Siirry sisältöön

Diakin vuosikatsaus kertoo, miten korkeakoulu mukautui pandemiaan

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen ja jää historiaan pandemian vuotena. Diakin vuosikertomus 2020 valottaa muun muassa sitä, kuinka Diakin toiminta muuttui pandemian myötä monella tavalla.

COVID-19 muutti lyhyessä ajassa maailmaa ja ihmisen käyttäytymistä ja sen vaikutus näkyi myös Diakin toiminnassa monella tavalla. Pandemia kiritti esimerkiksi opetuksen digitalisaatiota. Maaliskuussa 2020 koulutustoiminta ja palvelut siirtyivät verkkoon nopeasti.

– Diakilaisten vahva verkko- ja digiosaaminen mahdollistivat sujuvan ja keskeytyksettömän siirtymän uuteen tilanteeseen. Diakin digikyvykkyyttä on kehitetty jo pitkään ja toiminta verkossa on ollut monille tuttua, kertoo toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen.

Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta Diakin tulokset olivat hyvällä tasolla ammattikorkeakoulujen vertailussa. Diakin opiskelijat suorittivat tutkintonsa kaikista ammattikorkeakouluista parhaiten määräajassa (77 % valmistuneista). Jatkuvan oppimisen opintopisteitä kasvatimme edellisvuoteen verrattuna 3 000 pisteellä.

Diakia tarvitaan poikkeuksellisina aikoina.

Pandemia asetti toisaalta myös haasteita. Vuosi oli monelle opiskelijalle vaikea esimerkiksi yksinäisyyden kokemusten vuoksi.

– Näihinkin haasteisiin Diakissa lähdettiin pohtimaan ratkaisuja jo heti pandemian puhjettua. Diakin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI) kohdentui vaikuttavalla tavalla pandemiaolojen ja niiden seurausten hoitamiseen. Loppuvuodesta 2020 saamamme merkittävät rahoituspäätökset osoittivat, että Diakia tarvitaan poikkeuksellisina aikoina, Juntunen toteaa.

Diakin TKI-hankkeiden sisällöt koskivat ajankohtaisia teemoja, kuten työ- ja opiskelupaikan ulkopuolella olevan väestön osallisuuden ja työkykyisyyden tukemista, korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin edistämistä ja pudokkuuden ehkäisemistä sekä vaikeissa olosuhteissa työskentelevien yrittäjien muutostilanteiden tukemista.

Vuosi 2020 oli Diakille myös laadun vuosi. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi toteutti Diakin uusinta-auditoinnin ja antoi Diakille laatuleiman.

– Korkeakoulumme laatujärjestelmän kokonaisuus arvioitiin edistyneelle tasolle. Sijoitumme laatuarvioinnissa Suomen kolmen parhaan korkeakoulun joukkoon, Juntunen iloitsee.

Poikkeuksellinen vuosi tarjosi Diakille uusia mahdollisuuksia ja monia haasteita.

– Digitaalisuuden hyödyntämistä tulemme vahvistamaan, mutta tärkeää on tehdä se huomioiden ihmisten kokemukset ja yhteisöllisyyden tarpeet. Pandemian jälkeinen yhteiskunnallinen tulee olemaan haastava, mutta Diakilla on osaamista ja vahvuutta vastata myös uusiin kompleksisiin ongelmiin, Juntunen sanoo.

Diakin vuosikatsaus 2020

Diakin katsaus vuoteen 2020 on julkaistu tänään 7.5.2021 osoitteessa vuosikatsaus2020.diak.fi. Se kiteyttää Diakin toiminnan viime vuodelta sisältäen rehtorin katsauksen, avainlukuja ja kohokohtia Diakin monipuolisesta toiminnasta. Mukana on opiskelijoiden, henkilökunnan ja sidosryhmän edustajan haastatteluja, jotka konkretisoivat vuosikertomusta.

Lisätiedot: