Siirry sisältöön

Viitottu ja kuvitettu viikonloppu Muumimaailmassa – Diakin opiskelijat jälleen mukana

Muumihahmoja Muumimaailmassa.
Elokuussa Muumimaailmassa vietetään taas viitottua ja kuvitettua viikonloppua. Diakin tulkkauksen opiskelijat ovat mukana järjestämässä tapahtumaa, jossa ohjelma tulkataan viittomakielellä tai muilla kommunikointimenetelmillä.

Viitottua ja kuvitettua viikonloppua vietetään Muumimaailmassa 13.-14.8.2022. Tällöin kaikki ohjelmanumerot tulkataan viittomakielelle, viitotulle puheelle ja kommunikaatiota tukevilla menetelmillä. Muumimaailman ja Diakin tulkkauksen opiskelijoiden järjestämä tapahtuma tuo satumaailman lähemmäksi lapsia, jotka kommunikoivat suomalaisella viittomakielellä, viitotulla puheella tai jollakin puhetta tukevalla tai korvaavalla menetelmällä.

– Tulkkaamme tapahtumassa esityksiä suomalaiselle viittomakielelle, tukiviittomin ja kuvin. Tilaisuus on ainutlaatuinen, eikä tällaisia tapahtumia välttämättä pääse valmistumisen jälkeen kovin usein tulkkaamaan, kertovat mukana olevat puhevammaisten tulkkauksen opiskelija Jenni Loikkanen ja viittomakielen tulkkauksen opiskelija Roosa Rönkkönen.

Opiskelijat iloitsevat, että tapahtumassa pääsee käyttämään ja opettelemaan uusia taitoja.

– Tykkään tulkata erityisesti lapsille, koska viittomat saavat olla isoja ja kehon kieli ja ilmeet ovat tärkeässä roolissa, Rönkkönen sanoo.

– Teatteritulkkausta en ole aikaisemmin päässyt tekemään ja se kiinnostaa minua, Loikkanen täydentää.

Opinnoista ammennettavaa

Opiskelijat tekevät tulkkausviikonlopussa alkuvalmistelut ja aikataulutukset. Kokemus tarjoaa paljon ammennettavaa niin viittomakielen tulkkauksen kuin puhevammaisten tulkkauksen opeista.

– Viittomakielen tulkkauksen puolella saa kokemusta roolin vaihdoista sekä siitä, miten eläydytään jokaiseen hahmoon erikseen. Puhevammaisten tulkkauksen puolella pääsemme tekemään materiaalia alusta asti itse sekä kuvien ja tukiviittomien yhdistämistä tulkkaukseen, Loikkanen ja Rönkkönen pohtivat.

Tilaisuus tarjoaa myös kokemusta suuremman yleisön edessä esiintymisestä. Haastetta tuovat yleisön reagoinnit esityksissä sekä vuorovaikutus yleisön kanssa.

– Toivottavasti tämä viikonloppu tavoittaa kohdeyleisönsä ja samalla erilaiset kommunikointitavat tulevat tutuiksi kaikille.

Perinnetapahtuma

Diakin ja Muumimaailman tulkkausyhteistyötä on tehty jo vuodesta 2018. Muumimaailmassa yhteistyötä kiitellään.

– Hienoa, että yhteistyö jatkuu myös tänä kesänä. Osalle asiakkaista Viitotusta viikonlopusta on tullut jo perinne ja myös meidän henkilökunnalle tervetullut tapahtuma. Yhteistyö on aina sujunut erittäin hyvin. Diakin opiskelijat ovat valmistautuneet ohjelmiin huolellisesti ja asiakkailtamme tulee paljon positiivista palautetta, kiittää Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen.

Kuva: Moomin Characters™ Theme park created by Dennis Livson.