Siirry sisältöön

Diakin opiskelijoiden lyhytelokuva antaa äänen maan hiljaisille

Diakin opiskelijoiden tekemä lyhytelokuva esittää arkea diakoniatyön asiakkaiden näkökulmasta.

Diakin opiskelijoiden yhteistyössä Pieksämäen seurakunnan kanssa tekemä lyhytelokuva Maan hiljaisten ääni antaa puheenvuoron heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Joel Vatajan ja Jaana Tahkokallion kirkon alan opinnäytetyönä tekemä elokuva saa Youtube-ensi-iltansa tänään.

– Halusimme antaa äänen ihmisille, joilla ei ole kaikupohjaa huutaa yhteiskuntamme kiireen ja metelin keskellä. Elokuvassa kuultavat ajatukset on koostettu kolmen diakoniatyön asiakkaan haastatteluiden pohjalta, kertoo Joel Vataja.

Vataja ja Tahkokallio halusivat tehdä opinnäytetyöstään toiminnallisen ja taiteellisen. Lyhytelokuva tarjosi tähän luovan mahdollisuuden. Mukaan yhteistyöhön saatiin myös Ylellä kuvaajana toimiva Nuutti Pura.

Diakoniatyö auttaa heikoimmassa asemassa olevia, joten tarinan rakentaminen sen asiakkaiden kertomusten varaan tuntui luontevalta.

– Diakoniatyössä työsarkaa riittää, sillä ihmisten avuntarve on näin korona-aikana lisääntynyt. Taloudellisen ja henkisen avun tarve on tälläkin hetkellä suurta. Haaste on tavoittaa juuri ne, jotka eniten apua tarvitsevat, ja tehdä yhteydenoton kynnys matalaksi, sanoo Jaana Tahkokallio.

Pieksämäen seurakunnan kautta löytyneet haastateltavat pysyvät tarinassa anonyymeina. Heidän tarinansa on koottu kirjeeseen, jota elokuvan päähenkilö kirjoittaa lyhytelokuvassa.

– Elokuva on suunnattu oikeastaan ihan kenelle tahansa herättämään ajatuksia ja arvopohdintaa. Sitä katsomaan kannattaa pysähtyä rauhalliseen tilaan ajan kanssa, antaa tilaa heränneille ajatuksille ja tunteille. Toivomme, että sen löytävät niin seurakunnat oman työnsä esiin tuomiseksi kuin opettajat koululuokkiensa keskusteluja alustamaan, Tahkokallio summaa.

Maan hiljaisten ääni -lyhytelokuva

  • Käsikirjoitus: Joel Vataja ja Jaana Tahkokallio
  • Näyttelijä: Tarja Lindén
  • Tanssijat: Heidi Kyyrö ja Anni Toiviainen
  • Kuvaus ja jälkituotanto: Nuutti Pura
  • Musiikki: Joel Vataja
  • Lyhytelokuva on katsottavissa Youtubessa.