Siirry sisältöön

Diakissa kehitetty nuorten digipalvelu voitti EU:n innovaatiokilpailun

Zekki-digipalvelu on valittu Euroopan parhaaksi sosiaaliseksi innovaatioksi 565 ehdokkaan joukosta. Zekissä näkyy diakilainen yhteiskehittämisen henki. Digipalvelu on kehitetty ammattikorkeakoulun ja 12 yhdistyksen yhteistyönä.

Nuorten hyvinvointiin keskittynyt Zekki-digipalvelu valittiin Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailun voittajaksi 8. joulukuuta järjestetyssä finaalitilaisuudessa.

Aiemmin tänä vuonna julkistettu Zekki teki vaikutuksen kilpailun raatiin nuorilähtöisyydellään ja käyttäjäystävällisyydellään. Perusteluissa todetaan, että Euroopassa ei ole varaa hukata nuorissa olevaa valtavaa potentiaalia.

‒ Kilpailun voitto osoittaa, että meillä Suomessa on hyvät mahdollisuudet olla sosiaalisten innovaatioiden edelläkävijä laajemminkin, projektipäällikkö Reija Paananen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Verkossa ja mobiilissa toimiva maksuton Zekki on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten työkaluksi. Vastaamalla kysymyksiin nuori saa kokonaisarvion hyvinvoinnistaan sekä tarvittaessa myös suosituksia matalan kynnyksen palveluista.

‒ Zekissä on uutta sen vahva ihmislähtöinen tapa seuloa ja suositella palveluja. Meillä nuoret eivät ole vain kohderyhmä, vaan he ovat olleet mukana kehittämässä Zekkiä, asiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Nuorten mielenterveyden vahvistamiselle on globaali tarve

Sosiaalisilla innovaatioilla tarkoitetaan uudenlaisia palveluita, ratkaisuja ja tekemisen tapoja, jotka muokkaavat yhteiskuntaamme paremmaksi. Esimerkiksi äitiyspakkaus ja maksuton kouluateria ovat suomalaisia sosiaalisia innovaatioita, jotka ovat herättäneet kiinnostusta muuallakin.

‒ Nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden vahvistamiselle on tänä päivänä globaali tarve. Zekistä suunnitellaan kieliversioita kotimaiseen käyttöön, ja siitä on helppoa muokata jatkossa myös maakohtaisia versioita muualle Eurooppaan, Paananen pohtii.

Zekki perustuu  3X10D®-elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Zekin ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonissalaitoksen Vamos, EhytHelsinkiMissio, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Mieli, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten Ystävät, Pelastakaa Lapset, Takuusäätiö, Väestöliitto ja Yeesi STEAn tuella.

Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailun vuoden 2021 teemana oli tulevaisuuden taidot – vihreän ja digitaalisen tulevaisuuden kehittäminen. Kilpailussa valittiin 3 voittajaa, jotka saavat 50 000 € palkinnon innovaationsa jatkokehitystä varten.

Lisätietoja:

  • projektipäällikkö Reija Paananen, Diak, p. 040 508 4294, reija.paananen@diak.fi
  • asiantuntija Sakari Kainulainen, Diak, p. 040 869 6018, sakari.kainulainen@diak.fi
  • asiantuntija Reetta Alanko, Diak, puh. 050 463 4199, reetta.alanko@diak.fi