Nenäliinat veistoksellisina tunteiden välittäjinä – Sara Hornigin ja Karoliina Paanasen näyttely Galleria Diakissa

Helsingin-kampuksen Galleria Diakissa on 18.1.21 saakka esillä Sara Hornigin ja Karoliina Paanasen näyttely Puolet meistä.

Puolet meistä on teos masentuneiden läheisten kokemuksista ja läheisen osaan nivoutuvasta tunteiden kirjosta.

Puolet meistä -nimi viittaa siihen, kuinka moni Suomessa elää jossakin elämänvaiheessa masentuneen vierellä. Joka viides suomalainen masentuu joskus, ja yleensä masentuneen elinpiirissä on joku, kaveri, perheenjäsen, puoliso, joka elää tilannetta siinä lähellä, toimittaja Karoliina Paananen avaa.

Valokuvataiteilija Sara Hornigin kuvasarjassa on terapeutin vastaanotolta kerättyjä nenäliinoja. Arkiset paperiliinat muuntuvat valokuvissa veistoksellisiksi ja monumentinomaisiksi. Lähes abstrakteja objekteja voi tulkita monin eri tavoin ja omista kokemuksista käsin.

– Läheiseni oli masentunut useiden vuosien ajan, ja noiden vuosien aikana minulle syntyi valokuvaajana halu löytää aihepiirille visuaalinen muoto. Mielenterveyden teemoja käsittelevä kuvasto on usein yksinkertaistavaa, ja psyykkisten sairauksien ympärillä käytävä keskustelu ja visuaalinen representaatio kaipaavat kipeästi uusia näkökulmia ja kertomisen tapoja, Hornig kertoo.

Kuvien rinnalla syvennytään Paanasen koostamiin masentuneiden läheisten haastatteluihin, jotka esitetään katsojalle sitaattimuodossa.

Haastatteluista välittyvät haastateltavien kokemukset siitä, kuinka läheisen osa on usein tasapainottelua toisen tukemisen ja omasta jaksamisesta huolehtimisen välillä.

– Kun aloimme tehdä kuvasarjaa, mielenterveyden teemoista käytävässä julkisessa keskustelussa kuultiin melko vähän läheisten puheenvuoroja. Olemme halunneet tuoda keskusteluun yhden äänen lisää. Iso osa suomalaisista on käynyt läpi samoja huolia, pelkoja ja tunteita, joita kokemukseen voi liittyä, ja myös siksi niiden nostaminen esiin tuntuu merkitykselliseltä, Hornig ja Paananen kertovat.

Työskentely teoksen parissa jatkuu ja sen muotoa kehitetään edelleen. Tekijöillä on suunnitteilla muun muassa verkkosivusto kuville, pidempille tarinoille sekä faktapohjaiselle tiedolle aiheesta.

Tutustuthan koronaohjeistukseemme, josta löydät tiedot turvalliseen kampuksella liikkumiseen.