Siirry sisältöön

Tuntemattomille etapeille 

Kasvokuva Sami Ritokoskesta.
Diakin pitkäaikainen lehtori Sami Ritokoski kisaa tänä syksynä Amazing Race -televisiosarjassa poikansa, radiojuontaja Tuukka Ritokosken kanssa.

Sami on pidetty kirkon alan lehtori, joka ei pelkää ottaa vastaan uusia työtehtäviä tai lähteä opiskelijoiden kanssa leiriympäristöön. Eikä nähtävästi myöskään hyppyä tuntemattomaan seikkailuun ympäri maailmaa.  

Vaihtelevat tehtävät pitävät virkeänä 

Samin ura kirkon alan lehtorina alkoi Diakissa jo yli 20 vuotta sitten, mutta työtehtävät ovat vuosien aikana vaihdelleet. Työssä on hänen mukaansa parasta monipuolisuus ja kollegat.  

– Ei ole pitänyt vaihtaa työpaikkaa oppiakseen uutta, Sami toteaa. 

Myös uusien haasteiden vastaanottaminen on helpompaa, kun tietää, että ympärillä olevat tukevat matkan varrella. 

– Koen, että meidän työyhteisömme on semmoinen, että ihan keneltä tahansa kollegalta voi mennä kysymään apua tai neuvoa ja tietää, että siihen suhtaudutaan positiivisesti ja avuliaasti, Sami kertoo. 

– Koen Diakin arvomaailman ja roolimme ja merkityksemme tässä yhteiskunnassa ja maailmassa laajemminkin todella arvokkaaksi. On tietenkin tärkeää, ettei tarvitse pohtia arjessa sitä, että pystynkö sitoutumaan tähän työhön, Sami pohtii. 

Käsinkosketeltavaa myötäintoa 

Samin kisataival Amazing Racessa on saanut laajalti diakilaisia kannustamaan talossa tuttua kollegaa ja lehtoria kilpailussa. Diakilaiset ovat järjestäneet kotikisastudioita ja kahvihuoneessa pohditaan yhdessä, millaisia seikkailuja viikonlopun aikana on nähty. 

– Olen tunnistanut äärettömän paljon semmoista myötäintoa ja myötäiloa sekä jännitystä ympäriltä. Ihmiset ovat jotenkin ihan innoissaan ja täpinöissään. On ihan mahtavaa, jos saa olla tuottamassa iloa ihmisille, Sami pohtii. 

Samille itselleenkin televisiossa pyörivät jaksot ovat tuoneet iloa, sillä se on vapauttanut kertomaan omista kokemuksista ja tekemisistä laajemmin. Esitettyjä jaksoja katsoneet kollegat voivat ymmärtää kokemusta paremmin. On merkittävää, kun nähty ja koettu tulee paremmin esiin, vaikka valmiiseen televisiosarjan jaksoon ei mahdu tietenkään kaikkea. Kilpailun kokonaisuutta hän kertoo pohtivansa ja jäsentelevänsä varmasti vielä pitkään. 

– Sitä, mitä omat silmät on nähneet ja korvat kuulleet, ja mitä on kokenut tällä kisamatkalla, niin ei se varmaan ihan heti unohdu, Sami pohtii.    

Maltilla pääsee pitkälle 

Amazing Racen kaltaiseen kilpailuun on vaikea valmistautua etukäteen ja kilpailussa hyödynnetään niitä ominaisuuksia, joita itsellä on. Samille oma työtausta on ollut hyödyksi kilpailussa. 

– Ajattelen, että oma nuorisotyönohjaajan tausta tarkoittaa sitä, ettei lähtökohtaisesti ajatus Amazing Racen kaltaisesta seikkailusta tunnu kauhean vastenmieliseltä ajatukselta, Sami tuumaa.  

