Diak hakee suuhygienistikoulutuksen koulutusvastuuta Poriin – koulutus vahvistaisi sote-alan osaamista Satakunnassa

Diakonia-ammattikorkeakoulu on jättänyt opetus- ja kulttuuriministeriölle suunnatun hakemuksen suuhygienistikoulutuksesta. Aloituspaikat suunnattaisiin Diakin Porin-kampukselle, jossa koulutetaan sote- ja kirkon alan osaajia.

Monissa maakunnissa on pula hammaslääkäreistä, suuhygienisteistä ja hammashoitajista.

– Diak on suuntaamassa haettavat aloituspaikat Porin kampukselle, jossa ne voivat palvella laajasti sekä Satakunnan että Pirkanmaan, mutta myös Pohjanmaan ja Keski-Suomen osaajatarvetta. Näillä alueilla ei järjestetä tällä hetkellä lainkaan suuhygienistikoulutusta, kertoo Diakin vararehtori, koulutusjohtaja Pirjo Hakala.

Suuhygienistien kouluttaminen Satakunnassa laajentaisi sosiaali- ja terveysalan osaamista maakunnassa.

– Diakilla on vahva kokemus ja osaaminen sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien koulutuksesta neljällä eri kampuksella ja toimivat alan verkostosuhteet. Tälle perustalle voidaan rakentaa myös suuhygienistikoulutuksen aloittaminen ja toteuttaminen, Hakala kertoo.

Suuhygienistikoulutusta voitaisiin toteuttaa yhteistyössä Satakunnassa sijaitsevien toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Tärkeä osa suunniteltua kumppanuusverkostoa ovat julkisen ja yksityisen puolen toimijat Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Satakunnan maakuntaliitolta ja Porin kaupungilta on vahva tuki Diakin toteuttamalle suuhygienistikoulutukselle. Koulutuksen toteutuksessa hyödynnettäisiin alueen suun terveydenhuollon aitoja työelämäympäristöjä. Erityisesti palvelukeskus Himmelin yhteyteen rakentuva suun terveydenhuollon ympäristö voisi palvella opiskelijoiden oppimis- ja harjoittelupaikkana. Myös alueen yksityiset palveluntarjoajat tulisivat hyötymään koulutuksen saamisesta Satakuntaan.

Jos OKM myöntää Diakille suuhygienistien koulutusvastuun, koulutus voisi käynnistyä Porissa syksyllä 2023. OKM:n päätöstä odotetaan vuodenvaihteeseen mennessä.