aukioloajat

Toimintaohjeet kampuksilla

 • Tule kampukselle vain terveenä. Lieväkin oire on syy jäädä kotiin. Jos tunnet itsesi kipeäksi kesken päivän ja epäilet koronaa, poistu kampukselta ja tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Saat testin lopuksi toimintaohjeet. Diak voi tarvittaessa poistaa oireisen opiskelijan kampukselta järjestyssääntöjemme nojalla. 
 • Noudata väljyyttä opiskellessasi ja liikkuessasi kampuksella.
 • Suosittelemme käyttämään kasvomaskia kaikilla kampuksillamme. Muistathan pitää maskia opetustilanteissa, tenteissä, kirjastossa asioidessasi ja kampuksella liikkuessasi. Opetustilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontaktia, on vahva maskisuositus. Mikäli et voi terveydellisistä syistä käyttää maskia, voit käyttää visiiriä.
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Puhdista kätesi tullessasi kampuksen tiloihin. Käsidesiä on saatavilla kampuksilla.
  Puhdista paikkasi työskentelyn päätteeksi. Opetus- ja työskentelytiloista löytyy puhdistusainetta ja käsipyyhkeitä.
 • Pysy karanteenissa viranomaisohjeiden mukaisesti.

Diak suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Lataa Koronavilkku sovelluksen nettisivuilta tai sovelluskaupasta. Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. 

Opetus syyslukukaudella 

Opetus joulukuussa

Lähiopetukseksi suunniteltua opetusta siirretään jonkin verran etäopetukseksi joulukuussa.

Muutokset lukujärjestyksiin tehdään mahdollisimman pian. Tarkista aina lukujärjestyksesi ennen opetusta: https://lukujarjestykset.diak.fi/.

Opetus tammikuussa

Myös tammikuun opetus suunnitellaan siten, että kampuksilla on väljempää. Helmikuusta lähtien lähiopetusta on suunniteltu lukujärjestyksiin normaalitilanteen mukaisesti. Diakin valmiusryhmä arvioi opetusjärjestelyjä helmikuun ja loppukevään osalta tammikuussa.

Koska pahentunut koronatilanne aiheuttaa muutoksia jo tehtyihin lukkarisuunnitelmiin, kevään lukujärjestysten julkaisu viivästyy muutamalla päivällä. Kevään lukujärjestykset julkaistaan 17.12.2021.

Terveysalan simulaatioissa ja taitopajoissa käytetään FFP2-maskeja ja noudatetaan hygieniaohjeita.

Lue hygieniaohjeet taitopaja-, simulaatio- sekä ensiapuopetukseen

Etäopetus

Lukujärjestykseen on merkitty, toteutuuko opetus etänä vai paikan päällä.

Etänä toteutuvien opetusten osalta lukujärjestyksessä lukee tilana Collaborate. Lehtorit merkitsevät tarkemman Colla- tai muun yhteyden myöhemmin ennen opetuksen alkua. Periaatteena on, että ryhmän koko päivän opetus toteutuu kokonaan etänä tai kokonaan kampuksella.

Etäopetuksen ohjeet opiskelijalle

Varmistathan, että omat verkkototeutukseen tarvittavat laitteesi ovat kunnossa (nettiyhteys, tietokone, headset). Diakin IT-tuki ei pysty auttamaan opiskelijoiden omiin laitteisiin ja yhteyksiin liittyvissä ongelmissa.

Etäopetukseen osallistuessasi käytä Chrome-selainta. Jos liityt Collaborate-etäopetustiloihin, yhdistä headset tai muut äänilaitteet ennen liittymistä. Varmista, että äänilaite on tietokoneen asetuksissa oletuslaitteena ja liity vasta sen jälkeen istuntoon. Seuraa tiedotusta opintojakson Diakle-huoneessa. Testaa oma nettiyhteytesi ja kirjaudu etäopetustilaan hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli kirjautumisessa on ongelmia, tarkista myös oma sähköpostisi mahdollisten ohjeiden varalta.

