Siirry sisältöön

Vastauksia opiskelijoiden kysymyksiin 16.3. tiedotustilaisuudessa

16.3. järjestyssä tiedotustilaisuudessa opiskelijoilta tuli paljon kysymyksiä. Julkaisemme tässä kaikki kysymykset ja vastaukset niihin.

Opiskelu 

 • Kauanko etäopiskelu kestää?   

Vastaus: 30.5.2020 asti ellei tilanne muutu ja palataan normaaliin tilanteeseen aikaisemmin.  

 • Jos kampus menee kiinni, tarkoittaako, että etäopetus kuitenkin jatkuu?  

Vastaus: kyllä, etäopetus jatkuu myös, vaikka kampukset sulkeutuisivat. 

 • Kuinka opinnäytetyöt julkistetaan? OT-seminaarit, joihin tulee osallistua. Toteutuvatko etänä?  

Vastaus: Opinnäytetöiden julkistamiset järjestetään verkon kautta. Seminaariin on aikaa vielä yli kuukausi, joten asiasta annetaan tarkemmat ohjeet myöhemmin.  

 • Turun kampuksella pitäisi alkaa tulkkauksen loppukokeet kahden viikon päästä 30.3. ja kestää kolme viikkoa. Millä tavalla nämä hoidetaan, jos tilanne pahenee ja loppukokeita ei voida järjestää suunnitellulla tavalla? Onko riski valmistumisen lykkääntymiseen myös tulkkikoulutuksessa loppukokeiden osalta vai pyritäänkö ne kuitenkin jotenkin järjestämään joka tapauksessa?   

Vastaus: Meillä on jo tällä hetkellä meneillään suunnittelu siitä, miten loppukokeet tässä tilanteessa saadaan järjestymään. Tämä toki on meillä yhteinen tavoite! 

Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa

 • Polkuopiskelijoita kiinnostaa, miten haku ensi syksyn opintoihin, kun pisteet jäävät vajaaksi?  

Vastaus: Teoriaopinnot pystyy suorittamaan, vaikka opetus onkin etänä.  Terveysalan osalta, jossa polkuopiskelijoilla on harjoittelu ensimmäisellä lukukaudella, asiaa selvitellään ja mietitään vielä. 

Valmistuminen 

 • Jos rajoitukset jatkuvat ja harjoittelut siirtyvät/vaikeutuvat, tuleeko kesän ajalle uusia toteutuksia muista opintojaksoista?  

Vastaus: Koulutuspäälliköt päättävät, kuinka monta eri toteutusta opintojaksosta milloinkin toteutetaan, joten he miettivät tätä asiaa ja tästä tiedotetaan myöhemmin 

 • Valmistuuko keväällä 2020 valmistuvat opiskelijat ajallaan, jos harjoittelujen suorittaminen onnistuu?  

Vastaus: Kyllä, valmistumispäivä on ennallaan, vaikka valmistumisjuhlat siirtyisivätkin tai jäisivät kokonaan pois. 

Harjoittelu 

 • Kuinka pitkä tuo riskiryhmän harjoittelukielto on?  

Vastaus: THL:n ohjeistuksen mukainen. Emme pysty määrittämään tiettyä ajanjaksoa. Myös harjoittelupaikan ohjeistuksen mukaisesti tulee toimia. 

 • Onko vajaita harjoittelupäiviä mahdollista täydentää esim. korjaavilla tehtävillä? Kaikki kokoava toiminta on peruttu, joten päivät luultavasti lyhenevät merkittävästi  

Vastaus: ota yhteyttä harjoittelua ohjaavaan opettajaan. Ei voida antaa yhtä yleistä ohjetta, koska harjoittelut ovat kaikki erilaisia. 

 • Ymmärsinkö oikein, että jos kuuluu riskiryhmään niin mihinkään harjoitteluun ei saa osallistua?  

Vastaus: kyllä, riskiryhmään kuuluva ei saa osallistua harjoitteluun. 
 

 • Onko niin, että ei-riskiryhmiin kuuluvien harjoittelut jatkuvat normaalisti?  

Vastaus: Harjoittelut jatkuvat normaalisti, ellei harjoittelupaikka ilmoita muuta.

 •  Kun on hakenut opintovapaata esim. huhtikuun loppuun ja harjoittelu on peruttu, olenko siis lomalla seuraavat 5 viikkoa vai teenkö riskiryhmään kuuluvana keikkatöitä omassa työpaikassani? 

 Vastaus: Tässä kohtaa voimme ohjata sinua vain seuraamaan THL:n ohjeita ja sen mukaisesti ottamaan töitäkin vastaan. THL: ohjeet eivät siis koske erikseen harjoitteluita, vaan ottaa kantaa riskiryhmiin ja toimenpiteisiin heidän suojelemiseksi.

Yritä ottaa teoriaopintoja loppukevääksi, jotta opinnot etenevät.

 •  Mites jos ei tämän takia tule tarpeeksi opintopisteitä keväälle? Kun oli harjoittelu tässä keväällä, vasta 3 viikkoa ollut.  

Vastaus: Opintotuen kannalta tässä Kelan tämänhetkinen vastaus: Opintojen riittävässä edistymisessä ja opintotuen enimmäisajoissa olemassa olevat säännökset mahdollistavat tällaisen erityisen syyn huomioimisen. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista,  

 • opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä 
 • opintotuen enimmäisaikaa voidaan pidentää.

Jos tilanne jatkuu pidempään ja jos opiskelurajoitukset koskevat suurempaa osaa opiskelijoista, voidaan tarvita poikkeussäännöksiä sen suhteen, miten opintotukikuukausia huomioidaan tai tehdäänkö edistymisen seurantaa ollenkaan. 

Tapahtumat 

 • Lasketaanko valmistujaisjuhla yleisötapahtumaksi? Kuinka se organisoidaan? Järjestättekö korvaavat valmistujaiset myöhemmin kesällä, jos toukokuun valmistujaisia ei järjestetä?  

Vastaus: kyllä, valmistujaisjuhlat ovat yleisötapahtuma ja tänä keväänä valmistujaisjuhlia ei pidetä kampuksilla normaaliin tyyliin. Päätös korvaavista juhlista tehdään ja informoidaan myöhemmin.

 • Loppukuusta piti olla KV-infotilaisuus Helsingissä. Tulee varmaan erikseen ohjeet?  

Vastaus: tilaisuus järjestetään verkon kautta.