Siirry sisältöön

Satakunnassa vahvistettiin turvapaikanhakijoiden työnhaku- ja digitaitoja

Värikäs kuvituskuva, jossa ihmishahmoja ja työnhakua ja työelämää kuvaavia elementtejä.
Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hanke tuki turvapaikanhakijoiden ja tilapäisen suojelun statuksessa olevien työllistymistä ja digitaitoja. Hanke tarjosi tukea myös työnantajille rekrytoinneissa ja avusti tarvittaessa työsuhteen aikana. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajana oli Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö.

– Tarjosimme turvapaikanhakijoille ja tilapäistä suojelua saaville yksilöllistä ja ryhmämuotoista tukea työnhaussa ja suomalaiseen työelämään perehtymisessä, sekä suomen kielen opetusta ja digitaitojen  ohjausta, kuvailee Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen projektipäällikkö Milka Saari Diakista.  

Hankkeessa järjestettiin CV-klinikoita, työelämä- ja digitaitokursseja sekä rekrytointitapahtumia, joissa työnantajat ja työpaikanhakijat voivat kohdata. Lisäksi työnhakijoille ja työnantajille tarjottiin vapaa-ajantoimintaa, kuten erilaisia retkiä. Kaiken kaikkiaan koulutuksia, ohjauksia ja tapahtumia järjestettiin yli viisikymmentä. 

Käännös- ja tulkkausapua, eettinen koodisto ja pooli työnantajille

Hankkeessa annettiin tukea myös työnantajille rekrytoinnissa ja työsuhteen aikana. Rekrytointiprosesseja sujuvoitettiin tarjoamalla omakielistä tulkkaus- ja käännösapua. Lisäksi luotiin työnantajien käyttöön työpaikkojen eettinen koodisto, jossa on tiiviisti työelämän tärkeitä arvoja muistuttamassa tasapuolisesta ja kaikkia kunnioittavasta kohtaamisesta. 

Työnhakijoita varten tuotettiin sähköinen työnantajapooli, jonne satakuntalaiset työnantajat voivat ilmoittautua. Ilmoittautumalla pooliin työnantajat viestivät, että työnhakija on rekrytoinneissa samalla viivalla kuin muutkin. Työnantajapoolista turvapaikanhakijat ja tilapäisen suojelun statuksella olevat henkilöt voivat etsiä itselleen sopivia työpaikkoja. Hanke osallistui myös Satakunnan maahanmuuttaja työryhmän koulutus- ja työllisyysverkoston tapaamisiin ja toi uutuusarvoa tuomalla työllisyysnäkökulmaa keskusteluun. 

Kaiken kaikkiaan hankkeen toiminta tavoitti noin 190 turvapaikanhakijaa ja tilapäisen suojelun statuksella olevaa henkilöä, ja kuusitoista satakuntaista työnantajaa. 

– Hanke sai hyvää palautetta osallistuneilta. Oli hienoa kuulla, että henkilö oli saanut hankkeen kautta töitä, tai oppinut lisää suomen kieltä ja rohkaistui käyttämään digitaitoja työnhaussa ja työnantajat saivat tarvitsemaansa tukea maahanmuuttajataustaisen henkilön työn perehdytyksessä, Saari tiivistää. 

Lisätietoa:

Projektipäällikkö Milka Saari, milka.saari@diak.fi 

Työnantajapooli: https://vahvuuttaosallisuuteen.diak.fi/tyonantaja-pooli/ 

Eettinen koodisto ja muut materiaalit: https://vahvuuttaosallisuuteen.diak.fi/tietoa-hankkeesta/ 

Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajana oli Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto. Hankkeen toiminta-aika oli 1.9.2022–31.12.2023.