Lähiopetus

Kampuksella toteutuu osa opetuksesta syyslukukaudella. Alkuvaiheen opiskelijoilla on enemmän lähiopetusta kuin loppuvaiheen opiskelijoilla. Lähiopetukseen ei voi osallistua etänä.

Lähiopetuksessa koronavirustartunnan riski on pieni, etenkin jos olet täysrokotettu. Tartuntariski on koulussa altistumisen jälkeen selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa (lähde: THL).

Kampuksilla noudatetaan edelleen Diakin turvallisuusohjeita, jotka mukailevat viranomaisten linjauksia. Simulaatio-, taitopaja- ja muussa kampuksella tapahtuvassa opetuksessa huolehditaan erityisen tarkasti suojautumisesta, jotta kaikki opiskelijat voivat turvallisesti osallistua opetukseen. Niissä opetustilanteissa, joissa opiskelijat joutuvat olemaan lähikontaktissa, suojausta on tehostettu mm. huolehtimalla tarkasti käsihygieniasta ja käyttämällä tehokkaampia FFP2-maskeja. Lehtorit opastavat lähiopetukseen osallistuvia opiskelijoita suojausasioista.

Riskiryhmät ja lähiopetus

Diakissa toimimme riskiryhmien osalta valtakunnallisten ohjeistusten mukaisesti. Koska rokotekattavuus on jo korkea koko maassa, niin riskiryhmään kuuluvien odotetaan osallistuvan lähiopetukseen kuten muidenkin opiskelijoiden.

Lähiopetuksessa koronavirustartunnan riski on pieni, etenkin jos olet täysrokotettu. Tartuntariski on koulussa altistumisen jälkeen selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa (lähde: THL).

Lisäksi Diak tarjoaa ilmaiseksi opiskelijoille paremmin suojaavat FFP2-maskit toistaiseksi.

Mikäli riskiryhmien osalta ohjeistukset valtakunnallisesti muuttuvat, tilannetta arvioidaan Diakissa uudelleen.

Harjoittelut

Harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikoista ei tule esteitä niiden toteutumiseen. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta.

 • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.
 • Jos olet sairas, flunssaoireinen tai karanteenissa, älä mene harjoittelupaikkaasi.
 • Jos kuulut riskiryhmiin, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti.
 • Ole erityisen huolellinen, jos olet siirtymässä harjoittelupaikasta tai yksiköstä toiseen.
 • Jos olet epävarma miten toimia, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaan tai laita sähköpostia korona@diak.fi.
 • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun tai ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan opinto-ohjaajan ja harjoittelua ohjaavien lehtoreiden kanssa.
 • Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia.  Katso THL:n ajantasainen riskiryhmien ohje.

Tentit ja kypsyysnäytteet

Tentit

Yleiset tentit toteutetaan verkkotentteinä joulu-tammikuussa. Kampuksilla toteutetaan valvotusti kielten tentit, lääkelaskutentit, sairaanhoitajaopiskelijoiden ylesh-tentti ja osa viittomakielen ja puhevammaisten tulkkauksen tenteistä.

Opintojaksojen yhteydessä suoritettavat tentit toteutuvat lukujärjestyksiin merkityn toteutuspaikan mukaisesti

Tenttiin ilmoittautuminen jatkuu sähköisesti e-lomakkeella. Linkit e-lomakkeeseen löytyvät yleisten tenttien nettisivuilta.

Tenteissä käytetään maskeja. Jos kuulut riskiryhmään etkä terveydellisistä syistä voi käyttää maskia tentissä, ilmoita siitä tentti-ilmoittautumisen yhteydessä. Tällöin varataan erillinen tila, jossa tentin voi suorittaa.

Lue sähköisen tentin suorittamisesta sivulta Yleiset tentit ja rästitehtävät.

Kypsyysnäytteet

Kypsyysnäytteet toteutuvat valvotusti kampuksilla.

Opinnäytetyö

Opinnäytetyö tilanteessa, jossa opinnäytetyön mahdollinen toiminnallinen osuus tai tutkimuksellisen opinnäytetyön aineistonkeruu eivät onnistu suunnitellulla tavalla.

