Siirry sisältöön

Voimavaralähtöistä yhteisökehittämistä

Opiskelijoita pöydän ympärillä.
Kansainvälinen intensiivikurssi BIP Asset-based Community Development järjestettiin Helsingin kampuksella kesäkuun alussa.

– Kurssi antaa mahdollisuuden tavata opiskelijoita eri maista ja yliopistoista. Teemaa opiskellessa oppii myös muista kulttuureista. Kansainvälisyys syventää opintojakson teemojen, voimavaralähtöisyyden ja yhteisöjen rakentamisen käsittelyä aivan huikealla tavalla. Mahtava mahdollisuus oppia monella tasolla, sanoo yksi tämän vuoden kurssin opettajista, lehtori Sami Ritokoski Diakista.

Asset-based Community Development Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) koostui etäopiskelusta sekä intensiiviviikosta Suomessa. Kurssi järjestettiin tänä vuonna yhteistyössä Technical University of Applied Sciences Würzburg-Schweinfurtin (Saksa), University College Corkin (Irlanti), Tarton yliopiston (Viro), VID Specialized Universityn (Norja) ja Wrexham Universityn (Iso-Britannia) kanssa.

Sami Ritokoski seisomassa portaikossa.
Lehtori Sami Ritokoski toimi opettajana BIP-intensiivikurssilla.

Voimavarat keskiössä

Leo S opiskelee toista vuotta englanninkielistä sosionomitutkintoa Diakissa. Tämä on hänen ensimmäinen BIP-kurssinsa.

– Tämä BIP ja sen teema kuulostivat mielenkiintoiselta. Olin kiinnostunut oppimaan lisää ihmisten voimavarojen esiin tuomisesta yhteisötyössä ja heidän tukemisestaan. Pidin myös ajatuksesta opiskella yhdessä muiden yliopistojen opiskelijoiden kanssa, hän kertoo.

Voimavaralähtöisessä yhteisökehittämisessä huomio viedään ihmisten voimavaroihin ja siihen, mitä he tuovat yhteisöönsä.

– Sen sijaan, että keskittyisimme ongelmiin, katsomme, mitä henkilöllä tai yhteisöllä on tarjottavanaan, ja hyödynnämme yhteisön resursseja ja kykyjä.

BIP.kurssin opiskelija Leo S seisomassa portaikossa.
Diakin opiskelija Leo S viihtyi BIP-intensiivikurssilla.

Leo on erityisen kiinnostunut maahanmuuttaja- ja pakolaisyhteisöistä.

– Olen itse maahanmuuttaja, ja olen kiinnostunut maahanmuuttajien yhteisöönsä tuomista kyvyistä ja voimavaroista.

BIP-kurssi on tarjonnut uusia näkökulmia aiheeseen sekä mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä.

– Kurssi on ollut loistava tilaisuus tavata muita alan opiskelijoita ja opettajia eri puolilta maailmaa ja oppia uusia näkökulmia yhteisiin haasteisiin, Leo sanoo.

Toisilta oppimista

Myös sosiaalityön opiskelija Lara Gaisbauer Würzburg-Schweinfurtin teknillisestä ammattikorkeakoulusta työskentelee pakolaisten parissa Saksassa. Hän näkee voimavaralähtöisyyden arvokkaana näkökulmana kotouttamiseen.

– Meillä on Saksassa valtava tarve pakolaisten kotouttamiselle. Työskentelen nuorten pakolaisten, enimmäkseen poikien, parissa ja olen myös asunut ja opiskellut yhdessä pakolaisten kanssa. Voimavaralähtöinen ajattelu auttaa näkemään, mitä eri yhteisöt tuovat mukanaan yhteiskuntaan.

– Pakolaisista etenkin nuoret miehet nähdään usein enemmän uhkakuvien kautta, mikä voi saada ihmisen tuntemaan itsensä arvottomaksi. Voimavaralähtöinen yhteisökehitys tarjoaa avaramman ajattelutavan. Pakolaisilla on myös paljon voimavaroja, jota he voivat tuoda yhteisöön, Lara sanoo.

Lara inspiroitui osallistumaan kurssille ystävänsä suosituksesta.

– Hänen mielestään professorit ja kaikki täällä olivat niin mukavia. Helsinki on myös mukava kaupunki.

Opiskelija Lara istuu sohvalla ja hymyilee.
Saksalainen Lara on kiinnostunut erityisesti pakolaisyhteisöjen kanssa työskentelystä.

BIP ei koostu pelkästään opiskelusta tai luennoista, vaan intensiiviviikon aikana tehdään myös retkiä ja opintovierailuja. Tänä vuonna ohjelmaa järjestettiin esimerkiksi historiallisessa Suomenlinnassa.

– Luonnon ja historiallisen saaren näkeminen tarjosi myös sielunruokaa, Lara kertoo.

Parasta oli silti tutustua uusiin ihmisiin.

– BIP:n aikana tutustuin uusiin ihmisiin ja sain niin paljon tietoa siitä, miten sosiaalityötä tehdään eri maissa. Pääsin vertailemaan sosiaalityötä esimerkiksi Saksassa ja Irlannissa. Voimme oppia paljon toisiltamme.

Mikä BIP?

  • Haussa nyt: Sosiaalialan opiskelijoiden on mahdollista hakea mukaan Malmön yliopiston koordinoimalle kansainväliselle monimuotoiselle intensiivikurssille Social Policies and Welfare (7,5 ECTS). Intensiivikurssi järjestetään kevätlukukaudella 2024. Kurssiin sisältyy online ryhmä- ja työpajatyöskentelyä sekä intensiiviviikko Malmössa, Ruotsissa 30.1.-9.2.2024. Lisätietoja BIP-toteutuksesta. Hakuaika Social Policies and Welfare intensiivikurssille päättyy 8.2023.
  • BIP eli Blended Intensive Programme on monimuotoinen intensiivikurssi, joka tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja vahvistaa omaa ammattitaitoa kansainvälisessä ympäristössä.
  • Koostuu verkko-opiskelujaksosta ja intensiivikurssista kumppanikorkeakoulussa.
  • Tarjoaa joustavan liikkuvuusmahdollisuuden erityisesti lyhytkestoisesta kansainvälisestä oppimiskokemuksesta tai vaihtojaksosta kiinnostuneille opiskelijoille.
  • Voit saada Erasmus+-tukea liikkuvuuden rahoittamiseksi.
  • On suunnattu kaikkien alojen ja eri vuosikurssien opiskelijoille lisätietoja BIP-kursseista.