Siirry sisältöön

Opiskelijan ohjeet (päivitetty 17.8.2022)

Viimeisimmät koronavirustilanteeseen liittyvät ohjeet Diakissa on koottu tälle sivulle. Sähköpostiosoite korona@diak.fi vastaa kysymyksiin, joihin ei tältä sivulta tai sivuille linkatuissa uutisissa löydy vastausta. Koronaan liittyvät ajankohtaistiedotteet löytyvät opiskelusovellus Tuudon uutispalstalta.

Diakin koronavalmiusryhmä seuraa ja arvioi koronatilanteen vaikutusta Diakin toimintaan läpi syksyn.

 

Kulkeminen kampuksilla

Diakin kampukset ovat auki opiskeluun, asiointiin ja ryhmätöiden tekemiseen. Muista toimia kampuksella turvallisuusohjeidemme mukaisesti. Turvallisuusohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta ”Toimintaohjeet kampuksilla”.

Liikkuminen kampuksilla

Kaikki Diakin kampukset ovat avoinna. Kirjastoissa saa työskennellä.

Katso kampusten aukioloajat

Katso kirjastojen aukioloajat Diakin Finnasta

Toimintaohjeet kampuksilla

 • Tule kampukselle vain terveenä. Lieväkin oire on syy jäädä kotiin. Jos tunnet itsesi kipeäksi kesken päivän ja epäilet koronaa, poistu kampukselta ja tee oirearvio esim. Omaolo-palvelussa.
 • Noudata väljyyttä opiskellessasi ja liikkuessasi kampuksella.
 • Voit käyttää kasvomaskia oman harkintasi mukaan. Maskeja on saatavilla kampuksilla, tarjoamme ne henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön. 
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Puhdista kätesi tullessasi kampuksen tiloihin. Käsidesiä on saatavilla kampuksilla.
  Puhdista paikkasi työskentelyn päätteeksi. Opetus- ja työskentelytiloista löytyy puhdistusainetta ja käsipyyhkeitä.
 • Pysy karanteenissa viranomaisohjeiden mukaisesti.

Opetus syyslukukaudella

Tarkista aina lukujärjestyksesi ennen opetusta: https://lukujarjestykset.diak.fi/.

Simulaatio- ja taitopajaopetuksessa käytetään FFP2-maskeja, jotka Diak tarjoaa opiskelijoille. Lue hygieniaohjeet taitopaja-, simulaatio- sekä ensiapuopetukseen

Etäopetus

Lukujärjestykseen on merkitty, toteutuuko opetus etänä vai paikan päällä. Etänä toteutuvien opetusten osalta lukujärjestyksessä lukee tilana Zoom.

Etäopetuksen ohjeet opiskelijalle

Varmistathan, että omat verkkototeutukseen tarvittavat laitteesi ovat kunnossa (nettiyhteys, tietokone, headset). Diakin IT-tuki ei pysty auttamaan opiskelijoiden omiin laitteisiin ja yhteyksiin liittyvissä ongelmissa.

Etäopetukseen osallistuessasi käytä Chrome-selainta. Jos liityt Zoom-etäopetustiloihin, yhdistä headset tai muut äänilaitteet ennen liittymistä. Varmista, että äänilaite on tietokoneen asetuksissa oletuslaitteena ja liity vasta sen jälkeen istuntoon. Seuraa tiedotusta opintojakson Diakle-huoneessa. Testaa oma nettiyhteytesi ja kirjaudu etäopetustilaan hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli kirjautumisessa on ongelmia, tarkista myös oma sähköpostisi mahdollisten ohjeiden varalta.

Lähiopetus

Diakissa on palattu lähiopetukseen. Lähiopetukseen ei voi osallistua etänä.

Lähiopetuksessa koronavirustartunnan riski on pieni, etenkin jos olet täysrokotettu. Tartuntariski on koulussa altistumisen jälkeen selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa (lähde: THL).

Kampuksilla noudatetaan edelleen Diakin turvallisuusohjeita, jotka mukailevat viranomaisten linjauksia. Simulaatio- ja taitopajaopetuksessa huolehditaan suojautumisesta, jotta kaikki opiskelijat voivat turvallisesti osallistua opetukseen.

Riskiryhmät ja lähiopetus

Diakissa toimimme riskiryhmien osalta valtakunnallisten ohjeistusten mukaisesti. Koska rokotekattavuus on korkea koko maassa, niin riskiryhmään kuuluvien odotetaan osallistuvan lähiopetukseen kuten muidenkin opiskelijoiden.