Vaihtoehtoina on:

 • aineiston hankinta tapahtuu toisella tavalla (esim. kasvokkaishaastatteluiden sijaan puhelin- tai nettihaastattelut),
 • aineiston hankinta tapahtuu myöhemmin, jolloin aineistonkeruuta odotellessa voi vahvistaa teoreettisia elementtejä ja panostaa muihin opintoihin, jotta myöhemmin kun opinnäytetyön jatkaminen mahdollistuu, on aikaa ja osaamista opinnäytetyöhön, tai
 • aihetta tarkastellaan toisesta näkökulmasta tai esimerkiksi, jos oli opinnäytetyössä tarkoitus kokeilla ja toteuttaa, niin nyt laaditaan samaan teemaan liittyen materiaalia tulevaisuudessa käytettäväksi.

Uuden aiheen ottamista ei suositella opinnäytetyön suunnitelman esittämisen jälkeen. Ideapaperi ja opinnäytetyön suunnitelma esitellään kumpikin seminaarissa vain yhden kerran. Mahdolliset työn prosessin muutokset sovitaan ohjaajan kanssa sähköpostitse, keskusteluna tai haluttaessa seminaariesityksen uusimisena.

OT-seminaariryhmät ja julkaisuseminaarit

Opinnäytetyöseminaarit ja julkistamisseminaarit järjestetään loppusyksyn ajan siten kuin ne on lukujärjestyksiin merkitty. Osa näistä seminaareista toteutuu etänä ja osa kampuksilla. 

Ohjeita avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille 

Opinto-oikeuden pidentäminen

Jos saatuun opinto-oikeuteen kuuluvan toteutuksen opetusta siirtyy myöhemmäksi, pidennetään opiskelijan opinto-oikeutta vastaavasti niin, että tämä voi suorittaa opintonsa loppuun, kun opetus myöhemmin järjestetään.

Opiskelijoita pyydetään tässä tapauksessa itse ottamaan yhteyttä avoimen amk:n opintotoimistoon.

Huom: Mikäli opiskelija opiskelee työttömyysetuudella ja opintopisteiden viivästyminen elokuulle aiheuttaa ongelmia opintojen edistymisen seurannassa, hänen tulee mahdollisimman nopeasti olla itse yhteydessä TE-toimistoonsa Oma asiointi -palvelun kautta.

TE-palvelujen koulutusneuvonnalta tarkistetun tiedon mukaan yleisenä linjauksena katsotaan, että mikäli opintojen etenemisen puute ei johdu asiakkaasta (vaan Diakista ja Diakin opetusjärjestelyistä), se huomioidaan seurannassa. Opiskelijan on kuitenkin itse toimittava aktiivisesti ja otettava ennakoiden yhteyttä, kuten TE-toimiston kanssa asioinnissa yleensäkin.

Korvaavat opinnot polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille

Polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korvaaviin opintoihin ilman lisäopintomaksua silloin, kun opintopakettiin kuuluva harjoittelu peruuntuu kokonaan tai osittain.

Näissä tapauksissa opiskelijoiden tulee ottaa yhteyttä omaan opinto-ohjaajaansa, jotta tämä voi tarkistaa mikä korvaavasta opintotarjonnasta sopii ko. opiskelijan opintojen vaiheeseen. Opinto-ohjaaja infoaa avoimen amk:n opintotoimistoa korvaavien opintojen tarpeesta. Jotta korvaavien opintojen saaminen ilman opintomaksua on mahdollista, opiskelijan ei tule itsenäisesti ottaa yhteyttä lehtoreihin tai ilmoittautua avoimen amk:n sivuillakaan mihinkään, mitä ei ole heille erikseen maksuttomaan ilmoittautumiseen avattu. 

Kansainväliset vaihdot

Syksyllä 2021opiskelijavaihtoja on mahdollista toteuttaa Eurooppaan, mikäli kohdeorganisaatio voi vastaanottaa opiskelijan ja tarjota laadukkaan opetuksen/harjoittelun. Vaihdot voivat toteutua vain maihin, joihin ei ole matkustuskieltoa. Vaihdot Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin on peruttu vuodelta 2021.

