Hengitysharjoitusvideolla apua koronaoireisiin

Diakin opiskelija ideoi hengitysharjoitusvideon koronaoireiden helpottamiseen. Idea on mukana Queen Silvia Nursing Awards -kilpailun finaalissa.

Diakista valmistuva opiskelija Anu Tyvijärvi ideoi hengitysharjoitusvideon koronaoireiden lieventämiseen. Hän ylsi hengitysharjoituksia ja joogaosaamista yhdistävällä ideallaan Queen Silvia Nursing Awards -kilpailun finaaliin.

– Hain stipendiä, koska terveysasematyössä olen huomannut, että monet ikääntyneet kaipaavat näinä poikkeuksellisina aikoina keinoja vaikuttaa omaan terveyteensä ja keuhkojensa kuntoon – ja hengitysharjoituksia osaa jokainen meistä tehdä ohjattuna, Tyvijärvi kertoo.

Tyvijärvi ideoi videon, joka kokoaisi yhteen hengitysharjoituksia keuhkojen kunnon parantamiseksi. Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että hengitysharjoitukset voivat suojata koronaviruksen vakavilta tautimuodoilta sekä edesauttaa koronavirusinfektiosta toipumista.

Taustalla tutkimustietoa

American Journal of Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hengityslihaksiston kunnon kohentaminen voi lievittää Covid-19-taudin oireita niin, että potilas voi välttyä joutumasta sairaala- ja tehohoitoon tai ainakin lyhentää sairaalahoidon kestoa.

Newyorkilaisen sairaalan kuntoutusosastolla tehdyssä tutkimuksessa puolestaan Covid-19-tautiin sairastuneet tekivät hengitysharjoituksia iPadin välityksellä potilashuoneissaan. Tutkimuksessa olleilla potilailla lisähapen tarve väheni ja potilaiden kotiutumisaika lyheni. Etäyhteyksien

välityksellä ohjattu kuntoutus vähensi myös hoitohenkilökunnan altistumista koronavirukselle.

– Lisäksi hengitysharjoitusten on todettu vähentävän stressiä ja ahdistuneisuutta, mitä monet sairaalahoitoon koronavirustaudin vuoksi joutuneet kokevat, Tyvijärvi sanoo.

Harjoituksia sairaalaan ja kotiin

Tyvijärvi haluaisi koota hengitysharjoitukset helppokäyttöiseen videomuotoon, jotta ne mahdollistaisivat myös etäkuntoutuksen. Videota voisi hyödyntää eri hoitoalan ympäristöissä esimerkiksi palvelutaloissa ja sairaaloissa – sekä kotiympäristössä.

Tyvijärven mukaan sairaanhoitajat voisivat hyödyntää videoita laittamalla ne pyörimään esimerkiksi potilashuoneen televisioon tai tabletille.

– Hoitohenkilökunnalla ei välttämättä ole kokemusta tai asiantuntemusta itse ohjata hengitysharjoituksia potilaille, joten he voisivat työssään tukeutua tähän materiaaliin.

Lisäksi Tyvijärvi suunnitteli, että koronavirusinfektioon sairastunut ja taudista toipuva voi toteuttaa harjoituksia kotona, ja ne voi hyvin liittää osaksi päivittäisiä rutiineja.

– Riskiryhmiin kuuluvien kannattaisi tehdä säännöllisesti hengityselimistön toimintaa parantavia harjoituksia ennaltaehkäisevässä mielessä.

Hän muistuttaa, että vaikka hengitysharjoitukset voivat tukea toipumista, Covid-19-tautia sairastavan tulee aina myös saada tarvittavaa muuta hoitoa.

– Painotan, että jos sairastaa Covid-19-tautia, hengitysharjoitukset eivät aina riitä hoidoksi, joten herkästi tulee hakeutua terveydenhuollon ammattilaisten arvioon, jos esimerkiksi kokee hengenahdistusta tai jos oirekuva pahenee merkittävästi.

Kilpailuidea yhdistää monipuolista osaamista

Queen Silvia Nursing Award on vuosittain myönnettävä stipendi, joka annetaan sairaanhoitajaopiskelijalle tai sairaanhoitajalle, joka kehittää parhaan ratkaisun tulevaisuuden vanhusten- ja dementiahoidon haasteisiin. Tänä vuonna kilpailuun haettiin ratkaisuja Covid-19-viruksen haasteisiin.

Tyvijärvi yhdisti ideaansa monipuolista taustaansa. Hän valmistuu jouluksi terveydenhoitajaksi ja sairaanhoitajaksi Diakista. Lisäksi hänellä on taustallaan joogaohjaajan koulutus sekä filosofian maisterin tutkinto maantieteestä.

– Hengitysharjoitusvideon tekeminen nousikin mieleeni juuri joogamatolla, Tyvijärvi kertoo.

Hän aloittaa vuodenvaihteen jälkeen kesätyöt Laajasalon terveysasemalla ja keikkailee silloin tällöin Uudessa lastensairaalassa. Queen Silvia Nursing Awards -kilpailun voittaja ratkeaa 23. joulukuuta.

Tyvijärvi on hyödyntänyt kilpailuideassaan edellämainittujen tutkimusten lisäksi myös Kiinassa ja Intiassa tehtyjä tutkimuksia.