Siirry sisältöön

Ratkaisuja opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseksi

Piirroskuva julkaisun kannesta.
Korkeakoulut, opiskelijakunnat ja järjestöt kehittivät ja testasivat yhdessä ratkaisuja opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Tuore julkaisu kokoaa yhteen nämä ratkaisut.

– Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi on tärkeää, sillä opiskelijat ovat yhteiskuntamme tulevaisuuden voimavara, sanoo Leea Naamanka, OHJY-hankkeen projektipäällikkö ja yksi julkaisun toimittajista.

Ohjauksella hyvinvointia (OHJY) -hankkeessa koottiin yhdessä kehitettyjä ja pilotoituja menetelmiä opiskelijahyvinvoinnin tukemiseen.

– Julkaisu on tehty opiskelijahyvinvoinnin vahvistamiseksi. Se tarjoaa tietoa erilaisista kokeiluista siitä, miten opiskelijoiden hyvinvointia voidaan tukea, Naamanka kertoo.

Kolmiosaisen artikkelikokoelman ensimmäisessä osassa valotetaan hankkeen yhteiskehittämistä sekä taustatiedoksi tehtyjen opiskelijakyselyjen tuloksia.

Toinen osa kuvaa vertaistoiminnan merkitystä ja eri muotoja korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamisessa. Artikkeleissa käsitellään muun muassa vertaistuutori-toimintaa ja kuvataan sitä, miten opiskelijat voivat itse osallistua vertaistuen tarjoamiseen. Kolmas osio esittelee hankkeessa toteutettuja pilottikokeiluja opiskelijahyvinvoinnin edistämiseksi. Niihin kuuluvat esimerkiksi varhaisen tuen tunnistamisen opas henkilöstölle, webinaarisarja, tuutoripaketti sekä opiskelijoille hyvinvoinnin verkkokurssi.

– Ratkaisut ovat helposti sovellettavia matalan kynnyksen menetelmiä ja toimintatapoja opiskelijahyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen, Naamanka summaa.

Julkaisu on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman valtakunnallisen Ohjauksella hyvinvointia -hankkeen loppuraportti.

Julkaisu

Naamanka, L., Ritola, M., & Kallio, V. (toim.). (2023). Hyvinvointia korkeakouluopiskelijoille – ratkaisuja opiskelijahyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. (Diak Työelämä 33). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-427-5

Tutustu julkaisuun Theseuksessa.