Päätöksien pohjana ovat ulkoministeriön listaamat pandemian aikana matkustamiseen liittyvät riskit ja epävarmuustekijät, opintojen sujuvan etenemisen varmistaminen ja harjoittelun laatu.

Lisätietoa opiskelijavaihtojen koronalinjauksesta löytyy kv-palveluiden sivuilta.

Joissakin tapauksissa vaihto on mahdollista siirtää myöhemmäksi:

Viittomakielen tulkkaus

Vaihtoa ei voi siirtää toiselle lukukaudelle. Opiskelijat osallistuvat kyseisen lukukauden opintoihin Suomessa.

Sosiaaliala ja terveysala

Vaihdon siirtämisen mahdollisuus riippuu opintojen vaiheesta. Vaihto ei saa viivästyttää valmistumista. Keskustele opon kanssa, onko siirtäminen mahdollista. Mikäli siirtäminen onnistuu, laita siitä viestiä osoitteeseen international.office@diak.fi.

Lisätietoa: Korona ja opiskeluvaihdot

Olen palannut ulkomailta, miten toimin? 

Tarkista viimeisimmät ohjeet FINENTRY:n, THL:n ja Finavian sivuilta. Huomioithan, että sinulla on mahdollisuus lyhentää karanteeniaikaa vapaaehtoisella testaamisella. Jos olet aloittamassa harjoittelua, noudata harjoittelupaikan antamaa ohjetta.

Ruokailu kampuksilla 

Turvallisuus kampusten ravintoloissa

Noudatathan yllämainittuja Diakin korona-ajan toimintaohjeita myös opiskelijaravintolassa. Diak suosittelee käyttämään kasvomaskia jonotustilanteissa ruokaa ottaessasi ja astiat palauttaessasi.

Helsinki

Food & Co Diak Kalasatama -ravintola on avoinna. Katso aukioloajat ravintolan nettisivuilta.

Oulu

Food & Co Kantakortteli on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pieksämäki

Kampuksen ravintola Viikuna on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pori

Diakonissalaitoksen ravintola on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Turku

Sodexo Old Mill on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Tukea hyvinvointiin

 • Opinto-ohjaajien ja lukukausivastaavien tunneilla voit ottaa esille jaksamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen liittyviä tarpeita. Kuraattorit ja muut opiskeluhyvinvoinnin tukipalvelut ovat opiskelijoiden käytettävissä niin koronavirustilanteesta johtuvissa kysymyksissä kuin muissa keskustelutarpeissa. Oman kampuksen tukipalveluiden yhteystiedot löytyvät tukipalveluiden nettisivuilta.
 • Terveydenhuolto: AMK-opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluista vastaa YTHS. Huomioithan, että YTHS ei kuitenkaan tee koronatestejä, vaan ne kuuluvat julkisen terveydenhuollon vastuulle. 
 • Nyyti ry – Mielen hyvinvointia opiskelijoille. Tukea opiskeluun ja mielen hyvinvointiin.
 • Mieli Suomen Mielenterveys ry
 • Kirkon keskusteluapu 
  • Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 (joka päivä klo 18-24)
  • Palveleva chat (ma-pe klo 12-20)
 • Terveyskylä: Psyykkinen selviytyminen eristyksissä
 • Mielenterveystalo: Tietoa ja vinkkejä oman jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseen
 • Ohjaamot: tukea ja ohjausta alle 30-vuotiaille esim. toimeentulon, asumisen ja hyvinvoinnin kysymyksissä
 • Tukea arkeen oman ja läheisten hyvinvoinnin kysymyksissä saat myös oman kuntasi sosiaali- ja terveyspalveluista sekä paikallisesta seurakunnasta (evl.fi)

Tapahtumat 

Järjestettävien tapahtumien osalta Diak seuraa yleistä tautitilannetta. Seuraathan tapahtumakalenteriamme.

Yhteystiedot

Lisätietoa saat tarvittaessa Diakin valmiusryhmältä sähköpostitse osoitteesta korona@diak.fi. Kurssin suorittamiseen liittyvissä asioissa laita kysymyksesi suoraan Diaklen kurssialustalle tai opintojakson vastaavalle opettajalle sähköpostitse.