Viimeisimmät koronavirustilanteeseen liittyvät ohjeet Diakissa on koottu tälle sivulle. Samat tiedot on julkaistu myös Tuudossa ja Moodlessa, sekä henkilökunnan ohjeiden osalta Duurissa. Sähköpostiosoite korona@diak.fi vastaa kysymyksiin, joihin ei tältä sivulta tai sivuille linkatuissa uutisissa löydy vastausta.

Opiskelijan ohjeet (päiv. 26.6.)

(Ohjeet avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijalle, ks. alla)

Kulkeminen Diakin kampuksilla

Diak aloitti asteittaisen palautumisen koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta ja avasi kampuksensa opiskelijoille 1.6. alkaen, jolloin myös Diakin kirjasto- ja tietopalveluiden asiakaspalvelu avautuivat. Opintotoimisto ja it-palvelut palvelevat kesän ajan pääasiassa verkossa ja lähipalvelua on saatavilla tarpeen mukaan. Kampusten yleiset tilat ovat osittain käytettävissä muille kuin riskiryhmään kuuluville vierailijoille kesäaukioloaikojen mukaan.

Lue lisää kesäajan kampuspalveluista täältä.

Elokuussa Diakin kampukset Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa avautuvat kesätauon jälkeen normaalisti (katso alta aukioloajat). Kampuksilla voi liikkua, työskennellä ja osallistua lähiopetukseen normaalisti.

Opiskelijaravintolat aukeavat elokuun aikana ja niistä tiedotetaan erikseen.  

Kampusten aukioloajat 3.8.-15.8. (16.8. lähtien normaalit aukioloajat) 

 • Helsinki klo 8-16  
 • Pieksämäki klo 8-15:45 
 • Pori 10.8.-15.8. klo 8-15:45 
 • Oulu klo 7-17 
 • Turku klo 8-16 

Palveluiden aukioloajat: 

 • Kirjastoilla poikkeusaukioloajat 3.8.-15.8. kts. aukioloajat Finnasta 
 • Ruokaloiden aukioloajat viestitään elokuun ensimmäisen viikon aikana (7.8. mennessä) 

Kesäkuu jatketaan etäopetuksessa

Kesäkuun ajan opetus järjestetään etäopetuksenaJos opintojakson toteutukseen tulee muutoksia, opetuksesta vastaava lehtori tekee muutokset suoraan lukujärjestyksiin. Lukujärjestyksestä ilmenee, missä verkkoympäristössä ja -osoitteessa opetus toteutuu (Collaborate tai Teams).

Syyslukukaudella normaalia enemmän etäopetusta

Diakissa on syyslukukauden alussa normaalia enemmän etäopetusta. Syyslukukauden lukujärjestykset on julkaistu koko lukukaudeksi ja ne löytyvät mm. Diakin nettilukkarista. Nettilukkareissa etäopetuksen osallistumislinkit julkaistaan ennen opintojakson alkua.  

Opiskelija näkee omasta lukujärjestyksestään, mitkä opetuksista toteutuvat etänä ja mitkä lähiopetuksena. Lähiopetuksissa on merkitty luokkatila, jossa opetus toteutuu. Mikäli etäopetuksissa lukee pelkästään ”collaborate”, lisää jakson opettaja tarkan osoitteen lukujärjestykseen myöhemmin ennen opetuksen toteutumista. Opiskelija näkee Collaborate-tilan omasta lukujärjestyksestään.

Diak seuraa tilannetta ja valtakunnallisia ohjeistuksia myös kesän aikana. Opetusjärjestelyjä ja lähiopetuksen toteutusta arvioidaan uudelleen tarpeen mukaan. Seuraa tiedotusta ja korona-infoa nettisivuillamme ja muista ennen opintojen alkua tarkistaa lukujärjestykset muutosten varalta.

Etäopetuksen ohjeet opiskelijalle

Varmistathan, että omat verkkototeutukseen tarvittavat laitteesi ovat kunnossa (nettiyhteys, tietokone, headset). Diak ei pysty tarjoamaan opiskelijoille it-tukea kotiin. 

Etäopetukseen osallistuessasi käytä Chrome-selainta. Jos liityt Collaborate-etäopetustiloihin, yhdistä headset tai muut äänilaitteet ennen liittymistä. Varmista, että se on tietokoneen asetuksissa oletuslaitteena ja liity vasta sen jälkeen istuntoon. Seuraa tiedotusta opintojakson Moodlehuoneessa. Testaa oma nettiyhteytesi ja kirjaudu etäopetustilaan hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli kirjautumisessa on ongelmia, tarkista myös oma sähköpostisi mahdollisten ohjeiden varalta. 

