Siirry sisältöön

Sosionomiopiskelijat osaamista kehittämässä

Enni Ryyti ja Teresa Honkakoski.
Enni Ryyti ja Teresa Honkakoski ovat sosionomiopiskelijoita Diakissa. Tällä hetkellä heillä on käynnissä ensimmäinen työharjoittelu, jonka he päätyivät suorittamaan Hoivatien avopalveluissa Oulussa.

Ryyti työskentelee tuetussa asumisessa ja Honkakoski jälkihuollossa. Molempien palveluiden tukikohta sijaitsee Oulun avopalveluiden toimistolla, joten Ryyti ja Honkakoski näkevät toisiaan töissä usein siitä huolimatta, että työskentelevät eri tiimeissä. Harjoittelu on ollut kummallekin kaiken puolin antoisa kokemus.

– Olen pitänyt harjoittelusta kovasti. Avopalvelut ovat tulleet tutummaksi ja samalla omaa osaamista on päässyt kehittämään turvallisessa ympäristössä, Ryyti kertoo.

– Meille on annettu juuri sopivasti vastuuta, ja olemme päässeet työskentelemään myös itsenäisesti. Asiakkaat ovat ihania ja työkaverit huippuja, Honkakoski jatkaa.

Harjoittelupaikka Hoivatieltä löytyi Googlen ja opettajan kanssa käytyjen keskustelujen avulla. Ryytillä oli vahva kiinnostus mielenterveyspuoleen, Honkakoski taas halusi suorittaa harjoittelunsa nimenomaan jälkihuollossa. Kehuja kerää erityisesti tuki ja apu, jota harjoittelijoille on työyhteisössä tarjottu.

– Meille on työpaikalta määrätty erillinen ohjaaja. Omaohjaajan kanssa on kerran viikossa erillinen tunnin mittainen juttutuokio, jossa saa myös ohjauksellista apua. Lisäksi tiimin sisällä on työntekijöitä, joiden kanssa työskentelemme yhteistyössä. Jos on ollut ohjaustilanne, joka jää mietityttämään, heti on joku, jolta pystyy kysymään apua, Honkakoski tähdentää.

Opittuja taitoja pääsee hyödyntämään työelämässä

Ryyti ja Honkakoski ovat viihtyneet Diakin opintojen parissa erinomaisesti. Sosiaalialan kiinnostavaksi vetovoimaksi he mainitsevat kohdallansa ihmisläheisen työn, nuorten ja mielenterveyden parissa työskentelyn sekä mahdollisuuden auttaa ja tehdä hyvää. Kumpainenkin oli kuullut Diakista paljon hyvää, minkä vuoksi oppilaitos valikoitui ensisijaiseksi hakukohteeksi.

– Tiedän, että Diakista valmistuneita arvostetaan työelämässä. Opinnoista saa varmasti hyvät lähtökohdat sosiaalialalla työskentelyyn, Honkakoski toteaa.

– Tiesin, että Diak on laadukas ja hyvä koulu. Myös positiivinen palaute ystävältä kannusti hakemaan, Ryyti täydentää.

Opinnoissa esiin nousseita teemoja on ollut nähtävissä myös työelämän puolella. Erityisesti dialogisuus ja toiminnalliset menetelmät ovat nousseet työyhteisössä keskiöön.

– On ollut hienoa, että opinnoissa esiin nousseita asioita on päässyt hyödyntämään konkreettisesti. Työkavereiden kanssa käydyt keskustelut ovat myös syventäneet osaamista, Ryyti kertoo.

Monimuotona toteutettavat opinnot ovat tarjonneet toimivan mahdollisuuden opiskelun ja muiden arjen toimintojen yhdistämiseen. Monimuoto-opinnoissa opiskelijoilla on kerran kuukaudessa viikon mittainen lähiopetusjakso, mutta muuten opinnot toteutetaan omatoimisena opiskeluna.

– Käymme molemmat opiskeluiden ohella töissä, joten monimuoto-opetus on ollut kyllä pelastus, Ryyti kertoo.

– Minulla on töiden ja opiskelujen lisäksi vielä pikkulapsiarki kotona pyöritettävänä. Olen todella kiitollinen, että Diak on mahdollistanut tämänkaltaista joustavuutta opintojen suorittamiseen, Honkakoski komppaa.

Teksti on tuotettu yhteistyössä Hoivatien kanssa. Hoivatie on Diakin strateginen kumppani.
Kuva: Hoivatie