Siirry sisältöön

Somempi nuorisotyö Tuiran seurakunnassa

Tässä blogissa sosiaalisen median hyödyntämisen mahdollisuuksia nuorisotyössä avaa Tuiran seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tiina Siloaho Oulusta.

Nuorisotyömme mottona on olla siellä missä nuoretkin – miksipä ei siis myös sosiaalisen median maailmassa. Tuiran seurakunnan nuorisotyössä olemme viimeisen vuoden aikana pyrkineet lisäämään näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, ja se on tuottanut hyvää tulosta. Nuoret seuraavat meitä erityisesti Instagramissa ja saavat sitä kautta tietoa erilaisista tapahtumista.

Tuiran seurakunta  on oululainen 40 000 jäsenen kasvava kaupunkiseurakunta. Nuorisotyön tiimissä meitä työskentelee 7 nuorisotyönohjaajaa sekä nuorisotyön ja rippikoulutyön papit. Viikkotoimintamme, yökahvilat ja avoimet ovet, keräävät nuorisoa ympäri Oulua – kiitos hyvien kulkuyhteyksien. Myös isostoimintamme vetää mukaansa eri-ikäisiä nuoria.

Viime keväänä toteutimme pienen kyselyn toiminnassamme mukana oleville nuorille. Kysely kohdennettiin erityisesti heille, jotka kuuluvat seurakuntamme kiinteisiin ryhmiin eli isosille, avoimien ovien ja yökahviloiden ohjaajille sekä yövalvojille. Yksi kysymyksistä kohdistui siihen, mitä kautta nuori saa tiedon seurakunnan tapahtumista. 54 vastaajasta 85 % ilmoitti saavansa parhaiten tiedon tapahtumista Whatsapp-ryhmien kautta, 81 % myös Instagramin kautta.

Instagram ja Whatsapp tiedotuskanavina

Voimme siis iloksemme todeta, että työ Instagramissa on tuottanut tulosta. Taustalla on tietysti paljon työtä: Olemme tiiminä keskustelleet siitä, millaista sisältöä tilille tahdomme ja jakaneet some-vuorot jokaiselle kuukaudelle niiden kesken, jotka oikeasti tahtovat tuottaa sisältöä. On kurjaa joutua tekemään some-päivityksiä, jos koko some aiheuttaa kylmän hien otsalle. Toisaalta on hankalaa, jos some-päivityksiä tekee vain yksi työntekijä, jolle toiset vain ilmoittavat mitä voisit tänään postata.

Oma innostukseni teknologiaan ja sosiaalisen median maailmaan on myös isossa osassa, ja nuo innostukset ovat poikineet erilaisia projekteja. Esimerkiksi viime jouluna julkaisimme Tuirannuorehkot YouTube-kanavalla Pertsan joulukalenterin. Tuiran kirkkoon on myös rakennettu lisättyä todellisuutta nuorten kanssa.

Nuoret mukana seurakunnan someviestinnässä

Varsin usein olemme kuitenkin antaneet Instagramin ja Snapchatin tunnukset tilaisuuksiin osallistuville nuorille. Toki tunnuksia ei anneta kenelle nuorelle tahansa ja yhteiset säännöt postauksiin käydään läpi ennen tilaisuutta. Näillä kuvilla ja videoilla, jotka on postattu erityisesti Instagram story -kohtaan, jossa ne säilyvät 24 tuntia, on saavutettu enemmän näkyvyyttä kuin omien työntekijöidemme vastaavilla päivityksillä. Nuoret ovat somen asiantuntijoita – miksi emme siis käyttäisi heidän taitojaan myös seurakunnan sometyössä.

Seurakunnan sometus on paljolti siis kiinni työntekijöiden innosta. Pohdimme koko ajan uusia tapoja ottaa nuoria mukaan kaikkeen toimintaamme. Tulevalla kautena järjestämme Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa yhteistyössä Somempi isonen –koulutuksen, jonka tarkoituksena on kouluttaa isosia erilaisiin somejuttuihin: mitä seurakunta toivoo somettavalta isoselta, millaista sisältöä seurakunnan sometileillä voitaisiin tuottaa?

Tällä koulutuksella toivottavasti saamme yhä enemmän näkyvyyttä sometileillemme, mutta myös innostusta työntekijöille, että näkisimme sosiaalisen median todellisen voiman.

Tietoa blogista

Asiantuntija- ja vertaistuen sosiaalisen median kanavien -blogi on osa Dimmi – Digitaaliset menetelmät nuorten positiivisen mielenterveyden tukemiseen -hanketta. Blogiin kirjoittavat Diakin asiantuntija Antti Heinonen, sosionomi-diakoniopiskelija Sari Paihonen ja projektikoordinaattori Leea Naamanka.

Blogin tarkoitus on tuoda erityisesti nuorten parissa toimivien ammattilaisten tietoon sosiaalisen median kanavien mahdollisuuksia omassa työssä. Ajantasainen tieto auttaa pidemmällä tähtäimellä nuorten avun saantia sosiaalisen median avulla.

Hanketta toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Dimmi-hankkeen rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto.

Dimmi somessa ja yhteydet

Dimmi-hanketta voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa tunnuksella #dimmiesr

Lisätietoja blogin vastuuhenkilöltä ja Diakonia-ammattikorkeakoulun projektikoordinaattorilta Leea Naamangalta leea.naamanka@diak.fi