Harjoittelut syyskaudella

Syyslukukaudella harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikoista ei tule esteitä niiden toteutumiseen. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta. 

 • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana. 
 • Jos olet sairas tai flunssaoireinen tai jos kuulut riskiryhmiin, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti. 
 • Ole erityisen huolellinen, jos olet siirtymässä harjoittelupaikasta/yksiköstä toiseen 
 • Jos olet epävarma miten toimia, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaan tai korona@diak.fi 
 • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun / ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan opinto-ohjaajan ja harjoittelua ohjaavien lehtoreiden kanssa. 

Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia. THL:n ajantasainen riskiryhmien ohje täällä. 

Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi?

Sairaana et voi osallistua lähiopetukseen kampuksella tai harjoitteluun. Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ota puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon. Sieltä sinut ohjataan tarvittaessa testiin. Lisätietoja THL:n sivuilla. 

Uusintatentit ja sähköinen ilmoittautuminen

Yleinen uusintatentti 13.8. järjestetään pääosin sähköisesti Moodlessa. Kielten ja lääkelaskujen tentit järjestetään kuitenkin valvotusti kampuksilla. Ilmoittautuminen kaikkiin tentteihin tapahtuu sähköisesti e-lomakkeella.

Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Olen palannut ulkomailta, miten toimin?

Kaikki työ- ja opiskeluihin liittyvä matkustaminen ulkomaille on kielletty 31.10.2020 asti. Emme ota myöskään kansainvälisiä vierailijoita vastaan tänä aikana. 

Jos palaat ulkomailta Suomeen, noudatetaan omaehtoista karanteenia sekä jos olet harjoittelussa, harjoittelupaikan antamaa ohjetta. 

Mikäli matkustat kesän aikana ulkomaille, huomioithan ulkoministeriön ohjeistukset kotimaahan palaamisessa. Tällä hetkellä (23.6. THL) suositukset ovat seuraavat: 

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan.  

15.6. alkaen omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Saksa ja Venäjä. 

Omaehtoisessa karanteenissa saat liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on sallittua. Käytä omaa autoa, jos mahdollista. 

Vaikka Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista tiettyjen maiden osalta, voi näillä kohdemailla olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoiden maahanpääsyyn liittyen. Tarkasta ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta.

Kansainväliset vaihdot peruttu syyslukukaudelta

Kaikki syksyn 2020 opiskelijavaihdot on peruttu koronapandemiasta johtuen. Tämä päätös on ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kv-valiokunnan suositusten mukainen. Päätöksen pohjana ovat ulkoministeriön listaamat pandemian aikana matkustamiseen liittyvät riskit ja epävarmuustekijät, opintojen sujuvan etenemisen varmistaminen ja harjoittelun laatu.

Joissakin tapauksissa vaihto on mahdollista siirtää keväälle 2021 tai myöhemmäksi:

Viittomakielen tulkkaus: Vaihtoa ei voi siirtää toiselle lukukaudelle. Opiskelijat osallistuvat kyseisen lukukauden opintoihin Suomessa.

Sosiaaliala ja terveysala: Vaihdon siirtämisen mahdollisuus riippuu opintojen vaiheesta. Vaihto ei saa viivästyttää valmistumista. Keskustele opon kanssa, onko siirtäminen mahdollista.

Mikäli siirtäminen onnistuu, laita siitä viestiä osoitteeseen international.office@diak.fi.

Jos et ole vielä tehnyt suunnitelmia syksyn opintojen suorittamiseksi Suomessa, niiden tekeminen on hyvä aloittaa välittömästi.  Kurssi-ilmoittautuminen on sulkeutunut, mutta opo voi vielä lisätä kursseille opiskelijoita.

Lue lisää uutisesta.

Opinnäytetyöhön liittyvät asiat

Opinnäytetyö tilanteessa, jossa opinnäytetyön mahdollinen toiminnallinen osuus tai tutkimuksellisen opinnäytetyön aineistonkeruu eivät onnistu suunnitellulla tavalla.

