Siirry sisältöön

Monikielisen yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutukset alkavat

Kuvituskuva: lähikuva naishenkilöstä. Euroopan unionin osarahoittama -logo kuvan ylänurkassa.
Haemme osallistujia maksuttomiin kouluttajakoulutuksiin, jotka tarjoavat valmiudet toteuttaa monikielistä yhteiskuntaorientaatiota Suomeen muuttaneille heidän omalla äidinkielellään. Ensimmäiset koulutukset järjestetään Tampereella 24.10.–18.12.2024 ja Helsingissä 8.1.-19.3. 2025.

Yhteiskuntaorientaatio on Suomeen muuttaneille tarkoitettu kurssi, joka tarjoaa heti kotoutumisen alkuvaiheessa perustavanlaatuista tietoa Suomessa asumisesta, elämisestä ja työskentelemisestä. Se antaa arkielämässä tarvittavia kansalaistaitoja ja eväät Suomeen kotoutumiseen.

Monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta on tulossa lakisääteinen palvelu vuonna 2025 voimaan astuvan uuden kotoutumislain myötä. Laki velvoittaa kunnat järjestämään monikielistä yhteiskuntaorientaatiota kotoutuja-asiakkaille.

Tietoa kouluttajien koulutuksesta

Koulutus perehdyttää osallistujat yhteiskuntaorientaation oppisisältöön, tavoitteisiin ja käytännön toteutukseen. Koulutettavat saavat monipuolisia työkaluja koulutuksen vetämiseen sekä ohjeistusta etäyhteyden ja tulkin välityksellä kouluttamiseen.

Koulutuksen laajuus on 60 tuntia. Siihen sisältyy itsenäistä työskentelyä, ryhmätyöskentelyä, verkkotapaamisia Teamsissä ja viisi lähitapaamista. Koulutukseen sisältyy myös kouluttajana toimimisen harjoittelua.

Koulutuksen aikana tehdään arviointia eri osuuksista ja yhteiskuntaorientaation kouluttajan todistuksen saavat he, jotka ovat suorittaneet koulutuksen eri osiot hyväksytysti. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet voivat jatkossa toteuttaa yhteiskuntaorientaatiota kotoutujille heidän omalla äidinkielellään eri kunnissa. Koulutuksen suorittaminen ei kuitenkaan takaa työpaikkaa.

Koulutus järjestetään suomen kielellä ja se on maksuton.

Aikataulut

Tampereen koulutuksen lähitapaamiset järjestetään Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa (Tampereen valtatie 15)

  • 24.10. klo 14–16 Teams
  • 31.10. klo 9.30–16 lähitapaaminen
  • 4.11. klo 14–17 Teams
  • 7.11. klo 14–17 Teams
  • 13.11. klo 14–17 Teams
  • 22.11. klo 9.30–16 lähitapaaminen
  • 23.11. klo 9.30–16 lähitapaaminen
  • 27.11. klo 14–17 Teams
  • 4.12. klo 14–16 Teams
  • 12.12. klo 9.30–16 lähitapaaminen
  • 18.12. klo 9.30–16 lähitapaaminen

Helsingin koulutuksen ajankohdat tulevat näkyville tänne 20.9.2024 mennessä ja ne myös ilmoitetaan jokaiselle sitä ennen hakemuksen jättäneelle. Lähitapaamiset järjestetään Diakonia-ammattikorkeakoulun tiloissa (Kyläsaarenkuja 2). Lähitapaamisissa tarjoamme osallistujille ruokailut, mutta emme voi korvata matkakuluja.

Kenelle?

Edellytämme koulutukseen valittavilta:

  1. Soveltuvaa tutkintoa
  2. Kokemusta ohjaus- tai opetustyöstä tai aikuiskoulutuksesta,
  3. Suomalaisen yhteiskunnan ja arvojen tuntemusta ja ymmärrystä
  4. Hyvää suomen kielen taitoa (vähintään B1.2)
  5. Erittäin hyvää kielitaitoa tai äidinkieltä jossakin yhteiskuntaorientaation kohderyhmän kielessä
  6. Erinomaisia vuorovaikutustaitoja
  7. Valmiutta käsitellä ryhmässä myös haastavia ja ristiriitoja nostattavia teemoja

Katsomme eduksi:

Kokemuksen yhteiskuntaorientaation vetämisestä tai maahan muuttaneiden omakielisestä neuvonnasta (myös vapaaehtoistyö) tai muun työkokemuksen maahan muuttaneiden parissa.

Näin haet koulutukseen

Toimita CV ja kirjallinen motivaatiokirje (max. 1 sivu), jossa vastaat kysymyksiin

  • Haetko Tampereen vai Helsingin koulutukseen?
  • Miten pystyt järjestämään osallistumisesi koulutuspäiviin?
  • Miksi haluaisit toimia monikielisen yhteiskuntaorientaation kouluttajana?
  • Millainen sinä olisit kouluttajana?
  • Miten yhteiskuntaorientaatio edistäisi mielestäsi Suomeen juuri muuttaneiden kotoutumista?

Lähetä CV ja motivaatiokirje alla olevien linkkien kautta.

Valintapäätökset

Tampereen koulutukseen valittavat haastatellaan Teamsissä 30.9.–4.10.2024 välisenä aikana. Päätökset koulutukseen valituista henkilöistä tehdään 11.10.2024 mennessä.

Helsingin koulutukseen hakevien haastattelut tehdään Teamsissä 11.-29.11.2024 välisenä aikana ja valinnat tehdään 13.12.2024 mennessä.

Koulutukseen pyritään valitsemaan osallistujia eri kieliryhmistä.

Lisätietoa

Koulutuksen järjestää Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hanke, jota rahoittaa EU:n Maahanmuutto-, turvapaikka- ja kotouttamisrahasto. Lue lisää hankkeesta Diakin verkkosivuilta.

Hanke järjestää vastaavanlaisia koulutuksia myöhemmin myös muilla paikkakunnilla Suomessa sekä verkkokoulutuksina vuosien 2025–2027 aikana. Jos haluat lisätietoja tai olet kiinnostunut myöhemmistä koulutuksista, laita viestiä osoitteeseen orientaatiokoulutus@diak.fi.