– Muista ominaisuuksista maltti ja rauhallisuus sekä paineen kestäminen olivat sellaisia, että niitä tarvittiin kyllä. Tunteiden skaala oli laaja, ja se vaati todella resilienssiä ja joustavuutta, hän jatkaa. 

Kilpailussa on vain mietittävä ja sitten alettava tekemään sen sijaan, että joutuisi paniikkiin hankalassa tilanteessa.  

– Kyllä oli semmoisiakin hetkiä, jossa aidosti joutui miettimään, että jääkö tää nyt tähän, että selviytyykö tästä oikeasti? Mutta kilpailun aikana kävi ilmi, että monesta sitä voi sitten selviytyäkin, Sami kertoo.

Sami ja Tuukka Ritokoski Amazing Race-kilpailussa.

Rohkeudella kohti uusia haasteita  

Kun Sami sai Tuukalta kutsun lähteä kilpakumppaniksi Amazing Raceen, hän pohti parivaljakon menestymismahdollisuuksien lisäksi kilpailun ilmastovaikutuksia. Erityisesti lentämisen ilmastovaikutukset mietityttivät ja Sami halusikin varmistaa, että kilpailun tuotannossa on varmistettu lentojen kompensointi mahdollisimman kattavasti. Sen jälkeen kutsuun oli mahdollista tarttua.  

Vaikka meille muille ei tulisi kutsua seikkailuun ympäri maailmaa, elämässä tarjotaan ehkä muita mahdollisuuksia.  

– Voi miettiä, että mitä se tuottaa, jos tarttuu rohkeasti tarjottuihin mahdollisuuksiin ja lähtee katsomaan, mitä ne tuottavat. Aika monesta asiasta sitä kuitenkin kohtuudella selviää, Sami kannustaa. 

Sami sai konkreettisesti kokea, että kun konteksti vaihtuu, niin sitten oma konteksti näyttäytyy toisenlaiselta. Opiskelijoille kansainväliset kurssit tai harjoittelut voivat tarjota mahdollisuuden tutustumaan eri kulttuureihin ja konteksteihin.   

– Kun Diakin alkuvuosinani keskustelin kansainvälisistä harjoitteluista palanneiden opiskelijoiden kanssa, tuntui järjettömältä kysyä aidsiin sairastuneita potilaita Sambiassa tai Swazimaassa kohdanneilta opiskelijoilta, ainoastaan, että oliko kivaa. Silloin kehitin syvällisemmän tavan keskustella ja pyysin opiskelijoita jatkamaan kolmea lausetta, jotka kertoivat kokemuksesta enemmän, Sami kertoo.  

Sami kertoo, että palatessaan hän koki jotain samaa kuin harjoittelukokemuksiaan kuvailleet opiskelijat vuosien varrella. Takaisin omaan todellisuuteen asettuminen ottaa aikansa, ja pohdinta maailmalla nähdystä ja kuullusta jatkuu. Tänä päivänä opiskelijoilla on vähemmän harjoitteluja kuin hänen uransa alkuaikoina, mutta siitä huolimatta Sami rohkaisee ja kannustaa kansainvälisen harjoittelun suorittamiseen.   

– Kyllä tuon kilpailukokemuksen perusteella jotenkin ehkä entistä pontevammin haluaisin rohkaista ainakin miettimään kansainväliseen harjoitteluun lähtöä, jos se suinkin on muuten mahdollista, Sami pohtii. 

Kysy Samilta Amazing Race -kilpailusta – IG live tulossa!

Mitä mietit Samin kisakokemuksesta? Ensi viikon perjantaina 17.11. klo 15-16 järjestetään Instagram-live, jossa Sami on vastaamassa diakilaisten lähettämiin kysymyksiin! Kysymyksiä voi lähettää Diakin sisäisissä viestintäkanavissa (Diakle, Duuri), sosiaalisessa mediassa tai osoitteessa viestinta@diak.fi.

Artikkelin kuvat: Antti Rintala ja Nelonen Media