Siirry sisältöön

Opiskelija, ota koronarokote!

Rokotekattavuuden noustessa ja pandemian heikentyessä on koronan jälkeinen arki jo monella mielessä. Tilanteen näyttäytyessä positiivisempana pandemian alkuaikoihin nähden, on rokotteiden jakaminen ja niiden ottaminen kuitenkin edelleen tärkeää. Keskustelimme Diakin Helsingin-kampuksen terveysalan lehtorin Jaana Tillin kanssa koronarokotusten tärkeydestä ja koronarokotteisiin liittyvistä yleisistä kysymyksistä.

Normaaliin arkeen paluu ja pandemian jälkeinen aika ovat jo varsin lähellä. Miksi rokote kannattaa edelleen ottaa, vaikka rokotekattavuus onkin jo varsin korkeaa Suomessa?

– Korona ei ole hävinnyt yhteisöstämme mihinkään, ja joka päivä vajaat 500 ihmistä saa tiedon sairastumisestaan. Rokotteen ottamisella voi siten suojata etenkin itseään, jokaisen lähipiiriä, mutta myös sitä yhteisöä, jonka kanssa päivittäin toimii. Diakissa rokotteilla suojataan toisin sanoen kampuksella olevia henkilöitä niin opiskelijoita kuin henkilökuntaa, mutta myös opiskelijaryhmiä. Suomessa annettavien rokotteiden teho on myös todettu hyväksi asiantuntijatutkimuksissa, ja rokotteella voikin suojata tehokkaasti itseään vakavan koronataudin muodoilta ja ehkäistä esimerkiksi tehohoitoon joutumista, vaikka sairastuisikin tautiin. Opiskelijamme ovat harjoitteluissa sellaisissa toimintaympäristöissä, joissa rokotukset ovat tärkeitä niin asiakkaan kuin opiskelijan itsensä suojaamisen näkökulmista.

Rokotteista puhutaan paljon etenkin sosiaalisessa mediassa ja niistä liikkuu paljon erilaista tietoa. Onko rokote turvallinen?

– Koronarokote on kehitetty pandemian aikana ja sitä on testattu paljon. Tieteellisten tutkimusten tekijät ja asiantuntijat pystyvät todentamaan hyvin, että koronarokote on turvallinen. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Koronarokotteiden haittavaikutukset ovat kuitenkin pienempiä kuin jos jättäisi rokotteen kokonaan ottamatta, mikä saattaa johtaa sairastumiseen. Sairastuminen voi johtaa vaaralliseen tautiin. Korona on vaarallinen ja herkästi tarttuva tauti, josta paraneminen voi vaatia pitkän ajan ja jopa hoitojakson sairaalassa. ja toipumisen.

Rokotukset aloitettiin Suomessa jo viime keväänä. Miten ja missä rokotteen voi ottaa tällä hetkellä?

– Rokotuksia jaetaan jokaisella paikkakunnalla erinäisissä paikoissa. Helsingissä koronarokotuksen voi saada esimerkiksi Jätkäsaaren, Malmin, Messukeskuksen tai Myllypuron rokotuspisteellä, joihin voi mennä ilman ajanvarausta tai ajanvarauksella. Rokotuksia varten on perustettu myös pop up -pisteitä, esimerkiksi Kauppakeskus Hertsiin Herttoniemessä. Jokainen voi siten hakea joko ensimmäisen rokotuksen, tai täydentää rokotussarjaansa toisella rokotuksella ilman ajanvarausta.

Lue lisätietoa rokotuksista sairaanhoitopiirisi tai kotipaikkakuntasi verkkosivuilta:

Otathan rokotuksen – nähdään pian kampuksella!