Vaihtoehtoina on:

 • aineiston hankinta tapahtuu toisella tavalla (esim. kasvokkaishaastatteluiden sijaan puhelin- tai nettihaastattelut),
 • aineiston hankinta tapahtuu myöhemmin, jolloin aineistonkeruuta odotellessa voi vahvistaa teoreettisia elementtejä ja panostaa muihin opintoihin, jotta myöhemmin kun opinnäytetyön jatkaminen mahdollistuu, on aikaa ja osaamista opinnäytetyöhön, tai
 • aihetta tarkastellaan toisesta näkökulmasta tai esimerkiksi, jos oli opinnäytetyössä tarkoitus kokeilla ja toteuttaa, niin nyt laaditaan samaan teemaan liittyen materiaalia tulevaisuudessa käytettäväksi.

Uuden aiheen ottamista ei suositella opinnäytetyön suunnitelman esittämisen jälkeen. Ideapaperi ja opinnäytetyön suunnitelma esitellään kumpikin seminaarissa vain yhden kerran. Mahdolliset työn prosessin muutokset sovitaan ohjaajan kanssa sähköpostitse, keskusteluna tai haluttaessa seminaariesityksen uusimisena.

OT-seminaariryhmät

Seminaarit on toteuttettu Colla-osallistumista hyödyntäen. Syyslukukauden osalta vastuuopettajat laittavat infoa Moodlen kurssialueelle seminaariryhmien toteutustavasta.

Julkaisuseminaarit

Toteutetaan seminaareina kampuskohtaisesti joko verkkototeutuksina tai kampuksilla.

Opinnäytetyön arviointi

Opinnäytetyön allekirjoitetut arviointilomakkeet lähetetään opiskelijoille kesän aikana. Poikkeusolosuhteissa opiskelijoita on tiedotettu heidän saamistaan arvioinneista sähköpostitse.

Kevään valmistujaisjuhlat toteutetaan 3.9.

Kevään valmistujaisjuhlat jouduttiin perumaan ja siirtämään syksylle vallitsevan poikkeustilan takia. Valmistumisjuhlat toteutuvat torstaina 3.9. kaikilla kampuksilla.

Valmistujaisten toteutusajat kampuksittain ovat seuraavat:

 • Helsinki, kampuksen ruokasali:
  • klo 8.30 alkaen sairaanhoitajat, sairaanhoitaja-diakonissat, terveydenhoitajat ja suomenkieliset ylemmät tutkinnot
  • klo 10 valmistuneiden siunaaminen Paavalin kirkossa
  • klo 11.30 alkaen sosionomit, sosionomi – diakonit, sosionomi – nuorisotyönohjaajat, sosionomi – varhaiskasvatuksen ohjaajat, tulkit, englanninkielisten ohjelmien masterit.
 • Oulu, Pieksämäki ja Pori klo 12
 • Turku klo 10 Katariinan kirkko, klo 11.30 juhla kampuksella

Valmistujaisjuhlat toteutetaan live-tilanteena, mutta ilman valmistujaisvieraita. Selvitämme mahdollisuutta välittää valmistujaiset etänä valmistuneiden läheisille.

Huolehdithan siitä, että Diakissa on ajantasaiset yhteystietosi tiedottamista varten.

Opiskelijan palvelut Diakissa

 • Opintotoimistot: Kampusten opintotoimistot palvelevat osoitteessa opintotoimisto@diak.fi ja opintotoimistojen puhelinnumerot ja palveluajat löytyvät opintototoimistojen sivustolta.
 • IT-palvelut: IT:n palveluportaali tuki.diak.fi, sähköposti tuki@diak.fi ja puhelinpalvelu 029 469 6070, avoinna ma–pe klo 8–17. Tarkempaa tietoa ja ohjeita löytyy IT:n sivustolta
 • Opiskelijan KV-palvelut:  international.office@diak.fi. Etävastaanottoaikoja (puhelin, Colla, Teams, Skype) voi varata sähköpostitse.
 • Opinto-ohjaus: ota tarvittaessa yhteys omaan opinto-ohjaajaasi sähköpostitse ja sovi aika puhelinohjaukselle tai sähköpostiohjaukselle tai varaa aika verkkotapaamiselle opinto-ohjaajasi ilmoittamista tapaamisajoista MyDiakista.
 • Kirjaston palvelut: Kirjaston sivulle  libguides.diak.fi/korona on koottu kaikki palvelut ja palveluajat
 • Hakijapalvelut: hakuasioissa palvellaan osoitteessa hakijapalvelut@diak.fi ja puhelinnumero on 0400 725 384. Hakijapalveluiden sivut täällä.
 • Kuraattorit ja muut opiskeluhyvinvoinnin tukipalvelut ovat opiskelijoiden käytettävissä niin koronavirustilanteesta johtuvissa kysymyksissä kuin muissa keskustelutarpeissa. Oman kampuksen tukipalveluiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Yleisiä hyvinvointi- ja tukipalveluja

Opiskelijan toimeentulo

Koronaviruksen vuoksi monen opiskelijan toimeentulo voi heikentyä muun muassa lomautusten seurauksena. Ohessa tiiviisti tietoa opintotuesta, työttömyysturvasta ja Kelan korona-linjauksista.

