Siirry sisältöön

Ota some hyötykäyttöön, kun kasvokkaiset kohtaamiset rajoittuvat – Discord on työkalu nuorisotyössä myös etänä

Nuori henkilö tekee töitä kannettavalla tietokoneella pöydän ääressä ja pöydällä näkyy silmälasit, kännykkä ja viherkasvi.
Ohjaus- ja nuorisoalan ammattilainen, mietitkö miten kasvokkaisten kontaktien rajoittuessa voit kohdata ja tukea nuoria työssäsi? Some antaa monet mahdollisuudet nuorten ohjaamiseen myös silloin, kun työn luonne muuttuu etätyöksi. Lue vinkit helpon ja turvallisen Discord-alustan hyödyntämiseen! Lue myös sarjan muut kirjoitukset somen mahdollisuuksista ohjaustyössä!

Discord on tarkoitettu ystävien kanssa pelaamiseen, hengaamiseen eri yhteisöissä ja yhteyksien luomiseen. Discordia voidaan pitää yhtenä suosituimpana videopeliyhteisöjen käyttämänä sovelluksena teksti-, video- ja äänipohjaiselle kommunikaatiolle. Vaikka sovellus täytti vasta neljä vuotta, tällä hetkellä käyttäjiä on jo yli 250 miljoonaa ympäri maailmaa.

Suosion salaisuus on Discordin käytön maksuttomuus, helppo käyttöönotto ja lisäksi se toimii lähes millä koneella tahansa. Käyttäjätilin avaamisen jälkeen käyttäjä voi alkaa keskustelemaan yhden tai useamman ihmisen kanssa pelatessaan. Vaikka Discordia pidetään pääasiassa pelaajien kommunikointivälineenä, voi sitä käyttää muutkin alustalle kirjautuneet esimerkiksi sosiaalisena välineenä yksityisviestien tai ryhmäkeskustelujen muodossa.

Sekasin-kanava hyödyntää Discordia

Monille nettipelaajille tuttu Discord on madaltanut kynnystä osallistua hurjan suosion saaneen Sekasin-kanavaan, joka toimii Discord-alustalla. Vertaistuen lisäksi se tarjoaa asiantuntija-apua nuorten yksinäisyyteen, syrjäytymiseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Toisaalta kanava tarjoaa nuorille oman tilan, jossa saa olla nuori – saaden näin äänensä kuuluviin ja mahdollisuuden vaikuttaa  – hauskanpitoa unohtamatta.

Hyvänä käytännön esimerkkinä alustan hyödyntämisestä on myös Hankasalmen kunnan nuorisopalveluiden chat, joka on luotu Discordiin. Nuorisotyöntekijä on keskustelemassa alustalla nuorten kanssa sovittuna päivystysaikana ja lisäksi vastaa saapuneisiin yksityisviesteihin mahdollisuuksien mukaan.

Discordin käyttö on helppoa ja turvallista

Jokainen Discordin käyttäjä pääsee itse luomaan chat-tilan, jossa voi keskustella yksityisesti sinne kutsuttujen toisten käyttäjien kanssa. Toisaalta käyttäjä voi liittyä myös olemassa oleviin chat-tiloihin. Discordia pidetään turvallisena, sillä asetuksissa voi säädellä esimerkiksi kenen saapuneet viestit skannataan ja ketkä kaikki voivat lisätä sinut ystäväksesi. Tilin avattuasi pitää tosin käydä manuaalisesti asettamassa tiukimmat suojaukset päälle, jos haluaa ne käyttöön.

Käyttäjällä on mahdollisuus sisällönsuodattimeen, joka tunnistaa ja poistaa automaattisesti kuvat ja lataukset, jotka sisältävät epäsiveellistä tai sopimatonta materiaalia. Discord lupaa suojata arkaluonteista informaatiota mukaan lukien yhteystiedot ja keskustelut näkymästä julkisessa haussa. Vaikka Discordin käyttö on vaivatonta, netistä löytyy tarvittaessa runsaasti ohjeita, joiden avulla pääsee helposti alkuun.

Yhteisöllä Discordissa on tiukat säännöt, kuinka linjoilla tulee käyttäytyä tai millaista materiaalia siellä saa jakaa, vaikkakaan Discordin puolelta ei käyttöä ja liikennettä aktiivisesti valvota. Heillä on kuitenkin käyttäjien turvaksi globaali tiimi seuraamassa 24/7, johon voi raportoida mm. väärinkäyttö- ja kiusaamistapaukset. Discordin hyödyntämistä nuorisotyössä on hyvä pohtia, sillä nuoret ovat ottaneet alustan jo omakseen ja suosion yhtenä syynä voinee pitää myös käytön suoraviivaisuutta.

Tietoa blogista

Asiantuntija- ja vertaistuki sosiaalisen median kanavissa -blogi on osa Dimmi – Digitaaliset menetelmät nuorten positiivisen mielenterveyden tukemiseen -hanketta. Blogiin kirjoittavat Diakin asiantuntija Antti Heinonen, sosionomi-diakoniopiskelija Sari Paihonen ja projektikoordinaattori Leea Naamanka.

Blogin tarkoitus on tuoda erityisesti nuorten parissa toimivien ammattilaisten tietoon sosiaalisen median kanavien mahdollisuuksia omassa työssä. Ajantasainen tieto auttaa pidemmällä tähtäimellä nuorten avun saantia sosiaalisen median avulla.

Hanketta toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Dimmi-hankkeen rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto.

Dimmi somessa ja yhteydet

Dimmi-hanketta voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa tunnuksella #dimmiesr

Lisätietoja blogin vastuuhenkilöltä ja Diakonia-ammattikorkeakoulun projektikoordinaattorilta Leea Naamangalta leea.naamanka@diak.fi