Siirry sisältöön

”Hienoa, että pystyy menemään eteenpäin ja kehittämään itseään lisää”

Heidi Siivonen istumassa
Naantalilainen Heidi Siivonen valmistui YAMK-tason viittomakielen tulkiksi marraskuussa 2019 Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttamasta koulutuksesta.

Heidi Siivonen, tulkkaustoiminnan kehittäminen YAMK -tutkinnosta valmistunut

Vaikka Heidi Siivonen lapsena tulkkasi pikkuveljeään, joka ei ollut vielä oppinut puhumaan, ei hän silloin ajatellut viittomakielen tulkkia tulevaisuuden ammatikseen.

Alun perin Raumalta kotoisin olevan Siivosen kiinnostus tulkkaukseen syttyi vasta parikymppisenä psykologian ja kasvatustieteen approbatur-opintojen aikana Turun kristillisessä opistossa. Opintoihin kuului myös yleissivistäviä opintoja, kuten viittomakieltä, ja kaikki opiston yleiset tilaisuudet, kuten joulu- ja kevätjuhlat tulkattiin viittomakielelle.

–Tavallaan se kiinnostus lähti siitä, että näki tulkkeja töissä ja tulkkiopiskelijoita sekä jutteli heidän kanssaan, toteaa Heidi Siivonen.

Siivonen valmistui viittomakielen tulkiksi Turun kristillisestä opistosta vuonna 2000. Hän päivitti tutkintonsa AMK-tasolle Humanistisessa ammattikorkeakoulussa vuonna 2006. AMK-tutkinnon jälkeen Siivonen on toiminut alan esimiestehtävissä.


Monimuoto-opiskelun joustavuus

Kun mahdollisuus hakea tulkkausalan YAMK-opintoihin alkoi, niin Siivoselle oli heti selvää, että hän haluaa opiskella tutkinnon.

– Hienoa, että pystyy menemään eteenpäin sekä pätevöittämään ja kehittämään itseään lisää, muistelee Siivonen sisäänpääsyn jälkeisiä tunnelmiaan.

Työssäkäyvälle perheenäidille opiskelujen sovittaminen arkeen vaati hieman suunnittelua, mutta kaiken kaikkiaan monimuoto-opiskelu mahdollisti hyvin opinnot työn ja perhe-elämän ohella. Lähiopetuspäiviä oli vain muutama kuukaudessa, ja liikenneyhteydet Turusta Helsinkiin toimivat.

Siivonen koki opinnot monipuolisiksi. Ne käsittelivät esimerkiksi tulkkauspalveluja yhteiskunnassa, liiketoiminnan kehittämistä ja johtamista sekä asiantuntija- ja vaikuttamisosaamista. Tietysti myös opinnäytetyö oli iso osa opintoja.


Koulutuksessa eteenpäin katsova ote

Opinnäytetyön Siivonen teki aiheesta liiketoiminnan johtaminen ja liiketoimintaosaaminen viittomakielen tulkkausalalla. Opinnäytetyössä oli hänen mukaansa tärkeintä, että alan johtajat saivat itse kertoa, minkälaista johtaminen alalla on ja mitä he pitävät tärkeänä.

Siivonen suosittelee tutkintoa kaikenlaisissa työtehtävissä toimiville tulkeille. Moni hänen alallaan luulee, että tutkinto soveltuisi vain esimiehille, mutta tosiasiassa se sopii kenelle tahansa asemaan katsomatta.

– Suosittelen koulutusta kaikille, jotka ovat alan ja työelämän kehittämisestä kiinnostuneita. Koulutuksessa oli koko ajan eteenpäin katsova ja kehittävä ote.

Teksti ja kuva: Jere Kesti-Helia

Tutustu tulkkaustoiminnan kehittäminen YAMK-tutkintoon.

Lue lisää opiskelijoiden tarinoita.