Siirry sisältöön

Pro diaconia -mitali Diakin yliopettaja Mikko Malkavaaralle

Mikko Malkavaara kukkien kanssa.
Diakin diakonian ja kasvatuksen yliopettaja ja kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara on palkittu Pro diaconia -mitalilla.

Pro diaconia -mitali on arvokas huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan tai päätöksenteossaan toiminut diakoniaa edistäen tai erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta toteuttaen.

Diakonian tutkimuksen seura myönsi mitalin Mikko Malkavaaralle hänen monivuotisesta työstään diakonian tutkimuksen ja tutkimusseuran hyväksi. Malkavaara toimi Diakonian tutkimuksen seuran ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 2002–2015.

Yhteensä neljä diakoniatyön hyväksi pitkän työuran tehnyttä kirkon toimijaa palkittiin Pro diaconia -mitalilla 16.9.2022 Kirkon diakonian päivillä Helsingissä pidetyssä iltajuhlassa. Mitalin saivat Malkavaaran lisäksi Kirkkopalveluiden diakoniajohtaja Seppo Sulkko, Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja el. Tapio Pajunen ja Itä-Suomen yliopiston dosentti Esko Ryökäs.

– Minulle osoitetusta huomiosta olen ollut kiitollinen, hämillään, iloinen, vähän nolo ja onnellinen, eli tunteet ovat vaihdelleet kovastikin. Erityinen arvo oli tietenkin sillä, että tunnustus annettiin Kirkon diakonian päivien suuressa iltajuhlassa Kallion kirkossa satojen diakoniatyötä tekevien silmien edessä, Mikko Malkavaara sanoo.

Rivissä palkittavia kirkon diakonian päivillä.
Mikko Malkavaara palkittiin Kirkon diakonian päivillä 16.9.2022. Kuva: Tero Konttinen.

Monipuolinen diakonian asiantuntija

Malkavaara on toiminut diakonian parissa ja alan uranuurtajana jo lähes 40 vuotta. Hän on toiminut 1980-luvulla Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliiton, nykyisten Kirkkopalvelujen tiedottajana ja julkaisusihteerinä sekä Yhteisvastuukeräyksen ja Vastuuviikon tiedottajana ja julkaisuvastaava. Hän toimi Yhteisvastuukeräyksen johtajana ja Kirkkopalvelujen diakoniajohtajana vuosina 1988–2001.

Diakin Järvenpään yksikön johtajaksi Malkavaara tuli vuoden 2002 alusta. Tällä hetkellä hän toimii Diakissa diakonian ja kasvatuksen yliopettajana.

Tutkijana hän on käsitellyt diakoniaa tai sen lähialoja monipuolisesti. Malkavaaran väitöskirja vuodelta 1993 käsitteli Luterilaisen maailmanliiton apua rautaesiripun taakse eristyksiin jääneille Itä-Euroopan luterilaisille vähemmistökirkoille vuosina 1945–1950. Vuonna 1999 ilmestynyt In­tialainen dalit-teologia -teos kertoo intialaisesta vapautuksen teologiasta ja ihmisoikeuskamppailusta.

Suomalaisen diakonian kehityksestä Malkavaara on kirjoittanut 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Malkavaaran ensimmäinen yleisesitys diakonianhistoriasta oli Kari Latvuksen ja Antti Eleniuksen toimittamassa teoksessa Auttamisen teologia vuonna 2007, ja ensim­mäisen laajan teoksen diakoniasta, diakonian teologiasta ja diakonianhistorias­ta, kirjan Diakonia ja diakonivirka, hän julkaisi vuonna 2015. Näiden lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia muita tekstejä diakoniasta ja diakonian historiasta.

Syyskuussa julkaistiin teos Diakonia on kutsumustyötä – Diakonia Suomessa 1850–1944 (Diak Tutkimus 5, Diakonia-ammattikorkeakoulu).

Malkavaara kirjoittaa myös Dialogi-verkkomediaan Elämäni käsitteet -sarjaa, joka tarjoaa omaelämäkerrallisia ja ammatillisia näkökulmia Malkavaaran työhön liittyviin käsitteisiin.

– Välillä teemani ovat etääntyneet diakoniasta kauaskin, mutta aina olen palan­nut takaisin oppiakseni jälleen jotakin uutta. Näkemykseni ovat vuosien varrella syventyneet ja avartuneet, Malkavaara sanoo.

Kuvat: Marko Pasma, Tero Konttinen