Seminaari: sote-uudistuksessa huomioitava viestintä ja haavoittuvassa asemassa olevat

Ketkä pitäisi nostaa sote-uudistuksen keskiöön? Entä miten viestiä sotesta selkeästi ja ymmärrettävästi? Näistä kysymyksistä keskustellaan Diakin ja Arcadan seminaarissa Helsingissä perjantaina 23.3.

Diakin ja Arcadan Sote-uudistus, muutos ja johtaminen -seminaarisarjan kolmas kerta käsittelee asiakaslähtöisyyttä sotessa. Puhujina ovat köyhyystutkija, Y-Säätiön tutkija ja Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sekä Yleisradion sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto.

Ohisalon aiheena sote ja haavoittuvassa asemassa olevat

Sote-uudistuksen keskeisinä tavoitteina on kaventaa sosioekonomisia terveyseroja, parantaa palveluiden saatavuutta sekä hillitä palveluiden kustannusten nousua. Ohisalon mukaan näistä mikään ei tunnu toteutuvan.

– Erityisesti heikoimmassa asemassa olevat ja paljon eri tukea ja palveluita tarvitsevat saattavat uudistuksessa joutua entistä vaikeampaan asemaan. Tutkimuksista tiedetään, että sairaus ja köyhyys kulkevat usein käsikkäin, Ohisalo kertoo.

Ohisalo haluaisi nostaa uudistuksen keskiöön henkilöt, joita uudistus koskee eniten: useampaa hoitokertaa tarvitsevat sekä pysyvämpää tukea hakevat. Työterveyshuollon piirissä palveluihin päästään nopeasti ja maksutta, kun taas työelämän ulkopuolella olevat joutuvat usein jonottamaan pidempään ja maksamaan hoidosta itse.


Merikanto puhuu viestinnästä ja valinnanvapaudesta

Sote-uudistuksen osana tulee myös valinnanvapaus. Tällöin henkilö saa itse päättää, mistä hankkii palvelunsa: julkiselta vai yksityiseltä sektorilta.

Toimittaja Tiina Merikanto keskittyy puheenvuorossaan viestinnän tärkeyteen valinnanvapauden toteutumisessa: selkeällä ja ymmärrettävällä viestinnällä on olennainen merkitys siinä, että ihmiset osaavat hakea tarvitsemaansa apua.

Merikanto selkiyttää puheenvuorossaan keskeisiä soteen liittyviä käsitteitä ja puhuu siitä, miten tärkeää on pukea monimutkainen järjestelmä helposti ymmärrettävään muotoon.

Valinnanvapauden onnistuminen on kiinni oikein kohdennetusta viestinnästä: kaikilla pitäisi olla yhtäläiset mahdollisuudet saada riittävästi tietoa palveluntuottajista.

Seminaariin ovat tervetulleita kaikki sote-alalla työskentelevät ja sote-uudistuksesta kiinnostuneet.

Lue lisää seminaarisarjan sivuilta ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.3.!