Siirry sisältöön

Nuorten itsenäistymistä tuetaan pakopelin avulla Pohjois-Pohjanmaalla

Piirroskuva pojasta yksin huoneessa, jossa on ovia eri suuntiin.
Diakin ja Nuorten Akatemian yhteisessä Pakopeli itsenäisyyteen -hankkeessa tuotetaan pakopeli nuorille. Tarkoituksena on, että lastensuojelun ja jälkihuollon ammattilaiset voivat hyödyntää peliä nuoren itsenäistymis-, aikuistumis- ja asumistaitojen mielekkään opettelun tukemisessa ja mahdollisten haasteiden puheeksi ottamisen välineenä.

Pakopelin lisäksi Diakin koordinoimassa hankkeessa vahvistetaan nuorten itsenäistymiseen, aikuistumiseen ja asumiseen liittyviä valmiuksia tarjoamalla näihin teemoihin liittyviä koulutuksia nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille Pohjois-Pohjanmaalla. 

Hankekumppani Nuorten Akatemia vastaa pakopelin kehittämisestä vahvassa yhteistyössä nuorten kanssa. Hanke tekee yhteistyötä esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde), Sivakka-yhtymän sekä Oulun seudun Nuorisoasuntoyhdistyksen (Osna) kanssa.  

Yhteistyötahoilta saadaan tärkeää tietoa ajankohtaisista nuorten asumiseen liittyvistä haasteista ja saatua tietoa hyödynnetään pelin kehittämisessä.  

Asumisen taidot haltuun

– Itsenäinen asuminen vaatii monenlaisia tietoja ja taitoja. Hankkeessa kehitettävän pakopelin avulla voidaan helpottaa näiden taitojen haltuun ottamista, hankkeen projektipäällikkö Joakim Zitting Diakista kertoo.

– Pahimmassa tapauksessa asumisen ongelmat saattavat johtaa häätöön tai jopa asunnottomuuteen. Peli on uudenlainen työkalu, jonka avulla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien kärjistymistä.

Nuorten Akatemian projektipäällikkö Sonja Hämäläinen kertoo, että pelillistäminen voi tehdä hankalien aiheiden käsittelyn nuorille helpommin lähestyttäväksi ja mukaansatempaavaksi.

Nuorten osallistaminen on avainasemassa pelin kehittämisessä ja se toteutuu hankkeessa sekä nuorille tehtävän tarvekartoituksen että osallistavien pelikehittämistyöpajojen kautta.

­– Nuorten osallisuus koko prosessissa on tärkeää, jotta voimme varmistaa nuorten pääsevän pelin kautta käsittelemään juuri heidän näkökulmastaan oleellisia itsenäistymiseen liittyviä haasteita. Pelin on lähestyttävä näitä aiheita myös nuorille kiinnostavalla ja ymmärrettävällä tavalla, Sonja Hämäläinen avaa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Joakim Zitting, joakim.zitting@diak.fi, p. 050 356 9918 

Pakopeli itsenäisyyteen on Euroopan unionin osarahoittama hanke, joka on käynnissä 1.5.202430.4.2026.