Yleisissä tenteissä käytetään jatkossa maskeja

Diak haluaa varmistaa kaikkien opiskelijoiden turvallisuuden, joten jatkossa yleisissä tenteissä käytetään maskeja. Seuraava yleinen tentti on jo huomenna 1.10. Muistutamme myös vastuullisesta käyttäytymisestä kampuksilla.

Maski tulee mielellään olla kasvoillasi jo tenttitilanteeseen saapuessasi. Maskien hankinta on opiskelijoiden omalla vastuulla, mutta tarvittaessa kampuksilla on jonkin verran maskeja jaossa. Jos sinulla ei ole maskia tenttiin saapuessasi, huomioithan turvavälit jonottaessasi maskia.

Jos henkilö ei noudata maskisuositusta tenttitilanteessa, voidaan hänet poistaa kampukselta Diakin järjestyssääntöjen nojalla.

Kaupungit jakavat kangasmaskeja, ja kannustamme opiskelijoita hyödyntämään näitä jakoja:

Suositusten noudattaminen on tärkeää tuleville asiantuntijoille

Uusien COVID-19-tartunta- ja altistumistapausten määrä on Suomessa noussut viime viikkojen aikana valtakunnallisesti, kertoo THL. Diakin toimialueista etenkin Uudellamaalla ja Etelä-Savossa tauti leviää nyt voimakkaasti. Kaikista tapauksista noin 50 % on todettu alle 30-vuotiailla.

Jotta opiskelu ja työskentely Diakissa olisi turvallista kaikille, muistathan kampuksilla liikkuessasi toimia vastuullisesti. Tulevana sosiaali-, terveys-, kirkon tai tulkkauksen alan asiantuntijana sinun on tärkeää osata noudattaa suosituksia ja huomioida muita.

Diakissa on riskiryhmiin kuuluvia opiskelijoita, joilta on viime viikkoina tullut runsaasti palautetta kampusten turvallisuuteen liittyen. Noudattamalla turvallisuusohjeita ja käyttämällä maskia suojelet myös opiskelukavereitasi. Tarvitsemme nyt jokaisen opiskelijan ja työntekijän vastuunkantoa ja panosta.

Turvavälit, käsihygienia ja maskit muistettava kampuksilla

Diakin tiloissa ja opiskelijaravintoloissa tulee noudattaa turvavälejä ja käsihygieniaa. Diak suosittaa kasvomaskien käyttöä erittäin vahvasti. Jos tulet kampukselle julkisilla kulkuvälineillä, joissa THL:n maskisuositus on voimassa, älä poista maskia astuessasi kampuksen ovesta sisään. Jatka sen käyttöä ja vaihda tarvittaessa puhtaaseen maskiin.

Maskeja suositellaan käytettävän jonotus- ja ruuhkatilanteissa. Ota ruokaa maski päälläsi ja poista maski vasta, kun aloitat ruokailun. Vie se asianmukaisesti roskikseen, älä laita likaista maskia esimerkiksi taskuusi tai tarjottimelle.

Helsingin-kampuksen ravintolassa ruokaillaan porrastetusti

Helsingin-kampuksen ravintolassa istutaan harvennetusti, vain 1–2 henkilöä per pöytä. Näin lähikontaktien määrää saadaan pienennettyä. Ravintolan takaosassa oleva lasien takana oleva tila on myös ruokailijoiden käytössä. Käytetyille maskeille tarkoitettujen roskisten lukumäärää lisätään.

Ruokailuja on porrastettu lukujärjestyksissä vielä entistä enemmän. Huomioithan, että on tärkeää noudattaa lukujärjestykseen merkittyä ruokailuaikaa. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää ruuhkaisinta ruokailuaikaa klo 11–11.45.

Kun olet lopettanut ruokailun, poistu tilasta välittömästi, jotta ruokailutila saadaan pidettyä mahdollisimman väljänä.

Näin käytät maskia oikein

Jotta maskeista on hyötyä, niitä tulee käyttää oikein. THL:n video opastaa maskin oikeaoppiseen käyttöön:

Maskin oikeanlainen käyttö:

 1. Ota mukaan riittävästi maskeja.
 2. Pese tai desinfioi kätesi ennen kuin kosket maskia.
 3. Koske vain nauhoihin ja aseta maski kasvoillesi. Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 4. Vältä maskin koskemista käytön aikana. Jos vahingossa kosketat maskia, desinfioi kätesi.
 5. Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoillesi. Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu. Samaa maskia ei voi käyttää useita tunteja.
 6. Pese tai desinfioi kätesi ennen maskin poisottamista. Poista maski tarttumalla nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaa.
 7. Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan ja kangasmaski suljettavaan muovipussiin tai pesukoneeseen.
 8. Pese kangasmaski vähintään 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivata maski.
 9. Pese tai desinfioi kätesi maskin käsittelyn jälkeen.

Katso myös Työterveyslaitoksen kuvalliset ohjeet: kankainen tai kertakäyttöinen maski.

Muistathan myös muut toimintaohjeet kampuksilla

 • Tule kampukselle vain terveenä. Lieväkin oire on syy jäädä kotiin. Jos tunnet itsesi kipeäksi kesken päivän, poistu kampukselta ja tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Jos Omaolo ohjaa sinut koronatestiin, niin osallistu tulosten saamiseen saakka opetukseen etänä alla olevan ohjeistuksen mukaan. Diak voi tarvittaessa poistaa oireisen opiskelijan kampukselta järjestyssääntöjemme
 • Noudata turvavälejäliikkuessasi kampuksella ja kaikissa opetustilanteissa. Suosittelemme käyttämään omaa kasvomaskia (lue tarkemmat ohjeet uutisesta: Diak suosittelee kasvomaskia).
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.Pese tai desinfioi kätesi ohjeiden mukaisesti tullessasi kampuksen tiloihin ja aina tarvittaessa siellä työskennellessäsi. Käsidesiä on saatavilla kampuksilla.
 • Puhdista paikkasi työskentelyn päätteeksi. Opetus- ja työskentelytiloissa on puhdistusainetta ja käsipyyhkeitä.
 • Pysy karanteenissa, jos tiedät altistuneesi koronavirukselle tai olet palannut riskialueilta alle 2 viikkoa sitten.

Muista ladata myös Koronavilkku puhelimeesi. Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. Lataa Koronavilkku sovelluksen nettisivuilta tai sovelluskaupasta.

Tukea ja apua mieltä painaviin asioihin

Muistathan, että opiskeluterveydenhuolto ja opiskeluhuolto ovat tukenasi, jos korona painaa mieltäsi. Opiskeluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon yhteystiedot löydät Diakin verkkosivuilta.

Jos sinulla on koronaan liittyviä kysymyksiä, laitathan sähköpostia valmiusryhmälle: korona@diak.fi.