Siirry sisältöön

Tärkeää tietoa koronaviruksen aiheuttamista muutoksista Diakin opiskelijoille

HUOM! Päivitetyt tiedot 17.3. uutisessa täällä.

Mitä tapahtuu lähiopetukselle kampuksilla? Mistä saan tiedon, jos opetusta muutetaan lähiopetuksesta etäopetukseksi?  

Kaikki opetus, mikä on mahdollista siirtää etäopetukseksi toteutuu etänä alkaen 17.3. Opetuksesta vastaava lehtori tekee muutokset suoraan lukujärjestyksiin. Lukujärjestyksestä ilmenee, missä verkkoympäristössä ja -osoitteessa opetus toteutuu (Collaborate tai Teams). Varmistathan, että omat verkkototeutukseen tarvittavat laitteesi ovat kunnossa (nettiyhteys, tietokone, headset). Diak ei pysty tarjoamaan opiskelijoille it-tukea kotiin. Mikäli et pysty osallistumaan kotoa käsin, voit tulla kampukselle. Tällöinkin opetus toteutuu etänä. 

Etäopetukseen osallistuessasi käytä Chrome-selainta kaikkeen. Jos liityt Collaborate-etäopetustiloihin, yhdistä headset tai muut äänilaitteet ennen liittymistä. Varmista, että se on tietokoneen asetuksissa oletuslaitteena ja liity vasta sen jälkeen istuntoon. Seuraa tiedotusta opintojakson moodlehuoneessa. Testaa oma nettiyhteytesi ja kirjaudu etäopetustilaan hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli kirjautumisessa on ongelmia, tarkista myös oma sähköpostisi mahdollisten ohjeiden varalta.  

Opetus, jota ei voi toteuttaa kuin lähiopetuksena (esim. terveysalan simulaatiot, osa tulkkikoulutuksen jaksoista), toteutuu normaalisti kampuksilla. Lukujärjestyksestäsi ilmenee, missä opetus toteutuu. 

Miten toimin, jos olen harjoittelussa tai menossa harjoitteluun? 

Harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikoista ei tule esteitä niiden toteutumiseen. Jos kuulut riskiryhmiin, olet sairas tai flunssaoireinen, et luonnollisesti voi mennä harjoitteluun. Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan THL:n ohjeistuksia. 

Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun / ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan yksittäisten opiskelijoiden osalta opinto-ohjaajan kanssa. Mikäli harjoitteluiden peruutus koskee suurempaa opiskelijaryhmää tai tietyn kampuksen harjoitteluita, koulutuspäälliköt katsovat lehtoreiden kanssa, voidaanko harjoitteluiden tilalle aikaistaa muita opintoja esim. seuraavalta lukukaudelta. Koulutuspäälliköt tiedottavat näistä mahdollisuuksista. Omaan hopsiin sopivia opintoja voi ottaa myös CampusOnlinen tarjonnasta.  

Joissakin tapauksissa valmistuminen saattaa myöhästyä, jos harjoittelupaikkoja peruuntuu eikä korvaavia harjoittelupaikkoja ole saatavilla. Palkallisella harjoittelun tavoitteita vastaavalla työllä voidaan mahdollisesti korvata harjoittelua. Tämä katsotaan tapauskohtaisesti harjoittelua ohjaavan opettajan toimesta.  

Jos opiskelija joutuu karanteeniin, hän ei saa jatkaa harjoittelua eikä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.  

Harjoittelijoiden tulee noudattaa harjoittelupaikkojensa antamia koronaohjeita. 

Voinko olla osallistumatta läsnäoloa vaativaan opetukseen? 

Jos olet kipeä, etkä voi osallistua luennolle, jolla on läsnäolopakko, ilmoita asiasta kurssin vastuulehtorille. 

Miten toimin, jos tunnen itseni sairaaksi?

Jos kuulut riskiryhmiin, olet sairas tai flunssaoireinen, et saa osallistua opetukseen Diakin kampuksilla tai mennä harjoitteluun. Mikäli sinulla on lähipiirissä riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, niin noudatathan THL:n ohjeita ja toimit niiden mukaisesti. 

THL:n ohjeen (13.3.) mukaan jos oireet ovat lieviä, tauti sairastetaan pääasiassa kotona. Terveyskeskuksiin ei tule soittaa heti lievien oireiden ilmetessä, koska tauti on vaaraton suurimmalle osalle ihmisistä, THL kertoi. Terveydenhoitoon tulee ottaa yhteyttä, jos oireet ovat vakavia. Turhat yhteydenotot kuormittavat terveydenhuoltoa.

Ovatko kampusten avoimet oppimistilat käytössä normaalisti?  

Diakin kampukset ovat avoinna normaalisti opiskelijoiden työskentelyä varten. Mahdollisesta koulujen sulkemisesta päättää aluevalvontaviranomaiset ja siitä tiedotetaan erikseen.
  

Voinko tulla varattuun ohjausaikaan kampukselle (esim. kuraattoritapaamiset ja opinto-ohjaus)?  

Tapaamiset voidaan toteuttaa myös etänä. toteutetaan normaalisti kampuksella, jollei tilanne olennaisesti muutu. Tällöin annamme uudet tarkemmat ohjeet. 
 

Voinko osallistua läsnäoloa vaativiin tentteihin?  

Rästipäivät ja yleiset tentit toteutetaan mahdollisuuksien mukaan normaalisti kampuksella, ellei tilanne oleellisesti muutu. Siinä tapauksessa annamme tarkemmat uudet ohjeet.

Voinko matkustaa ulkomaille? Olen palannut juuri ulkomailta, voinko osallistua normaalisti lähiopetukseen? 

Kaikki työ- ja opiskeluihin liittyvä matkustaminen ulkomaille on kielletty 31.5.2020 asti. Emme ota myöskään kansainvälisiä vierailijoita vastaan tänä aikana.  

Tämän lisäksi Diak ohjaa ulkomailta Suomeen tulevia opiskelijoitaan ja henkilökuntaa jäämään etätyöhön tai -opintoihin 14 vuorokauden ajaksi. Tämä ohje on voimassa 31.5.2020 asti.  

Mikäli olet oleskellut ulkomailla kahden viimeisen viikon aikana ja epäilet altistuneesi virukselle, olethan yhteydessä oman alueesi julkiseen terveydenhuoltoon.
 

Olen opiskelijavaihdossa tai suunnittelen opiskelijavaihtoon lähtemistä. Miten toimin?  

Kansainvälisen toiminnan tiimi on yhteydessä kv-vaihtoon lähdössä ja vaihdossa oleviin opiskelijoihin ja auttaa heitä muuttuneissa tilanteissa. Ulkomailla opiskelijavaihdossa tai harjoittelussa olevien on mahdollista perua tai keskeyttää vaihtonsa. Apurahaa ei peritä takaisin. Vaihdossa oleville lähetetään tarkempi ohje asiassa.
 

  • Lisätietoa saat tarvittaessa osoitteesta corona@diak.fi (osoite toiminnassa 16.3. alkaen)