Lähiopetuksessa koronavirustartunnan riski on pieni, etenkin jos olet täysrokotettu.

Lisäksi Diak tarjoaa ilmaiseksi opiskelijoille kirurgiset tai FFP2-kasvomaskit.

Sairastuminen, karanteeni ja eristys

Jos sairastut tai olet karanteenissa/eristyksessä, etkä voi osallistua lähiopetukseen, ole yhteydessä opintojaksosta vastaavaan lehtoriin.

Harjoittelut

Harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikoista ei tule esteitä niiden toteutumiseen. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta.

 • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.
 • Jos olet sairas, flunssaoireinen tai karanteenissa, älä mene harjoittelupaikkaasi.
 • Jos kuulut riskiryhmiin, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti.
 • Ole erityisen huolellinen, jos olet siirtymässä harjoittelupaikasta tai yksiköstä toiseen.
 • Jos olet epävarma miten toimia, ole yhteydessä ohjaavaan opettajaan tai laita sähköpostia korona@diak.fi.
 • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun tai ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan opinto-ohjaajan ja harjoittelua ohjaavien lehtoreiden kanssa.
 • Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia.  Katso THL:n ajantasainen riskiryhmien ohje.

Rokotukset harjoitteluissa

Diak kannustaa rokotteiden ottamiseen, jotta opintoihin kuuluvat harjoittelut hoituvat sujuvasti. Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta ota harjoitteluissa vaadittavia rokotteita, toimi all olevien ohjeiden mukaisesti. 

Pääseekö harjoitteluun ilman rokotuksia? 

Harjoittelupaikka päättää itse harjoittelun reunaehdoista, kuten siitä, ottavatko he harjoitteluun rokottamattomia opiskelijoita. 

Mitä jos harjoittelupaikka evätään? 

Jos opiskelija on ilmoittautunut harjoitteluun ja harjoittelu evätään puuttuvasta koronarokotesuojasta johtuen, perutaan harjoittelupaikka. Ole tässä vaiheessa yhteydessä harjoittelusi ohjaajaan.  

Peruuntuneen harjoittelupaikan tilalle pyritään ensisijaisesti löytämään toinen harjoittelupaikka. Opiskelijan on oltava itse aktiivinen uuden paikan etsimisessä. Mahdollisuuksien mukaan voidaan käyttää myös Diakin hankkeiden tarjoamia harjoittelupaikkoja, mikäli ne soveltuvat kyseisen harjoittelun tavoitteisiin. 

Jos toista harjoittelupaikkaa ei löydy, siirtyy harjoittelu myöhempään ajankohtaan ja tilalle etsitään mahdollisuuksien mukaan muita opintoja. Opiskelija suunnittelee tilanteensa opinto-ohjaajan kanssa, joten ota yhteys opoosi, jos sinun pitää tehdä harjoittelua korvaavia opintoja. 

Sairaanhoitopiirien ja kuntien ohjeistuksia harjoitteluun tulevalle opiskelijalle

Tentit ja kypsyysnäytteet

Tentit

Tentit toteutuvat kampuksilla normaalisti lähitoteutuksina.

Tenttiin ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti e-lomakkeella. Linkit e-lomakkeeseen löytyvät yleisten tenttien nettisivuilta.

Voit harkintasi mukaan käyttää kasvomaskia tentissä. Kasvomaskeja on saatavilla kampuksilla.

Lue sähköisen tentin suorittamisesta sivulta Yleiset tentit ja rästitehtävät.

Kypsyysnäytteet

Kypsyysnäytteet toteutuvat lähitoteutuksina kampuksilla.

Opinnäytetyö

OT-seminaariryhmät ja julkaisuseminaarit

Opinnäytetyöseminaarit ja julkistamisseminaarit järjestetään etätoteutuksina.

Ohjeita avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille 

Opinto-oikeuden pidentäminen

Jos saatuun opinto-oikeuteen kuuluvan toteutuksen opetusta siirtyy myöhemmäksi, pidennetään opiskelijan opinto-oikeutta vastaavasti niin, että tämä voi suorittaa opintonsa loppuun, kun opetus myöhemmin järjestetään.

Opiskelijoita pyydetään tässä tapauksessa itse ottamaan yhteyttä avoimen amk:n opintotoimistoon.

Huom: Mikäli opiskelija opiskelee työttömyysetuudella ja opintopisteiden viivästyminen elokuulle aiheuttaa ongelmia opintojen edistymisen seurannassa, hänen tulee mahdollisimman nopeasti olla itse yhteydessä TE-toimistoonsa Oma asiointi -palvelun kautta.

