Siirry sisältöön

Köyhä, nuori ja kipeä – keskustelua nuorten syrjäytymisestä SuomiAreenalla 17.7.

Diakonia-ammattikorkeakoulun paneelikeskustelu “Köyhä, nuori ja kipeä” SuomiAreenalla keskiviikkona 17.7. klo 16 käsittelee nuorten syrjäytymistä ja siitä selviämistä. Tervetuloa seuraamaan keskustelua paikan päälle Porin kaupungintalon pihalle tai netin kautta live-lähetyksenä osoitteessa https://www.mtv.fi/#!/jakso/1113870  

Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus hyvään elämään. Miten huono-osaisuuden kierteestä pääsee pois? Mitkä tekijät aiheuttavat syrjäytymistä?  

Paneelissa mukana ovat arkkipiispa Tapio Luoma, verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä, köyhyystutkija Sakari Kainulainen Diakista ja pääjohtaja Elli Aaltonen Kelasta. Kokemusasiantuntijoina oman näkemyksensä antavat syrjäytymisuhasta selviytyneet Diakin opiskelijat Jenny ja Taija. Keskustelun juontaa Kari Kanala, kirkkoherra Paavalin seurakunnasta Helsingistä. 

Ylisukupolvinen syrjäytyminen on edelleen vakava haaste yhteiskunnassa 

Diakin kirkonalan opiskelijan Taijan, 25, lapsuutta varjostivat isäpuolen alkoholismi ja perheen varattomuus. Yksinhuoltajaäidin voimavarat eivät riittäneet lasten koulunkäynnin tukemiseen. Ajautuminen huonoon kaveriporukkaan ja taloudelliset vaikeudet johtivat lopulta kolmen ammattikoulun kesken jättämiseen.  

 Miksi emme saaneet lastensuojelun tukitoimia perheemme tueksi, kyseenalaistaa Taija. Hän olisi kaivannut tukea esimerkiksi peruskoulussa opinto-ohjauksena.  

Koulutus apuna syrjäytymisvaarassa 

Huono-osaisuuden ei tarvitse olla koko elämän kestävä tuomio, vaan siitä voi myös selviytyä. Tämän on kokenut Jenny, 23, kymmenlapsisen perheen kasvatti. Jenny tajusi jo nuorena, että pärjätäkseen elämässä ainoa keino on kouluttautua ja sitä kautta päästä pois köyhyyden ja syrjäytymisen kierteestä.  

 Jouduin tekemään töitä koko lukioajan rahoittaakseni opintoni. Perheelläni ei ollut varaa koulukirjoihin, kertoo Jenny. Vanhempien vakuuttaminen koulutukseen panostamisesta tuntui myös työläältä.  

 Sain kuitenkin ala-asteen opettajaltani tarvitsemaani tukea, jatkaa Jenny.  

Taija ja Jenny ovat katkaisseet syrjäytymisen kierteen ja suorittavat nyt sosiaali- ja kirkonalojen korkeakoulututkintoja Diakissa.