Siirry sisältöön

”Kahden lukukauden aikana ehti hyvin palauttaa omat tiedot ja taidot ajan tasalle”

Pirkko Justander, 60, mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksesta valmistunut

Pirkko osallistui Diakin järjestämään mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen päivittääkseen osaamistaan alalla. Pirkko työskentelee Sininauhaliiton esteettömässä mielenterveys- ja päihdetyössä (EMPPA), jossa hänen tehtäviinsä kuuluvat vammaisten sekä pitkäaikaissairaiden riippuvuus- sekä mielenterveyskysymykset.

– EMPAn periaatteena on, että jokaisella on oikeus apuun ja tukeen mielenterveyteen sekä päihteisiin liittyvissä asioissa eikä tuki saa riippua siitä, miten ihminen liikkuu, näkee, kuulee tai ymmärtää asioita.

Pirkko päätyi hakemaan Diakin mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen, koska viimeisimmistä opiskeluista oli kulunut jo miltei 30 vuotta, joten hän halusi päästä päivittämään taitojaan.

– Kun aloimme kehittämään EMPAn toimintaa, huomasin että minulla ei välttämättä ole kovin päivitettyjä taitoja alalla. Kehityskeskustelussa puhuin esihenkilöni kanssa siitä, että osaamisessani on aukkoja ja, että haluaisin mahdollisesti kehittää osaamistani.


”Koulutuksessa opin siitä, mitä tämän päivän mielenterveys- ja päihdetyöhön liittyy”

Diakin erikoistumiskoulutukseen Pirkko törmäsi sattumalta sähköpostiviestissä.

– Olen käynyt välillä Diakissa pitämässä luentoja vammaisuuden kohtaamisesta, jossa kerron samalla EMPPA-työstä. Olimme yhteydessä sähköpostilla erään Diakin lehtorin kanssa ja huomasin sähköpostin allekirjoituksessa mainoksen kyseiseen koulutukseen. Kiinnostuin heti ja kerroin esihenkilölleni haluavani koulutukseen.

Kyseinen koulutus vetosi Pirkkoon siksi, koska kyseessä ei ollut varsinaiseen tutkintoon johtava koulutus, vaan aiempia opintoja täydentävä ja tietojen päivittämiseen soveltuva koulutus.

– Koulutuksessa opin siitä, mitä tämän päivän mielenterveys- ja päihdetyöhön liittyy, mikä on uutta ja millaisia termejä on käytössä.

Koulutus oli Pirkon mielestä tarpeeksi sitova, mutta ei liikaa.

– Tässä iässä en enää halua aloittaa lopputyön tekemistä. Kahden lukukauden aikana ehti hyvin palauttaa omat tiedot ja taidot ajan tasalle.


”Koulutus on tuonut paljon varmuutta omaan työhön päivitetyn tiedon myötä”

Pirkolle tärkein ja kiinnostavin sisältö oli palvelunohjaus. Hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta palvelunohjauksesta julkisella alalla, joten siihen liittyvä sisältö oli erityisen kiinnostavaa. Kurssi tarjosi lisäksi hyvän yleiskatsauksen alaan.

– Erityisesti lääkäreiden pitämien luentojen sisältöjä on voinut hyödyntää asiakastyössä. Lisäksi kokemusasiantuntijoiden tapaaminen oli mielenkiintoista ja antoisaa.

Kaiken kaikkiaan koulutus on tuonut Pirkolle paljon hyötyä työelämään.

– Olen tehnyt alalla paljon töitä, mutta minulla oli eräänlainen ammatti-identiteettikriisi, että osaanko minä tarpeeksi? Koulutuksen myötä yllätyin, miten paljon osasinkin asioita ja se poisti huolet omasta osaamisesta. Koulutus on tuonut paljon varmuutta omaan työhön päivitetyn tiedon myötä.


Lue lisää mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksesta.