Siirry sisältöön

Diakin opiskelijat luomassa saavutettavaa satumaailmaa – Viitottu ja kuvitettu viikonloppu Muumimaailmassa

Muumimaailma ja Diakonia-ammattikorkeakoulun tulkkauksen opiskelijat järjestävät yhteistyössä Viitotun ja kuvitetun viikonlopun Naantalin Muumimaailmassa 21.–22.8.2021. Tapahtumassa tulkataan kaikki ohjelmanumerot viittomakielellä tai muilla kommunikointimenetelmillä.

Viitottu ja kuvitettu viikonloppu tuo satumaailman lähemmäs lapsia, jotka kommunikoivat suomalaisella viittomakielellä, viitotulla puheella tai jollakin puhetta tukevalla tai korvaavalla menetelmällä. Ohjelmanumerot tulkkaavat Diakonia-ammattikorkeakoulun tulevat neljännen vuosikurssin opiskelijat. Tulkkaustapoja löytyy suomalaisella viittomakielellä, viitotulla puheella, kuvilla ja tukiviittomilla.

Opitut taidot käytäntöön tärkeän asian puolesta

Tapahtuman järjestäminen antaa opiskelijoille mahdollisuuden soveltaa niitä tietoja ja taitoja käytännössä, joita opiskelijat ovat oppineet koulutuksen matkan varrella. Tapahtuma tarjoaa opiskelijoille hyvää kokemusta tulkkaukseen valmistautumisesta.

– Prosessi on mielenkiintoinen ja tapahtumaa on mukava järjestää. Olemme päässeet tutustumaan tulkattaviin esityksiin ja luoneet käännös- sekä tulkkausmateriaalia. Myös aikataulutus ja tulkkausmenetelmien valinta on kuulunut tehtävälistaan. Vielä ennen tapahtumaa tehtävänä on käännösten ja materiaalien hiomista sekä käytännön testausta, kertovat Diakin tulkkausopiskelijat Katariina Pulkkinen ja Essi Toura.

Opiskelijat ovat saaneet ennakkoon muumimaailman käsikirjoituksen ja ovat työstäneet niitä läpi kesän. Tapahtuma antaa kokemusta tulkkauksesta myös lapsille ja lisää saavutettavuutta Muumimaailman ohjelmistoon.

– Sekä opiskelijat että minä olemme iloisia, että voimme edistää esteettömyyttä ja tarjota elämyksiä asiakkaiden omilla kielillä ja kommunikaatiotavoilla. Muumimaailma tarjoaa vaihtelevan harjoitteluympäristön, jossa opiskelijat saavat harjoitella lapsille tulkkausta, tulkkauksen koordinoimista, sidosryhmätyöskentelyä ja tulkkauksen järjestämistä yleisötapahtumassa, sanoo opiskelijoita ohjaava lehtori Veera Kuusela Diakista.

Rakentamassa saavutettavaa satumaailmaa

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2005 ja vuodesta 2014 alkaen tapahtuma on pyritty järjestämään vuosittain.

– Olemme tehneet Diakin kanssa hyvää yhteistyötä useamman vuoden. Muumimaailman viitottu viikonloppu on tullut tutuksi myös asiakkaillemme ja sitä osataan kysyä jo ennakkoon, kertoo Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen.

– Viikonloppu on erittäin mieluisa myös työntekijöillemme ja Diakin opiskelijat ovat olleet aina innolla mukana. Tänä vuonna Viitottu viikonloppu osuu Muumimaailman viimeiseen aukioloviikonloppuun ja tuo oman tunnelmansa kesän päätökseen.

– Muumimaailman kanssa on ilo tehdä yhteistyötä. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja mukavaa, kertovat opiskelijat.

Viitottuna ja kuvitettuna viikonloppuna ohjelmaa järjestetään klo 12–17. Tapahtumakalenterin löydät Muumimaailman nettisivuilta.

Kuva: Muumimaailma