Siirry sisältöön

Vammaistyön tekijöitä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Ystäviä lähikuvassa, pyörätuolissa istuu yksi.
Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hanke (2023–2026) tarjoaa käytännön ratkaisuja paikallisiin haasteisiin ja tukee samalla pitkäjänteisesti alan osaamisen kehittämistä ja varmistaa osaltaan, että työvoimaa on tulevaisuudessakin riittävästi.

Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hanke vastaa kasvavaan sosiaali- ja terveysalan työvoimapulaan, joka erityisesti koskettaa vammaistyötä. Hankkeen tavoitteena on lisätä alan vetovoimaa, työssä viihtymistä ja työyhteisöjen monimuotoisuutta erilaisin keinoin.

Alkuvuodesta 2024 hankkeen toiminnot lähtevät toden teolla käyntiin. Tulossa on muun muassa kouluvierailuja, yhteiskehittämisen työpajoja ja toimintamalleja moninaisten työyhteisöjen käyttöön.

Hankkeen toiminnoilla lisätään tietoisuutta vammaistyön työmahdollisuuksista etenkin nuorten ja maahanmuuttajataustaisten henkilöiden parissa, mutta myös vähennetään mahdollisia ennakkoluuloja alaa kohtaan.

Hankkeen innovatiivinen näkökulma liittyy siihen, miten edelleen moninaistuvien työyhteisöjen kielellisiä haasteita ja työvoiman vaihtuvuutta hallitaan. Uusi normaali vammaistyössä edellyttää uudenlaista johtamista ja tukitoimia työyhteisöihin, joissa on eri kulttuureista tulevaa henkilöstöä, vaihtelevaa suomen kielen taitoa ja erilaisia työuraodotuksia.

Samalla hankkeessa kehitettävien toimintamallien avulla pyritään vaikuttamaan oppilaitosten opetusohjelmiin, jotta vammaistyön opintokokonaisuudet säilyvät ja houkuttelevat nuoria alalle.

Hankkeen projektipäällikkö Tea Kairi kannustaa sote-alan opiskelijoita rohkeasti kokeilemaan vammaistyötä ja muistuttaa, että tässä työssä työntekijöiden on helppo hyödyntää omia vahvuuksia ja sitä kautta vaikuttaa koko työyhteisön toimintaan.

– Työ on vaihtelevaa ja siinä pääsee käyttämään myös luovuutta. Työstä voimaa ja intoa saa, kun onnistuu keksimään arjen toimintojen lomaan mielekästä toimintaa tai luoman vuorovaikutteisia hetkiä ja arvokkaita kohtaamisia, joista asiakkaat tykkäävät, Kairi kuvailee.

–  Asiakkaiden vahvuuksia ja omannäköistä elämää tukeva työkulttuuri lisää työn imua ja tuo iloa työyhteisöön. Moninaisuutta arvostava työyhteisö taas voi houkutella motivoituneita työntekijöitä alalle, Kairi huomauttaa.

Haluatko tietää enemmän tai olla mukana toiminnassa?

Ota yhteyttä:

Projektipäällikkö Tea Kairi p. 050 537 50196, tea.kairi@diak.fi

Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hanke on käynnistynyt marraskuussa 2023 ja se toteutetaan yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen, Kirkkopalvelut ry:n ja Tukena-säätiön (ent. Kehitysvammaisten palvelusäätiö) ja Suomen Diakoniaopiston kanssa. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR+).

Euroopan unionin osarahoittama, EU-lipputunnus.