Siirry sisältöön

“Sain paljon enemmän kuin mitä olisin saanut harjoittelussa Suomessa”

Kun sosionomi-diakoni-opiskelija Katariina Ottosson lähti harjoitteluun Espanjaan, hän ei tiennyt, kuinka unohtumaton elämys olisi edessä. Aurinkorannikon suomalainen evankelis-luterilainen seurakunta Fuengirolassa tarjosi hienon oppimiskokemuksen.   

– Ensivaikutelma vaihtokohteesta oli positiivinen. Heti ensimmäisenä päivänä tunsin, että olin tehnyt oikean valinnan. 

Vaihtoon sopeutuminen sujuu nopeasti, jos päättää etukäteen elää tavallista elämää, Ottosson kertoo.  

– Rakensin alusta alkaen rutiinit päiviini. Heti saavuttuani selvitin lähimmän kaupan ja työpaikan sijainnin sekä junien aikataulut. Kävelin useana päivänä lähialueita läpi, jotta tiedän missä mitäkin on. Puhuin muiden vaihtareiden kanssa outouksista ja tiesin, että en ole yksin.

Käytännön vinkit:

  1. Verkostoidu toisten samaan kaupunkiin lähtevien harjoittelijoiden kanssa jo vaikka Suomessa. Vaihtarikaverit ovat korvaamaton apu ja tuki tosi monessa arjen asiassa.
  2. Sisällä on todella kylmä, joten mukaan kannattaa pakata villasukkien lisäksi jotkut aamutossut. Ilmasto on vaihtelevaa ja pitää sisällään vesisateen, hiekkamyrskyt, ukkosen, helteen ja kaiken siltä väliltä.
  3. Minulle kaikkein vaikeinta on ollut kotiin paluu. En osannut odottaa ihan niin kovaa tunnemyrskyä, minkä lopulta koin.
Seurakunnasta voidaan tehdä bussiretkiä tai lyhyempiä kävelyretkiä. Pinjametsäretkellä noin 60 retkeläistä nautiskeli kävelyn jälkeen oliivipuiden alla Mölkkyä pelaten, makkaraa paistaen ja yhdessä jutustellen.

Ei tylsää hetkeä

Päivät vaihdossa olivat vaihtelevia. Työpäivään kuului asiakastapaamisia seurakunnan toimipisteillä, ohjelman suunnittelua ja siihen osallistumista sekä Raamattu- ja rukouspiiriä. Intensiivisten päivien jälkeen Ottosson nautti rannalla kävelystä tai ravintolassa syömisestä. Joskus hän saattoi hurauttaa bussilla läheiseen Mijaksen kaupunkiin tai junalla Malagaan ja nähdä vaihtarikavereita.  

– Toisinaan töitä oli illalla, joten silloin keksin tekemistä aamupäiviin. Tylsää hetkeä en kokenut. 

Fuengirola on täynnä vapaa-ajan viettomahdollisuuksia: Fuengirola on vaeltajan paratiisi ja pitkä ranta mahdollistaa monenlaiset aktiviteetit, shoppailua riittää ja museoiden koluaja pääsee Malagassa elementtiinsä. Loistavan sijaintinsa ja hyvän julkisen liikenteen ansiosta matkustaminen muihin kaupunkeihin ja retkeilemään käy sutjakasti. Juna Fuengirolasta Malagaan kulkee kolme kertaa tunnissa, joten sillä pääsee helposti Benalmadenaan, Torremolinokseen, Plaza Majorille shoppailemaan, lentokentälle ja Malagaan. Junayhteyksillä pääsee seikkailemaan myös Sevillaan ja Madridiin.  

Parhaat palat:

  1. Vapaampi ja rennompi elämänrytmi
  2. Meri ja ranta tärkeinä rauhoittumisen paikkoina
  3. Ruoka ja vaellukset
  4. Uudet ihmissuhteet ja työtehtävät
Mijaksesta avautuva huikaiseva näkymä yli Fuengirolan kaupungin oli yksi Ottossonin lempiasioita vaihdossa.

Pois omalta mukavuusalueelta

Ottossonin mukaan ulkomailla vaaditaan sopeutumiskykyä, joten on uskaltauduttava pois omalta mukavuusalueelta – on siedettävä muuttuvia olosuhteita ja erilaista tapaa toimia. Tämä kaikki on kuitenkin sen arvoista. 

– Päällimmäiset fiilikset ovat täynnä kiitollisuutta. Ammatillisesti sain paljon enemmän kuin osasin odottaa tai mitä olisin saanut harjoittelussa Suomessa. Opin myös paljon itsestäni.  

Ottossonin terveiset muille vaihtoa miettiville ovat kannustavat.

– Lähde avoimin mielin ja ole valmis tekemään monenlaisia tehtäviä, niin saat harjoittelusta paljon enemmän irti! 

Kaikki kuvat: Katariina Ottosson