Siirry sisältöön

”Työelämään siirtyy levollisin mielin, kun osaaminen on kunnossa”

Jari Saari
Hoivatie Aurora Heinäpään vastuusairaanhoitaja Jari Saari valmistui sairaanhoitaja-diakonissaksi Diakista kesäkuussa 2022.

Opintoihin Saarella meni kuusi vuotta.

– Korona viivästytti opintoja todella paljon. Tutkinto on neljän vuoden tutkinto, mutta koronan vuoksi harjoittelupaikkoja ei saanut. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa suoritettava erikoissairaanhoidon harjoittelu on sellainen, jonka koulu järjestää meille, eikä niihin voi itse vaikuttaa. Loppupeleissä tein peräkkäin kolme harjoittelua, Saari nauraa.

Saari oli työskennellyt lastensuojelun parissa jo aikaisemminkin, mutta halusi päästä sopivan työmatkan päässä olevaan työpaikkaan. Hän huomasi te-toimiston sivuilla vastuusairaanhoitajan paikan, ja on ollut tyytyväinen, että haki töihin Aurora Heinäpäähän.

– Olen päässyt mukaan rakentamaan yksikköä aivan alusta asti. Meitä on 11 työntekijää plus esihenkilö. Meillä on tosi mukava porukka sosionomeja, lähihoitajia, nuoriso- ja vapatoiminnan ohjaajia ja sairaanhoitaja.

Vastuusairaanhoitajan työnkuva on monipuolinen. Aamuisin hän käy ensimmäiseksi läpi raportin – mitä on tapahtunut, missä mennään, lukee kirjaukset – ja usein hän laittaa aamupalaa, huolehtii lääkkeet, ja katsoo, että lapset lähtevät kouluun.

– Hoidan lisäksi yhden nuoren kuskauksen kouluun ja sieltä pois. Yksikön lääkehoidolliset asiat eli tilataanko joitain lääkkeitä, onko poikkeamia, ja onko lääkehuoneessa kaikki asiat kunnossa kuuluvat luonnollisesti työnkuvaani. Jos lääkehoidossa on muutoksia, infoan siitä muita, käsittelen lääkepoikkeamat, tarkkailen lapsen fyysistä ja psyykkistä vointia ja keskustelen niistä muiden kanssa. Osallistun tarpeen mukaan ohjaustyöhön eli yleensä aamuisin, Saari luettelee.

Simulaatiot ja harjoittelut opettavat eniten

Ennen sairaanhoitajan opintoja Saari työskenteli muilla aloilla. Hänen lapsensa sairastuttua 2015 epilepsiaan, Saari alkoi pohtia, miten voisi auttaa enemmän. Koska sosiaali- ja terveysala kiinnosti, haki hän sairaanhoitajan koulutukseen. Kouluksi valikoitui Diak.

Parasta opinnoissa oli simulaatiot ja harjoittelut.

– Niissä oppi eniten, ja pääsi käytännössä tekemään asioita. Harjoittelua ja simulaatioita noin  30 prosenttia opinnoista.

Saari kiittelee myös sitä, että Diakilla on sekä nykyaikaiset laitteet ja tilat, mutta myös opetusmenetelmät on päivitetty nykypäivään.

– Todella hyvät opettajat on iso plussa. Korona-aikana etäopiskelumahdollisuudet kasvoivat eli opiskelusta tuli vapaampaa.

Työntekijän huomioiva työilmapiiri

Saari kokee, että opintojen jälkeen pystyi työelämään siirtymään levollisin mielin, kun osaaminen oli kunnossa. Työssään Saari näkee paljon hyviä asioita.

– Saan aika pitkälle suunnitella itse työni ja aikatauluni, kunhan kaikki tulee tehtyä. Työyhteisö ja nuoret ovat mahtavia, ja on mukava tulla töihin ja lähteä töistä. Meillä on hyvä työilmapiiri ja paljon työtä vahvistavia asioita.

Hoivatietä työnantajana Saari kuvaa ”työntekijän huomioivaksi”. Hän on saanut joustoa omaan elämään ja erityislapsensa asioiden hoitamiseen, kun työnantajan kanssa on voinut sopia asioista. Lisäksi yksikön arki on lähtenyt positiivisesti käyntiin jatkuvan koulutuksen ja työnantajan tuen avulla.

– Meidän yksikössä kaikilla ei ollut aiempaa kokemusta lastensuojelusta, mutta työnantaja on järjestänyt koulutuksia ja tietoiskuja niin, että jokainen on saanut varmuutta työn tekemiseen. Hoivatie aidosti kuuntelee työntekijöitä, Saari kiittelee.

Kuva: Hoivatie
Teksti on tuotettu yhteistyössä Hoivatien kanssa. Hoivatie on Diakin strateginen kumppani.