TE-palvelujen koulutusneuvonnalta tarkistetun tiedon mukaan yleisenä linjauksena katsotaan, että mikäli opintojen etenemisen puute ei johdu asiakkaasta (vaan Diakista ja Diakin opetusjärjestelyistä), se huomioidaan seurannassa. Opiskelijan on kuitenkin itse toimittava aktiivisesti ja otettava ennakoiden yhteyttä, kuten TE-toimiston kanssa asioinnissa yleensäkin.

Korvaavat opinnot polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille

Polku- ja osaamiskokonaisuuksien opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus korvaaviin opintoihin ilman lisäopintomaksua silloin, kun opintopakettiin kuuluva harjoittelu peruuntuu kokonaan tai osittain.

Näissä tapauksissa opiskelijoiden tulee ottaa yhteyttä omaan opinto-ohjaajaansa, jotta tämä voi tarkistaa mikä korvaavasta opintotarjonnasta sopii ko. opiskelijan opintojen vaiheeseen. Opinto-ohjaaja infoaa avoimen amk:n opintotoimistoa korvaavien opintojen tarpeesta. Jotta korvaavien opintojen saaminen ilman opintomaksua on mahdollista, opiskelijan ei tule itsenäisesti ottaa yhteyttä lehtoreihin tai ilmoittautua avoimen amk:n sivuillakaan mihinkään, mitä ei ole heille erikseen maksuttomaan ilmoittautumiseen avattu. 

Kansainväliset vaihdot

Vuonna 2022 opiskelijavaihtoja on mahdollista toteuttaa kaikkiin kohteisiin, mikäli kohdeorganisaatio voi vastaanottaa opiskelijan ja tarjota laadukkaan opetuksen/harjoittelun. Vaihdot voivat toteutua vain maihin, joihin ei ole matkustuskieltoa.

Lisätietoa opiskelijavaihtojen koronalinjauksesta löytyy kv-palveluiden sivuilta.

Ruokailu kampuksilla 

Turvallisuus kampusten ravintoloissa

Noudatathan yllämainittuja Diakin korona-ajan toimintaohjeita myös opiskelijaravintolassa.

Helsinki

Food & Co Diak Kalasatama -ravintola on avoinna. Katso aukioloajat ravintolan nettisivuilta.

Oulu

Food & Co Kantakortteli on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pieksämäki

Kampuksen ravintola Viikuna on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Pori

Diakonissalaitoksen ravintola on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Turku

Sodexo Old Mill on avoinna. Lisätietoa ravintolan nettisivuilta.

Tukea hyvinvointiin

 • Opinto-ohjaajien ja lukukausivastaavien tunneilla voit ottaa esille jaksamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen liittyviä tarpeita. Kuraattorit ja muut opiskeluhyvinvoinnin tukipalvelut ovat opiskelijoiden käytettävissä niin koronavirustilanteesta johtuvissa kysymyksissä kuin muissa keskustelutarpeissa. Oman kampuksen tukipalveluiden yhteystiedot löytyvät tukipalveluiden nettisivuilta.
 • Terveydenhuolto: AMK-opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluista vastaa YTHS. Huomioithan, että YTHS ei kuitenkaan tee koronatestejä, vaan ne kuuluvat julkisen terveydenhuollon vastuulle. 
 • Nyyti ry – Mielen hyvinvointia opiskelijoille. Tukea opiskeluun ja mielen hyvinvointiin.
 • Mieli Suomen Mielenterveys ry
 • Kirkon keskusteluapu 
  • Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 (joka päivä klo 18-24)
  • Palveleva chat (ma-pe klo 12-20)
 • Terveyskylä: Psyykkinen selviytyminen eristyksissä
 • Mielenterveystalo: Tietoa ja vinkkejä oman jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseen
 • Ohjaamot: tukea ja ohjausta alle 30-vuotiaille esim. toimeentulon, asumisen ja hyvinvoinnin kysymyksissä
 • Tukea arkeen oman ja läheisten hyvinvoinnin kysymyksissä saat myös oman kuntasi sosiaali- ja terveyspalveluista sekä paikallisesta seurakunnasta (evl.fi)

Tapahtumat 

Järjestettävien tapahtumien osalta Diak seuraa yleistä tautitilannetta. Seuraathan tapahtumakalenteriamme.

Yhteystiedot

Lisätietoa saat tarvittaessa Diakin valmiusryhmältä sähköpostitse osoitteesta korona@diak.fi. Kurssin suorittamiseen liittyvissä asioissa laita kysymyksesi suoraan Diaklen kurssialustalle tai opintojakson vastaavalle opettajalle sähköpostitse.