Siirry sisältöön

Nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta lakialoite

Teksti kuvana: Kuka varmistaa, että nuorten aikuisten asema ja oikeudet otetaan huomioon päätöksenteossa? #Nuoriasiavaltuutettu.
Kansanedustaja Hanna Holopainen on tehnyt nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta lakialoitteen suoraan eduskuntaan. Nuorten järjestämässä tilaisuudessa saatiin nimiä lakialoitteeseen lähes kaikista puolueista.

Viime keväänä tehtiin kansalaisaloite nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta. Aloitteen taustalla on ollut huoli siitä, ettei Suomessa ole yksiselitteistä ja riippumatonta tahoa, jonka tehtävänä olisi varmistaa nuorten aikuisten aseman ja oikeuksien toteutuminen.

“Nuoriasiavaltuutetun viran perustaminen ei yksin ratkaise kaikkia ongelmia, mutta olisi askel oikeaan suuntaan nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Toivon, että nuoriasiavaltuutetun kautta kaikki nuoret saisivat äänensä kuuluviin, ja että kukaan ei jäisi yksin,” sanoo nuori Mila Nikkanen, joka on ollut mukana edistämässä nuoriasiavaltuutetun viran perustamista.

Kansalaisaloite ei saanut tarvittavaa äänimäärää. Kansanedustaja Hanna Holopainen piti aloitetta kuitenkin niin tärkeänä, että teki asiasta lakialoitteen suoraan eduskuntaan.

“Nuoret ansaitsevat oman valtuutettunsa. Oikeusministeriön yhteydessä toimii lapsiasiavaltuutettu ja vanhusasiavaltuutettu, mutta tarvitsisimme riippumattoman tahon valvomaan myös nuorten aikuisten oikeuksien toteutumista. Paljon puhutaan nuorten ongelmista, mutta konkreettiset toimet nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi ovat vähissä,” kommentoi lakialoitteen jättänyt kansanedustaja Hanna Holopainen (Vihr.).

Merkityksellisiä keskusteluja nuorten kanssa

Kahden tunnin mittaisessa tilaisuudessa kävi kymmeniä kansanedustajia ja avustajia keskustelemassa nuorten kanssa. Keskustelut olivat merkityksellisiä niin nuorille kuin kansanedustajillekin. “Hyvien keskustelujen jälkeen päätin allekirjoittaa lakialoitteen”, totesi Mika Poutala (KD) omassa Instagram-päivityksessään.

”Oli hienoa, että niin monet kansanedustajat olivat kiinnostuneita kuulemaan meidän nuorten kokemuksia ja ajatuksia. Tuli tunne, että he jakavat kanssamme huolen nuorten hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta”, iloitsee Mila, ”Meiltä kysyttiin myös paljon siitä, mikä on saanut meidät kiinnostumaan vaikuttamisesta ja miten ollaan päädytty Nuorten ohjelman toimintaan”.

Nimiä lakialoitteelle saatiin kasaan hyvä määrä. Lakialoite on mahdollista allekirjoittaa 20.10. saakka.

Kansalaisaloitetta nuoriasiavaltuutetun viran perustamiseksi valmistelivat yhdessä nuorten kanssa Diakonissalaitos, Suomen Diakoniaopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Lahden Diakonialaitos, Länsi-Suomen Diakonialaitos ja Step-koulutus.

Lisätietoja aiheesta Diakonissalaitoksen verkkosivulla.