 • Opintotuki

Kela on tiedottanut, että poikkeusolot otetaan huomioon opintojen edistymisen seurannassa ja tukiajassa. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut poikkeustilan aikana riittävä. Selvitys opintojen edistymisestä on tehtävä, mutta koronaepidemia on hyväksyttävä syy opintojen hidastumiseen (oppilaitoksen todistuksella). Opintojen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista Kela tiedottaa myöhemmin lisää. Opiskelijoiden on hyvä seurata Kelan tiedotusta.

 • Työttömyysturva

Hallitus on esittänyt määräaikaisia muutoksia palkansaajan ja yrittäjän työttömyysturvaan koronatilanteen vuoksi. Muutoksia ei ole vielä vahvistettu. Uudet ohjeet päivitetään Kelan nettisivulle.

Jos lomautus on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen opiskelijat voivat saada työttömyysetuutta. Kyseessä on väliaikainen muutos, joka on voimassa 31.7.2020 asti. Työttömyysetuutta haetaan TE-palvelujen ja Kelan ohjeiden mukaisesti.

Keneltä voin kysyä lisää?

Lisätietoa saat tarvittaessa osoitteesta korona@diak.fi. Kurssin suorittamiseen liittyvissä asioissa laita kysymyksesi suoraan Moodlen kurssialustalle.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Ohjeita avoimen amk:n opiskelijoille

1. Opinto-oikeuden pidentäminen

Jos tälle keväälle saatuun opinto-oikeuteen kuuluvan toteutuksen opetusta siirtyy myöhemmäksi (esim. tietyt simulaatiot), pidennetään opiskelijan opinto-oikeutta vastaavasti niin, että tämä voi suorittaa opintonsa loppuun, kun opetus myöhemmin järjestetään.

Opiskelijoita pyydetään tässä tapauksessa itse ottamaan yhteyttä avoimen amk:n opintotoimistoon, sillä meillä ei ole kattavaa listaa niistä toteutuksista, joissa opetusta on näin jouduttu venyttämään.

Huom: Mikäli opiskelija opiskelee työttömyysetuudella ja opintopisteiden viivästyminen elokuulle aiheuttaa ongelmia opintojen edistymisen seurannassa, hänen tulee mahdollisimman nopeasti olla itse yhteydessä TE-toimistoonsa Oma asiointi -palvelun kautta.

TE-palvelujen koulutusneuvonnalta tarkistetun tiedon mukaan yleisenä linjauksena katsotaan, että mikäli opintojen etenemisen puute ei johdu asiakkaasta (vaan Diakista ja Diakin opetusjärjestelyistä), se huomioidaan seurannassa. Opiskelijan on kuitenkin itse toimittava aktiivisesti ja otettava ennakoiden yhteyttä, kuten TE-toimiston kanssa asioinnissa yleensäkin.

2. Korvaavat opinnot polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille

Polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korvaaviin opintoihin ilman lisäopintomaksua silloin, kun opintopakettiin kuuluva harjoittelu peruuntuu kokonaan tai osittain.

Näissä tapauksissa opiskelijoiden tulee ottaa yhteyttä omaan opinto-ohjaajaansa, jotta tämä voi tarkistaa mikä korvaavasta opintotarjonnasta sopii ko. opiskelijan opintojen vaiheeseen. Opinto-ohjaaja infoaa avoimen amk:n opintotoimistoa korvaavien opintojen tarpeesta. Jotta korvaavien opintojen saaminen ilman opintomaksua on mahdollista, opiskelijan ei tule itsenäisesti ottaa yhteyttä lehtoreihin tai ilmoittautua avoimen amk:n sivuillakaan mihinkään, mitä ei ole heille erikseen maksuttomaan ilmoittautumiseen avattu.

Viranomaistahojen sivuja, joista löytyy päivittyviä ohjeita korona-tilanteeseen liittyen