Ensiapukoulutusta TET-harjoittelijoille

Mitä teet, kun menet käymään mummolassa ja huomaat keittiön vesihanan virtaavan tyhjään lavuaariin? Astut sisälle huoneeseen ja näet diabetesta sairastavan mummosi makaavan tajuttomana penkillä.

Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja soittaa hätänumeroon.

Näin tekivät myös Arabian peruskoulun 8. luokan työelämään tutustujat eli tetiläiset, jotka suorittivat harjoittelunsa Diakin Helsingin-kampuksella.

Yhteistyössä Diak ja HUS–HYKS

Keväällä 2016 käynnistettin TET-projekti, jossa mukana olivat HUS–HYKS:n lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikkö sekä Diakin sairaanhoitajakoulutuksen lasten, nuorten ja perheiden hoitotyön opettajat Hanna Dombret ja Sabina Hentilä.

TET-projektissa Diakin sairaanhoitajaopiskelijat suunnittelivat, toteuttivat ja arvioivat työelämään tutustujia yhteistyössä HUS–HYKS:n lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikön kanssa. Ohjelmassa oli muun muassa elvytyskoulutusta, sairaan lapsen perushoidon opettelua sekä hygieniakoulutusta.

Hyödyllisiä taitoja

Tällä kertaa vuorossa oli ensiapukoulutus, jossa tetiläiset joutuivat yllättävään tilanteeseen.

Ensiksi kokeiltiin mummon pulssia, ja kun sydämen syke tuntui, soitettiin hätänumeroon ja kerrottiin tilanne. Langan toisessa päässä kysyttiin osoitetta. Kysymys ei ole helppo, sillä äkillisessä tilanteessa pää on usein tyhjänä.

Osoite kuitenkin löytyi, ja nuoria neuvottiin herättelemään mummoa ja antamaan tälle sokeria tai hunajaa. Lusikallinen sokeria kielen alle, ja mummo oli jälleen entisensä.

Hätäkeskus antoi luvan sulkea puhelimen, minkä jälkeen tilanne käytiin uudelleen läpi keskustelemalla.

Kaikki oli mennyt esimerkillisesti.

Työelämään tutustumista

Parasta harjoittelussa oli se, kun Diakissa pääsi oppimaan jotain uutta. Nuoret kertoivat löytäneensä TET-paikan, kun kouluun saapui Diakin opiskelijoita kertomaan mahdollisuudesta suorittaa työelämän tutustumisjakso Helsingin-kampuksella.

– Täällä on paljon rennompaa kuin yläkoulussa, voittaa tavallisen koulupäivän mennen tullen. En kyllä vielä tiedä, mikä minusta tulee isona. Voisin kuitenkin kuvitella opiskelevani täällä sitten vähän isompana, kertoi tetiläinen Sara.