Siirry sisältöön

Uusi seminaari kerää kielellisen saavutettavuuden asiantuntijat yhteen

Kaksi viittovaa henkilöä, kädet näkyvissä.
Diak on mukana järjestämässä uudenlaista seminaaria, jonne odotetaan saapuvan sankoin joukoin alan kansainvälisiä ja kotimaisia asiantuntijoita.

Kansainvälinen International Days of Linguistic Accessibility -seminaari (IDLA) järjestetään ensimmäistä kertaa 11.–12.5.2023.

– Seminaari on hyvä esimerkki toimivasta yhteistyöstä kahden ammattikorkeakoulun välillä. Seminaarin viisihenkiseen suunnitteluryhmään kuuluu sekä Diakin että Humakin edustajia, ja yhteistyö on sujunut alusta asti erinomaisesti, kertoo tulkkauksen yliopettaja Lena Segler-Heikkilä.

Aiheena on tänä vuonna toimiva kommunikaatio työpaikalla. Seminaaripäivien aikana tarjotaan monipuolisesti kielelliseen saavutettavuuteen ja tulkkaukseen, kulttuurienväliseen kommunikaatioon ja kommunikaatio-osaamiseen liittyviä esityksiä.

Seminaari on monikielinen: ensimmäisenä päivänä kielet ovat suomi ja suomalainen viittomakieli ja toisena päivänä englanti ja kansainvälinen viittominen.

– Työryhmä päätti, että seminaariin on mahdollista osallistua tällä kertaa ainoastaan paikan päällä. Haluamme edistää verkostoitumista, aktiivista keskustelua ja aidon läsnäolon kokemusta, ja se onnistuu parhaiten olemalla läsnä, Segler-Heikkilä kertoo.

Etäosallistuminen on mahdollista ainoastaan Diakin ja Humakin opiskelijoille, joille tarjotaan työpajatyöskentelyn aikana myös oma verkkotyöpaja. Aulassa järjestetään opinnäytetöiden posterinäyttely, johon sekä Diakin että Humakin opiskelijat voivat osallistua. Näyttelyn ansiosta seminaarivieraat pääsevät tutustumaan muun muassa tulkkausalan kehittämistehtävien aiheisiin ja sisältöihin.

Lisätietoja verkkosivuilta

Seminaarille on perustettu omat nettisivut, joilta löytyy kaikki seminaariin liittyvä informaatio ja joita myös säännöllisesti päivitetään.

– Olemme saaneet erittäin korkeatasoisia esitys- ja työpajaehdotuksia molemmille päiville sekä kotimaasta että ulkomailta. Luvassa on monipuolinen ohjelma, joka on julkaistu seminaarin nettisivuilla, Segler-Heikkilä kertoo.

Tarkoitus on, että seminaarin jälkeen jokainen esiintyjä laatii artikkelin, joista syntyy ensimmäinen, joulukuussa 2023 ilmestyvä IDLA-julkaisu. Seminaarista julkaisuineen on tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma. Vuodelle 2024 on ehdotettu aiheeksi toimivaa kommunikaatiota oppilaitoksissa. Seminaari tullaan järjestämään Diakin tiloissa Helsingissä.

Tervetuloa kielellisen saavutettavuuden päiville

  • Kansainväliset kielellisen saavutettavuuden päivät (International Days of Linguistic Accessibility, IDLA) järjestetään 11.–12.5.2023 Helsingissä Humanistisen ammattikorkeakoulun auditoriossa (Valkea Talo, Ilkantie 4).
  • Seminaarin teemana on toimiva kommunikaatio työpaikalla.
  • Seminaariin voi ilmoittautua 30.4.2023 saakka Paikkoja on rajoitetusti 200 osallistujalle. Myös opiskelijoiden pitää ilmoittautua seminaariin.

Katso ohjelma ja lisätiedot tapahtuman nettisivuilta.