Siirry sisältöön

Diakin opiskelijat tuottivat terveyskasvatuksen tarpeisiin esitteen mediavälineiden käytöstä

Diakin terveysalan opiskelijat Nooralotta Ikonen ja Marjo Rosberg-Hämäläinen tekivät opinnäytetyönään esitteen mediavälineiden käyttöön liittyvästä terveyskasvatuksesta. Opinnäytetyö Mediavälineet ja lapsen terveys: Esite ensimmäisen luokan lasten vanhemmille toteutettiin yhdessä Keski-Uudenmaan sote-alueen kouluterveydenhuollon kanssa.

Opinnäytetyön raportissa taustoitettiin mediavälineiden käytön vaikutuksia ensiluokkalaisten lasten hyvinvointiin ja terveyteen. Tämän pohjalta Leikiten mediavälineiden käyttöön! -esitteen teemoiksi valikoituivat uni, liikunta sekä aivoterveys. Esitteen tarkoituksena on kannustaa vanhempia rohkeasti säätelemään lastensa mediavälineiden käyttöä. Esite voi myös tukea perheitä mediavälineiden tasapainoisen käytön opettelussa sekä antaa kouluterveydenhoitajille työvälineen keskustelun aloituksessa.

Nooralotta ja Marjo päätyivät tekemään esitettä mediavälineiden käytöstä nimenomaan ensiluokkalaisille, sillä aihe koskettaa molempien arkea: Marjo on perheenäiti ja Nooralotta on tehnyt töitä alakouluissa opettajan sijaisena. Yhteistyökumppani Keski-Uudenmaan sote-alue löytyi työharjoitteluiden kautta, ja yhteistyö saatiin onnistumaan mm. sähköpostien välityksellä.

– Halusimme tuoda mediavälineiden käyttöön liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia esille kouluterveydenhuollossa ja näimme, että kompakti esite olisi helppo tapa ottaa asia puheeksi niin vanhempien kuin lasten kanssa, Nooralotta ja Marjo kertovat.

Kouluterveydenhuollon harjoittelun aikana Nooralotta ja Marjo tekivät huomioita siitä, että mediavälineiden käyttörutiinit olivat kirjavia. Mediavälineiden äärellä käytettiin runsaasti aikaa, ja käyttö lisääntyi huomaamattomasti lasten vanhetessa.

– Ajattelimme, että olisi järkevää pohtia mediavälineiden käyttöä ajallisesti sekä sisällöllisesti perheiden kanssa, kun lapsi aloittaa kasvuaan kohti itsenäisempää arkea.

Esite auttaa pitämään mediavälineiden käytön pohtimisen ajankohtaisena kouluterveydenhuollon tarkastusten yhteydessä.

Leikiten mediavälineiden käyttöön! -esite

Opinnäytetyöhön voit tutustua täältä: https://www.theseus.fi/handle/10024/33395

Kuvitus: Nooralotta Ikonen